Tarinoita tenolta | koskiketun kesä 2001

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

www.tenojoki.fi

Paluu valintaan /

www.perhoboxi.com - kuumalinja
"Alaköngäs 2001"

16. "RE: Alaköngäs 2001"

Posted by koskikettu on 15-05-01, 02:08 PM ()

LÄMMIN tervehdys!!!

Tenon jäät läksivät Utsjoen kirkonkylän kohdalla 3.5. klo 14 ja risat, ja jumittuivat Alakönkään alapuolelle, Boratbockan kosken alaosaan viikoksi. Siirin montulta Pajuniemeen oli yhtenäinen röykkyinen jääpato, joka aukesi NORJAN puolelta torstaina 10.5. Kylmien vuorokausien takia vesi alkoi laskemaan, ja niinpä vielä viime yönä oli kosken alla koko Suomen puoli edelleen "jääkauden" vallassa, vain Norjan puoli virtaili vapaana. Boratbockan koski on koko leveydeltään auki, ja Alakönkään rannoilla on jäitä vain siellä täällä, joten tänä keväänä ei tarvitse harrastaa "estejuoksua", rata on avoin ja niin sileä kuin vain könkään kivikko olla voi. Ellei tule vesisadetta tai todella lämmintä joka reilusti nostaisi veden pintaa, on erityisesti kosken alla pitkälle kesään jokamiehen jääkellareita yllin kyllin; jos vesi taas voimakkaasti nousee, huuhtoutuu suuret määrät rantojen jäitä virran vietäväksi & verkkomiesten vastukseksi.

Juuri NYT on vesi erityisen makealla korkeudella, siis nk. korkea kesävesi. Jos vesitilanne säilyy tämmöisenä, on varmasti köngäskalastajilla edessä monta riemullista hetkeä, ja kulkuttajilla samoin. Viime vuosinahan on kevät tullut tänne jokseenkin myöhään, jäät ovat lähteneet vasta kesäkuun puolella tai toukokuun lopulla, ja korkeat vedet ja kelluvat jäälautat ovat lyhentäneet kulkutuskauden lähes olemattomiin. Pitkästä aikaa näyttäisi tulevan täysimittainen ja olosuhteiltaan suotuisa kulkutuskevät. On monia perheitä jotka hankkivat tuota kalastustapaa käyttäen tarvitsemansa lohen, eivätkä juuri muuta sitten kalastelekaan. Tietenkin jos vesi nousee kovasti, niin kalan on helpompi uida verkon ohi ja päästä ylävesiin onkimiestä odottamaan tai kudun riemuihin, mutta on se tämä Teno niin kumma joki että kalaa näyttää riittävän kaikille eikä lohikanta kulkutukseen kaadu vaikka sekin sesonki onnistuisi sekä ajallisesti, laadullisesti että määrällis! ! esti.

Siispä vain kaikkien perho- ja vaappumiesten, niin heittäväisten kuin soutavaistenkin puolesta toivottamaan oikein hyvää ja menestyksekästä lohikesää KAIKILLE kalastajille, olipa onki- tai verkkomies, kulkipa verkko tahi seisoi, ja lensipä viehe tahi lillui. Ja jos kala meinaa olla laiska nousemaan koskeen, niin kulkuttajathan ne sinne kalan ajaa.....

Vaikka Teno täyttyisi lohista niin etteivät kääntymään mahtuisi, ja hedelmöittynyttä mätimunaa olisivat matalikot täynnään niinkuin aikoinaan mummolan pelto-oja sammakonkutua, niin....korkeisiin elosyyskuun vesiin kuteneiden kalojen ponnistukset voisi sateeton, kuiva loppusyksy tuhota täysin kun karikkojen kudut jäisivät kuiville. Niin se on pienestä kiinni tuo lohen tulevaisuus, ja onneksi pääosin ns. "korkeammassa kädessä".

MUTTA: (!) SCHENGENIN SOPIMUS TUO MUKANAAN PAITSI SITÄ UUTTA, ETTÄ LÄHES KUKA VAIN VOI YLITTÄÄ TENON MISSÄ VAIN, JA JOS EI KALASTA, NIIN MYÖS LÄHES MILLÄ VAIN. NIINPÄ EI NYKYINEN LAINSÄÄDÄNTÖ ESTÄ KETÄÄN KÄYTTÄMÄSTÄ TENOLLA OMAA VENETTÄÄN RETKEILYYN, JOEN YLITTÄMISEEN JNE., KUNHAN SITÄ EI KÄYTETÄ KALASTUKSEEN, MISSÄ PITÄÄ OLLA PAIKALLISEN NIMIIN REKISTERÖITY VENE.

ON ESITETTY VETOOMUKSIA JA PERÄÄNKUULUTETTU YHTEISTÄ VASTUUTA TENON VARJELEMISEKSI GYRODACTULUS SALARIS -LOHILOISELTA, JA JÄRJESTETTY VIEHEIDEN JA KALASTUSVÄLINEIDEN DESINFIOINTIPISTEITÄ PITKIN JOKILAAKSOA. JA HYVÄ NIIN, M U T T A KUINKA DESINFIOIDAAN VENE, JOTA ON KÄYTETTY VESISSÄ JOTKA LASKEVAT POHJANLAHTEEN, SIIS VESISSÄ JOISSA KO. LOINEN ON YLEINEN EIKÄ VAARAKSI SIKÄLÄISILLE KALAKANNOILLE???????

Tällä hetkellä on olemassa todella paha lainsäädännön porsaanreikä joka voi edesauttaa sitä että yhdestä maailman parhaasta lohijoesta voi tulla entinen lohijoki. Siis jos on kalastettu "kotivesillä", saaliskalat ovat lilluneet epämääräisen ajan veneen kostealla pohjalla, ja tämmöinen vene tuodaan Tenolle, "onhan se niin vaivatonta/ei tarvitse ruveta vuokrailemaan/tms. nk.järkisyyn" vuoksi, niin......JOS on tarpeen Tenon suojelemiseksi desinfioida VIEHE tai SIIMA, niin minkälainen taudinpesä on sitten muualla käytetty vene, ja MITEN se desinfioidaan?

Eipä tällä kertaa enempiä kauhuskenaarioita ja kulkutusasiaa perhosivuille......

ILOISTA KESÄÄ JA AVARAA MIELTÄ TOIVOTTAEN

koskikettu

 


17. "maata näkyvissä (ja paljon !!!) 25.5.2001"

Posted by koskikettu on 25-05-01, 11:56 PM ()

Pitänee vissiinkin ruveta katselemaan minkalaiset pyörät veneensä alle saapi kohta asennella, niin vaipuu vesi Tenolla. Siirin särkälle pääsee jo kahluuhousuihin puettu kävelijä, virran puoli on oloiltaan perinpohjin IMAKKA, ja todistetusti kala nappaa karinsyrjästä. Tänään on lokit saaneet ilahtua jo useammista perkuujätteistä, kulkutuksen tauottua onkimiehet alkavat havaita omissa hommissaan myönteistä kehitystä...

Kauden uusi henkilökohtainen kuje on helpottaa lähiympäristöä heidän henkilökohtaisessa ongelmassaan. Jos nimittäin ei läpi kesän päivittäin oikein kehtaisi jatkuvasti kysyä tätä yllättävää kysymystä "no onko tullut kalaa?", niin nytpä sen meikäpojasta heti päältäpäin näkee miten on. Nimittäin, aina kun kalaa tulee niin leikataan tukka pois, siis ihan kaljuksi pää.
Siitäpä sitten sängen pituudesta itsekukin huomaa kyllä milloin alkaa hienotunteisuus olla arvossaan näissä kysymyksenasetteluissa....

Tässä jo ehti olla muutama päivä silleen että pani jo miettimään minkävärisellä nauhalla poninhäntänsä sitoo, mutta kyllä tässä taas saa iloisin mielin tarttua partakoneeseen ja surauttaa sängen sileäksi.

Viikonlopun ruokavihje: 7,6-kiloinen, 93-senttinen tsuontsa Alakönkään rantakivillä nuotiolla hissunkissun kunnolla kypsytettynä on ERITYISEN HYVÄÄ!!!!!!!

18. "tuoretta kalaa könkäästä"

Posted by koskikettu 26.5. on 26-05-01, 12:34 PM ()

Juuri äsken, siis klo 11.45 kepitti Jalven Esa, könkään suomenpuolen ainokainen onkija,
perattuna 9,7 kiloa painaneen mätikalan, joka nappasi omatekoiseen vaappuun.
Oi että kun nyt olisi käytössä kamera, olisi todellinen kreivin aika havainnollistaa kuvin
taannoista kysymystä "mistä erottaa lohen ja talvikon, ja sitten nämä tsuoranit ja
tsuontsat".

Nyt näitä kaikensorttisia havainnollistamisvälineitä nappailee itsekunkin onkiin.

No, tulukaapa itte kattomaan...

19. "RE: Alaköngäs 2001"

Posted by Mika Länsman on 27-05-01, 02:44 PM ()

Lauantaina ennen puoltayötä vesa ja niilo länsman kiskaisivat kuiville kaksi lohijalkaa ja kaksi pikkulohta "luosas" mokomat olivat vaitonaisia kun utelin ottipeliä mutta vaappuhan se varmasti oli =)

20. "RE: Alaköngäs 2001"

Posted by Mika Länsman on 27-05-01, 07:24 PM ()

Vesa kertoi tässä että jos heitti ongen oikealle taikka vasemmalle,vauhtikarilla tai siirinmontussa niin lopputulos on aina sama... lohi kiinni... taitaa olla aika hauskaa borat bokcalla kalastus tähän aikaan =)

21. "suhdanteet alakönkäällä 27.5."

Posted by koskikettu on 28-05-01, 03:54 PM ()

Jo kauan jatkunut Tenon veden laskusuhdanne jatkuu edelleen, ja lohen noususuhdanne on päässyt ilahduttavaan alkuun. Esa Guttorm, siis Jalven Esa, on myös päässyt hyvään vauhtiin: lauantaisen komean lohensa jatkoksi hän sunnuntaina kesytti könkäästä 15,5-kiloisen kojamon. Ja mitä tuoneekaan uusi viikko tullessaan kun pääsee taas heittelemään ottiongellaan jonka äsken kävin sukeltamassa könkään pohjasta.
Itellänikin narahti pieneen puukalaan sunnuntaina 10,8-kiloinen kojamo, joten eipä vielä tartte ruveta tukkaa letittämään...
Näyttää kala tykkäävän vihreäselkäisestä, tummakulta -kylkisestä ja punamahaisesta vieheestä, viimeaikaiset kopsut ovat tulleet sellaisiin.
Pittääpä taas lähteä tuonne Euroopan parhaalle lohijoelle....

22. "29.5. nousu- ja laskusuhdanteet"

Posted by koskikettu on 29-05-01, 12:22 PM ()

Niin on taas selviydytty uuteen päivään aallokkoisesta koskesta ja jäätyvistä veneen teljuista huolimatta. Ilta tarjosi ainekset tärppikeittoon, ja tsuontsapaisti-illallinen piti keskeyttää kun Järvensivun Hans teki pohjat kauden saalistilastoille: 15,6-kiloinen, 122-senttinen soukka kojamo, joka oli ottanut suuhunsa räikeimmän mahdollisen neonväriyhdistelmän mitä koskiketun maaliruisku on koskaan sylkäissyt.
Ensimmäinen perhokalakin on jo könkäältä saatu, perhon koko ja nimi eivät vielä ole selvillä, mutta tiedustelupalvelu jatkaa kaikella sinnikkyydellä.
En tiedä pitäisikö siirtyä nukkumaan ulos, tuli nimittäin teltassa nukutuksi pahemman kerran pommiin. Heräsin n.klo 11, juuri kun Kalastaja Rytinki väsytteli viimeistä aamun kolmesta onkikalastaan (2 lohijalkaa ja titti).
Aamuseitsemältä oli tullut kalaparvi Siirin montulle, josta muuan kulkutusvene repäisi toistakymmentä kalaa, enimmäkseen lohijalkoja, mutta myös useita lohia, joista suurin n. 15-kiloinen. Hieman myöhemmin oli alkanut kalaa löytymään Boratbockan ylemmistä osista.
Nythän niitä kaloja onkin helppo saada, kun ei kahlaava turisti ole lohennousua tukahduttamassa.
Jos vaikka valskaava kahluusaapas päästää jalkahien hajua jokeen ja koko parvi kääntyy takaisin mereen eikä sinä vuonna enää palaakaan...lohi kun tunnetusti on tarkka hajuille. No, eipä tietysti näillä vedenlämmöillä lienee SUURTA vaaraa hien puolesta...tietenkin törmäysvaara on mitä ilmeisin ja suuri, jos kahlaavan jalka sattuu juuri siihen lohen nousureitille.
Rivien välit lienevät paljastaneet vallitsevat noususuhdanteet.
Veden laskusuhdanne yhä jatkuu, ja mitäpä muuta voisikaan olla kun päivisin on ajoittaisia lumikuuroja, ja öisin pakkasta. Mahtavaa kesää!

Joelta palannutta, nälkäistä ja janoista ongiskelijaa ravinnut pieni tölkki Olvia pitänee myös kirjata sarakkeeseen "noususuhdanteet".

ilomielisesti: Teidän koskikettunne

23. "30.5. teoria ja käytäntö"

Posted by koskikettu on 30-05-01, 10:01 AM ()

Eipä sitä taas malttanut olla käymättä tuossa Euroopan parhaalla lohijoella....
Tuli ostetuksi eräs vaappu, jota me teoriassa viisaat onkimiehet oikein porukalla rannassa kritisoitiin, mitenkä on liian pitkä nokkalenkki, mitenkä on uintilevy ihan epäaerodynaamisesti kiinnitetty...ja kaiken valituksenkin jälkeen en enää viitsinyt sitä siimasta poiskaan ottaa.
No, onneksi "tuomari" on puolueeton....
Muutaman minuutin lilluttelun jälkeen juuri se "väärä" vapa nytkähti, kela parahti, ja niin vain oli kelvannut "varmojen" vierestä lohelle se äskeisen kritiikin kohde. Erinäisten mukavien vaiheiden jälkeen puntarin viisari osoitti 7,6 kg.
Eipä tässä taas voi kuin päätä silittää...

Eipä taida enää isoa uutisarvoa olla sillä että Tenossa vesi laskee. Nähdäkseni veden lasku on kuitenkin nyt hidastunut, ja tänä aamuna oli ensimmäistä kertaa viikkoihin hieman lempeämmänsävyinen sää. JOS kelit nyt alkavat lämpiämään, on varmaa että vesi alkaa nousemaan, ja jos veden nousu ajoittuu sopivasti verkkopyynnin viikkorauhoituksen kanssa (joka alkaa torstai-iltana klo 19), niin tämä viikonloppu saatta tarjota onkimiehille, sekä ranta- että venesellaisille, kesän ensimmäiset huomattavammat lohikekkerit.

Perjantaina 1.6. alkaa avautuu Tenon kalastuskausi kaikelle kansalle, vesi särkillä on kuin unelma, joten ne jotka nyt ymmärtävät tulla onkimaan päässevät heti alusta pitäen kalan makuun. Tämä ajankohta on siitäkin mukavaa että nyt nousee jokeen pääasiassa isoa kalaa. Ja joka ei koskaan ole nähnyt täkäläistä perinteistä kalastusmuotoa kulkutusta, joka päättyy 15.6., niin sekin on ensikertalaiselle näkemisen arvoinen kokemus. Ja jota epäilyttää että onkohan koko Tenolla lohta, niin ainakin VARMASTI se epäily haihtuu.....

VÄLKOMMEN!

24. "1.6.kulkutuksestatoipumispäivä"

Posted by koskikettu on 01-06-01, 01:44 AM ()

Eipä mennyt vielä helleraja rikki vaikka kelit ovatkin lämpenemään päin (mittari näyttää tasan nollaa, joella jo illasta tuppasivat veneen teljut jäätymään).
Vesi on yhä laskenut...monet ikäihmiset sanovat etteivät ole ennen tämmöistä kevättä Tenolla nähneet, niin on vesi matalalla. Pistäydyin illalla katsastamassa Piltamon, ja ellen olisi sielunrakenteeltani soutumies niin jo vain tietäisin minne perhoni paiskaisin: Piltamon montut ovat unelmavedessä, sekä Suomen että Norjan puolella. En IKINÄ ole nähnyt yhtään perhonheittäjää Piltamon yläosan Norjanpuolisilla syvillä ottimontuilla, vaikka ne ovat helppoakin helpommin rannalta hallittavissa, ja ainakin soutaen kala niissä nappaa...siis silloin kun sitä on. Matala vesi + kulkutus vaikuttanevat sen että keskiviikko-torstai-perjantai ovat enämpi hiljaiseloa kalarintamalla. Perjantai-iltana viimeistään pitäisi ruveta könkään koskialueella kalantulo piristymään, nyt kun on taas esteetön joki lohen nousta.
Siirin särkälle päästäkseen ei taida tarvita enää hai-saapasta kummempia jalkineita. Jalven särkkä on kuivana nuoranalustan niemen alapuolelle asti.
"Haamukalojakin" on ruvennut kuulumaan: olin kuulemma eilen saanut yli 20-kiloisen lohen...kas kun en itse ole semmoista huomannut (en muuten eilen onkinutkaan!). Kaikkia kalauutisia ei siis ole syytä näillä kulmin uskoa, yleensä tuommoisia "uutisankkoja" joka kesä muutama täällä liikkuu. No, toivottavasti tuo oli enne, lupaan kyllä avoimesti tunnustaa jos ihan oikeasti noin pääsee käymään.
Huomenna on taas luvassa sukellusta, jäi Kempin montulla pohjaan se Velho-vaappu jonka neitsytmatka tuotti lohen.
Eipä ole ennen tullutkaan toukokuussa ajettua Alaköngästä ylös ja alas. Tavallisesti aallot tähän aikaan ovat pari metriä korkeammat kuin mitä nyt....

takapuoli märkänä:koskikettu

27. "2.6.hiljaiseloa & outoja ilmiöitä"

Posted by koskikettu on 02-06-01, 11:32 PM ()

Terveppä taas!
Anteeksi tämä hiljaiselo tässä verkkopuolella, koukkupuolella on ollut sen verran säpinää ettei ole meinannut malttaa tulla maihin tuolta Euroopan parhaalta lohijoelta. Varmastikin kaikki tämän tietysti ymmärtää...no, vaimo ehkä joskus ei...
Eilen tapahtui kaikkea outoa. Taivas oli ihan kumman värinen (sininen), ja nähtävissä oli outo valoilmiö (AURINKO). Hammas ei pikkutunneilla teltassa kalissut (haisi hiki), JA VESI ALKOI NOUSTA!!!!
Luulin jo ettei vesitilanteesta tänä kesänä muuta todettavaa olekaan kuin että se on kylmää kun siinä ui, ja että vaikka sitä sanotaan olevan vähän, niin könkään kuoppia sukeltaessaan sitä havaitsee olevan sittenkin aika paljon.

Niinpä alkoi varsinainen kalaralli. Teno näkyy toimivan niinkuin rahtarit ikään: "vien mennessäni, tuon tullessani". Vaikka minkälaista kalaa oli vaikka kuinka paljon, ja ne ottivat mihin tahansa vieheeseen missä vain, enkä YHTÄÄN liioittele. Erityisesti ihmetytti miten tiiviiseen muotoon on pakattu suuri energiamäärä kun on puhe TALVIKOSTA. Voe mahoton että kyllä antoi kyytiä toistametriset talvikot punaiselle Ura-Emmalle. HUH...ei uskoisi että niinkin anorektisen näköinen otus jaksaa niin kovasti tapella ongessa, vaikka....mikäpä ihme se toisaalta on: saa lasketella vapaalla myötävirtaan Jiesjoen latvoilta, senkun huilaa vaan....eikä oo huvenneet voimat vastavirtaan puskemiseen niinkuin vastanousseilla kojamoilla jotka ei jaksa juuri muuta kuin juroa, ja jo kehon muotokin suosii ketteriä liikkeitä kun laiheliiniin ei kohdistu niin iso veden vastus. Eikä vaivaa ähky niinkuin noita juuri merellisen mässäilyn lopettaneita nousukkaita. No, kyllä väsyttelyynkin voi väsyä. Kuudennen talvikon jälkeen oli Velhoon napannut nousukala kyllä vähintäänkin sydämellisen tervetullut....

Äsken sitten täräytti taas uuteen Velhovaappuun nousukala joka ilmeisesti aavisti että nyt koskikettu meinaa kehua talvikoitten ketteryyttä ja voimaa, ja näytti KAIKIN tavoin että "täältä pesee"...oli todellinen Tenojoen VILLILOHI, 8,5 kg.

Tänään sitten oli ensimmäinen varsinainen nousuvesipäivä, ja se meni niinkuin aina ruukaa: räväköitä tärppejä suuri määrä, jotka eivät juuri kuitenkaan saalispussia kartuta. No, sen verran kuitenkin että pysyy pää sileänä ja mieli iloisena.

Nytpä sitten on sitä kaivattua kuva-aineistoa aiheesta "miten tunnistan talvikon" eräällä digitaalisella videokameralla, yritetään saada työstetyksi jossakin vaiheessa kaikkien katseltavaksi.

Jahah, jospas lähtisi käväisemään taas kalalla...

Terveisin räikänpärinän lähes kuurouttama kiiltäväkaljuinen koskikettu

seuraava sivu

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi