Näytetään käyttäjän Paananen Harri tiedotteet

25.04.2004 19:04 - TERVEHDYS!
Olen kalastanut lohta heittämällä Tenolla 8 kesää 2-4vk/kausi.Upea joki ja maisemat sekä haasteellinen kalastus ovat vieneet ei pelkästään käden vaan koko miehen.Pääasiallinen kalastusalueeni on Yläköngäs-Alaköngäs.Tällä välillä liikun hakien mielenkiintoisia heittopaikkoja.Kalastan molemmilla puolilla jokea riippuen olosuhteista.
Tulen kirjoittelemaan tänne ennakkotunnelmia sekä kokemuksia reissuilta niiden jälkeen ja jos mahdollista myös reissujan aikana.
Tenolla olen ainakin välit 10.-17.6, 1.-8.7 ja 12.-19.8 jos ei tule ylitsepääsemättömiä esteitä.
Antoisaa kalakesää odotellen terveisin Harri

27.05.2004 15:49 - HILJAISTA JOELLA
Soitin tänään Tanssijoelle Otolle ja Marjolle.Muutamia kaloja on kuulemma saatu soutamalla alajuoksun suunnalta.Osa kulkuttajista on toistaiseksi jättänyt verkot kuivumaan huonon kalantulon vuoksi.Vesi oli ollut muutama päivä sitten vain 4 asteista.Ilma Utsjoella on nyt hieman lämmennyt ja se voi tuoda kaivattua piristystä lohen liikkeisiin.Verrattuna pariin edelliseen alkukauteen on kalaa ollut liikkeessä vähän mutta parempaa on varmasti tulossa.Vielä sitä vuonosta kalaa nousee ylävirtaan kunhan oikea hetki koittaa...
t:Harri

09.06.2004 19:16 - KOHTI TENOA
Alkamassa auton pakkaaminen ja huomenna keula kohti Utsjokea.Veden nousua ja ilman lämpeämistä varmaan kaivattaisiin,mutta olosuhteethan ovat ne mitkä ovat ja niille ei mitään mahda,joten sopeudutaan.Veden lämpö lienee tällä hetkellä 7 asteen paikkeella joten kahluuhousuihin tarvitaan täytettä.Kaloja on saatu harvakseltaa pitkin jokea ja kaiken kokoisia,mutta mitään suuria juhlia lohestajilla ei ole ollut.Kalastuksen taidan aloittaa perjantai-iltana jatkaen kiivaasti rauhoitukseen saakka.Koitan päästä koneelle maanantaina ja kertoa viimeisimmät kuulumiset joelta.
\"Titistä lähetään ja kaikki sen päälle on extraa!\" kuuluu minun ja kaverini motto Tenolle mentäessä eli kun nyt sen syömäkalan saisi niin hyvä olisi.

13.06.2004 20:26 - KAKSI LUPAA HEITETTY
Nyt on löysät heitetty pois.Tulin lainaamaan Tanssijoelle Marjon ja Oton konetta.Kalastelin Ala-Könkään alueella ja saldo yksi tärppi.Muitakin kalastajia oli jonkin verran enkä nähnyt kenenkään saavan kalaa.Vesisateet nostivat reilussa vuorokaudessa vedenpintaa n.6cm.Vedenlämpö oli tullessa 9.5 ja tänään 12 astetta,joten ylävirtaan pitäis lohen tehdä mieli.Saa nähdä mitä ensi viikko tuo tullessaan...Täällä Ylä-Könkään alueella on myös ollut hiljaista.Vetsikossa soutajat ovat saaneet joitain meritaimenia.Koivut ovat puhjenneet vihreyteen sateen ja lämmön johdosta,joten kyllä sielu lepää näissä maisemissa.Kyllä se tämäkin lohikesä hyvät puolensa näyttää,kunhan vain maltetaan odottaa.

17.06.2004 22:54 - MUNAT PATAAN!
Ei ollut ensimmäinen kerta ja ei varmaan viimeinenkään kun sukukalleudet Tenolle menettää!Palattu kotikonnuille 5 lupaa heitettynä.Taas kokemuksia rikkaampana ja mieli virkeänä!
Rauhoituksen jälkeen vesi oli vielä hienoisessa nousussa,mutta ilma viilennyt.Kokonaisnousua arvioni mukaan tapahtui n.10cm.Vedenlämpö oli kääntynyt jo laskuun.6 ensimmäisen kalastustunnin aikana lämpötila laski asteella 11 asteesta 10 asteeseen.Sama tahti jatkui koko ajan lämpötilan ollessa Ylä-Könkäällä tänä aamuna lopettaessani kalastuksen himpun vaille 8 astetta.Vedenkorkeus oli seisahtumisen jälkeen kääntynyt hienoiseen laskuun.Ilmanlämpö liikkui 3 ja 7 asteen välillä ja lisäksi oli kova tuuli pääosan aikaa.
Kalastelin pääasiassa Ala-Könkäällä mutta hiljaiselo ajoi miehen liikkeelle ja tein pistoja myös Ylä-Könkäälle sekä tälle välille.
Kokonaissaldo reissulle oli 3 tärppiä.
Kalaa joessa on,mutta ottihalutonta mallia ainakin alaosassa Tenoa.Verkkosaaliit olivat viimeisenä heittopäivänä paikoin jopa hyviä mikä kertoo kalaa olevan.
Soutajat ovat saaneet kaloja harvakseltaan,esim. vetsikosta saatu ainakin 5 kalaa tälle viikkoa.Jututin myös kokenutta uistimenheittäjää ja hänen saldo oli 5 karkuutusta puolentoista viikon aikana,joukossa myös yksi isomus,eli huonoa on otti.
Mutta suuntahan tästä on vain ylöspäin!Norjalaiset ovat alkaneet saamaan hyvin kalaa merestä läheltä vuonoa,joten tulossa on lisää lohta meidän kalamiesten iloksi!
Seuraava startti ylöspäin tapahtuu 1.7.Mikäli merkittävää tietoa joelta tihkuu panen faksia tulemaan jo tällä välin.

01.07.2004 08:28 - YLÖSPÄIN!
Ylöspäin auton keula eli tunnin sisään startti kohti Utsjokea.Samoin vaikuttaa olevan kalan tulo joella.
Mielenkiintoista mitä tuleva puolitoista viikkoa tuo tullessaan!Yksi on varmaa,on tiedossa rentouttava aika hienoissa maisemissa ja hienolla joella.
Edellinen reissu ei tavoitetta täyttänyt eli ruokakala jäi saamatta mutta jospa nyt onnistaisi.
Veden lämpö on ilmeisesti 15-16 asteen paikkeilla ja korkeudessa lievää huojuntaa.Iltapäiväksi lupasi hellettä eli ei taida palella tällä kertaa kun autosta Utsjoella nousen.Sadekuuroja onneksi myös luvassa ja jospa jossain vaiheessa vesi hieman nousahtaisi reilummin niin olosuhteet olisivat myönteiset.
Mutta olosuhteisiinhan emme voi vaikuttaa joten...
Kirjoittelen kuulumisia taasen mahdollisuuksien mukaan.
Titistä lähetään!
t:Harri

05.07.2004 15:17 - HUH HELLETTÄ!
Lämmintä piisaa Tenon varrella.Kalastettuna on kolme lupaa ja syömäkala antaa odottaa itseään.Kaverilla tosin oli jo kiinni sellainen,mutta vapaus vei voiton.Itse keittelen tärppikeittoa.Kalasteltu on taasen Ylä-Könkään ja Ala-Könkään väliä ja pysähdytty aina välillekin.Kalahavainnot on harvassa,tosin kalaa varmasti joessa on.Vesi on lämminnyt uimakelpoiseksi,tämänpäiväinen mittaus 18,5 astetta.Veden korkeus laskee hiljalleen.Ilman lämpötila on pysytellyt jo useita päiviä 25 asteen paikkeilla.Jos ei kalaa saa niin aurinkoa ainakin.Kalamies tietenkin toivoo ilman muuttumista,mutta katsotaan mitä tulevan viikon aikana tapahtuu.Mieli ainakin on jo irtaantunut arjen askareista ja olo on rento.
t:Harri

12.07.2004 12:58 - REISSU KÄYTY!
Palattu on kotikonnuille tuntureien huomasta.Kalaa en saanut mutta reissu oli onnistunut ja rentouttava kuten aina!
Veden pinta nousahti hieman alkuviikosta mutta korkea lämpötila varmaan kuittasi sen vaikutusta.Korkein mittaamani lämpö oli 18,5 astetta.Loppuviikosta ilma muuttui ja se viilensi vettä.Sunnuntaiaamun viimeinen mittaus oli 15,5 astetta.Vedenpinta laski loppuviikon seisahtuen sunnuntaina.
Kalastus painottui viimeviikolla Ylä-Könkäälle missä koitettiin kohdata harvakseen liikkuvien kalojen kanssa.
Käytiin myös Ala-Könkäällä välillä tilannetta tarkistamassa.
Askelmerkit osuivat kohdalleen kalojen kanssa 5 tärpin,yhden titin karkuutuksen ja yhden raskaan kalan karkuutuksen verran.Ei olleet perhot aivan kohdallaan tai kalan ottihalut huipussaan tapahtumien valossa.Mutta niinkuin me kaikki tätä jaloa kalaa pyytävät tiedämme lohta ei oteta väkisin,se tulee jos on tullakseen.Toki parhaansa kannattaa aina yrittää,se myös ennenpitkää palkitaan.ja oppia tapahtumista ottaa,sitä aina tarjolla on jos vain halua vastaanottaa.jokainen uitettu heitto ja soudettu leikko on lähempänä ottia,se on varmaa!
Kaloja näimme 1-3 hyppyä/yö eli niitä liikui mutta mitään isompaa tungosta ei huopeissa ollut.
Mielenkiintoinen tapaus sattui tutulle soutajalle Ylä-Peurassa.Hän sai perholla loppuviikosta titin jolla oli yksi täi muttei ainuttakaan hammasta eli nousijoiden joukossa on jo hampaattomia kaloja.Tällä hetkellä pyytävien tai pyytämään menevien kannattaa huomioida tämä viehevalinnoissaan.Vinkkinä voisin sanoa että olen onnistunut kierteettömällä oliivilla sarvijaakolla saamaan isoja huonohampaisia lohia.
Yksi asia jäi reissulta taas mieltä painamaan.Joka yö könkäiden kivikoilta reppuun löytyi täytettä.Ei siis suomunkiiltävää vaan siimasykeröitä ja perukkeita,useita kaljapulloja,särkynyt perhorasia jne.jne.Näin paljon se jalo kalastaja hienoa jokea arvostaa.No tätä sarkaa on riitänyt jo vuosia ja tokko tämä jää viimeiseksi.
12. elokuuta on tarkoitus lähteä opettelemaan tummemman kalan pyyntiä viikoksi ellei mitään esteitä tule.
Sitten viimeistään kuulumisia,toki aikaisemminkin jos joelta jotain merkittävää kuuluu.
t:Harri

19.07.2004 09:12 - VESI KÄÄNTYNYT LASKUUN
Soittelin viikonloppuna Otolle ja Marjolle Tanssijoelle.Lauantai iltana vesi oli Levajoen alueella kääntynyt laskuun ja laskenut muutaman sentin.Tunturitupien asiakkaat olivat saaneet heti muutamia kaloja eli roskien kulun loputtua kala taas ottaa paremmin vieheisiin.Luulempa että nyt Tenolla olevilla on yksi niistä harvoista paremmista "ottihetkistä" joita tänä suvena joki tarjoaa.Se joka vieheitään oikein oikeassa paikassa nyt uittaa voi olla onnellinen saamahenkilö.
Konkareitten kanssa Tenosta jutellessa ovat olleet sitä mieltä että kyllä joki tänäkin kesänä jonakin viikkona hyvin kalaa antaa,se on sitten nähtävissä mikä viikko se on.Tämä voi olla potentiaalinen sellainen.
Kireitä siimoja joella oleville!Sitkeä yrittäminen palkitaan!
t:Harri

11.08.2004 20:12 - LÄHDÖSSÄ TENOLLE!
Alkaa auton pakkaus ja ajaminen yötä myöten Tenolle.Ilma on muuttunut ja viilenevä vesi ja pimenevät yöt aktivoivat kalaa.On mielenkiintoista nähdä kuinka paljon kalaa joessa on näin hiljaisen kesän lopulla.
Peurasuvannolta oli saatu maanantain luvalla,aivan kuten Aslak kirjoitti,ainakin 4 lohiluokan kalaa.Kirkkaita tittejä ja tummia isoja kaloja oli hyppinyt,joten jotain liikettä vedenalaisessa maailmassa on tapahtunut.
Tarkoitus on viettää viikko joella tumman kalan metkuja seuraillen ja opetellen.Kirjoitan "väliaikatietoja" mahdollisuuksien mukaan.
Titistä lähetään!
t:Harri

16.08.2004 18:05 - 1 LUPA HEITETTY
Reissun alku meni työn merkeissä ja kalastuksen aloitin lauantaina yöllä.Kalastelin ensin Ylä-Könkäällä ja sunnuntaina Kalkun alla ja Ylä-Peurassa.2 titin hyppyä oli tuon ajan saldo.Veden lämpö oli tullessa 13 ja sunnuntaina 11,5 astetta.Vesi nousi aluksi hieman ja on sen jälkeen laskenut hitaasti.
Kalaa liikkuu jonkin verran ja seassa on kirkkaitakin kaloja.Vetsikon alueelta ovat soutajat saaneet jonkiverran kalaa lähinnä vaapuilla.
Levajoen alueella pelti on ollut paras ja Tunturitupien asiakkailla viimeviikko oli kesän paras ainakin toistaiseksi.
Perholla saaduista kaloista en ole kuullut.
Olosuhteet ovat hyvät.Ilma pilvipouta ja pieniä sadekuuroja liikkuu.
Kaksi lupaa vielä ainakin heitän ja olosta nautin.
t:Harri

20.08.2004 17:34 - KAUSI PÄÄTETTY!
Kalastin tällä viikolla 3 lupaa ja eilen palasin kotikonnuille.
Ma-Ke kalastin pääasiassa Ylä-Peurassa ja Kalkun alla.Ovathan paikat kuuluja suurista asentokaloistaan.
Havaintoja kaloista kertyi vain muutaman pyörähdyksen verran ja 2 varovaista tärppiä kertoivat kalojen läsnäolosta.Sain myös seurata yhden hyvän väsytyksen aitiopaikalta.Soutukalan paino oli kuulemani mukaan 14,2kg.
Veden laskun myötä nousukkaiden liike ilmeisesti loppui ja tila suvannoissa sai aikaan sen että asukit pysyivät suht vaisuina.
Aina joitain ahkeria kuitenkin onnistaa ja kuulin Ala-Peurasta saadun 24,5kg ja 16,8kg,Osmasta 22kg ja Kalkusta 19,8kg.Olempa pannut merkille että usein näitä köllyköitä saavat kokeneet soutajat eli tiedolla ja taidolla on oma osansa onnistumisissa.
Ke-To siirryin Tanssijoelle.Kalaa oli tullut edelleen Tunturitupien asiakkaille useampia yössä ja päätin kalastaa viimeisen yön alueella.Saldoksi tuli pienemmän kalan karkuutus,ison kalan karkuutus ja lopuksi lohi.Soutajan saaman kirkkaan titin lisäksi ei muita havaintoja kaloista tullut.
Kalastin vielä kesken jääneen laskun loppuun.keitin trangialla kahvit.Sekaan lirautin hieman konjakkia.Nautin hetken aamun jo hieman kirkastamasta maisemasta ja kausi oli päätetty.
Mikäli jalka nousee ja käsi pelaa,ensikesänä taas nauttimaan Tenosta.
Hyvää fyysisesti tenotonta kautta kaikille Tenon ystäville,uusi kausi on pian käsillä.
Lopetan täältä tähän!
t:Harri