Näytetään käyttäjän Lohi Juha tiedotteet

03.05.2004 21:10 - Jäät lähdössä
Pikkuhiljaa alkoi tänään vesi nousta ja samalla se sai jo jäitäkin liikkeelle. Outakoski on pakannut jäitä alapuoliseen suvantoon. Jos sääennusteet pitävät kutinsa, ei jäitten lähtöön ole aikaa enää monta päivää.
Mutta kovin alhaalla on vesi ja jos kunnon sateita ei saada heti alkukesästä, juhannuksena on joki jo yhtä kuiva, kuin viime kesänä kuivimmillaan.

05.05.2004 16:44 - Nyt ne lähti...
On se jäitten lähtö Tenosta vain uskomaton luonnonnäytelmä. -Ja vaikka uusinta tulee joka vuosi, ei siihen ikinä kyllästy...
Nyt on ainakin Ylä-Teno vapaa jäistä. Tässä Outakoskella jäät tekivät pienen jääpadon tuohon kosken alapuoliseen suvantoon ja vesi nousi hetkellisesti jonkin verran, mutta kun pato laukesi, vesi laski lähes kesälukemiin melkein saman tien.
Pieniä lauttoja seilaa joella vielä muutamia päiviä ja sitten odotellaankin toukokuun 20. päivää, jolloin joelle saa taas mennä kokeilemaan onneaan. Kaikkina vuosinahan ei tuohon aikaan vielä olosuhteiden takia ole päässytkään, mutta nyt on ainakin jo kolmas vuosi peräkkäin, kun joelle olisi päässyt jo paljon aikaisemminkin.
Ja kun jäät lähtivät taas näin aikaisin, eiköhän ne ensimmäiset nousulohet ole täällä Outakoskellakin taas siinä touko-kesäkuun vaihteessa. -Ainakin kahtena aikaisempana vuonna ovat olleet.

20.05.2004 14:47 - Kausi alkoi...
...täällä Ylä-Tenollakin. Klo 00.00 tipahti vieheet veteen, enkä kaikkia ehtinyt edes veteen saada, kun oli jo ensimmäinen tärppi. Räikkä rääkäisi tutulla äänellä pari kertaa, mutta kalastaja taisi olla sen verran "talviterässä", ettei ehtinyt edes vapaa käteen ottaa kun siiman päässä jo hiljeni.
Vajaan kolmen tunnin soutu tuotti yhteensä puolenkymmentä tärppiä. Kerran pääsin jo kalaa kunnolla väsyttämäänkin, mutta veneeseen asti ei suostunut tulemaan tuokaan mokoma.
Rastin olisin kyllä vetänyt aitan seinään, jos tässä vaiheessa olisin kalan törmälle asti saanut.
Tappiosarakkeeseen kirjataan yksi Joonas, joka tykkäsi kosken pohjasta niin paljon, ettei siitä irronnut. Enpä viitsinyt keskellä koskea koneelle hypätä ja sen kanssa alkaa vaappua irrottelemaan. Lahtinen vuolee onneksi Joonaksia päätoimisesti, joten menetys ei niin paljoa harmita.
No, tänään soutua jatketaan ja toivottavasti paremmalla menestyksellä.
Vesi on kyllä niin matalalla jo kauden tässä vaiheessa että ihan hirvittää. Saapa nähdä, millainen kesästä tulee.
Ilmatieteen laitos kyllä lupailee tännekin sateita jatkuvasti, mutta eipä niitä vain näy. Tänään on muutama pisara taivaalta tullut, mutta ei niillä mitään merkitystä joen vesitilanteen kannalta ole.

21.05.2004 19:59 - Vettä taivaalta...
Näyttää siltä että seidalla käynnillä uhkaaminen auttoi... Tänään on satanut koko päivän ja vesi on alkanut joessa taas nousta. Välillä on vettä tullut oikein kunnolla. Maakaan ei vielä ime kovin paljoa, sillä routa on aikalailla pinnassa, joten jokeen vettä alkoi valua jo melko aikaisin sateen alettua.
Mitään mittatikkua minulla ei rannassa ole, mutta noin silmämääräisesti arvioiden ainakin 10-15 senttiä on vesi noussut. Äsken kävin tyhjentämässä veneet ja aika täynnähän nuo jo olivat ihan sadevedestä. Hyvä niin, ehkä kaikkia toiveita hyvästä lohikesästä ei ainakaan vielä tarvi heittää romukoppaan.

01.06.2004 17:24 - Hiljaista...
Kovin hiljaiselta vaikuttaa Teno vielä, enkä ole siellä sen takia niin kovin ahneesti ollutkaan. Sunnuntaina iltapäivällä käväisin laskun tekemässä ja yksi tärppi oli saaliina. Talvikkoko lie ollut taas asialla?
Aluksi kävin joella joka toinen päivä ja saaliina oli runsaasti talvikoita. Nyt olen käyntejä harventanut ja positiivistahan siinä on se, että nyt ei tule enää niin paljon talvikkoja.
Tämän vuoden talvikot ovat olleet isoja, yhtä tinttikokoista lukuunottamatta kaikki ovat olleet 5-15 kiloisia. Tuleekohan tuollainen 15-kiloinen takaisin joskus kolmekymppisenä...
No, toivottavasti tämä tästä vielä iloksi muuttuu. Ala-Tenoltakaan ei ole kovin kummoisia saalisviestejä kuulunut. Lohta ei kuulemma ole kovin paljoa edes vuonossa vielä. Hyvä olisikin, jos tulisivat jokeen vasta 15. päivän jälkeen. Eivätpähän ehtisi kulkuttajat pilata hyvää lohikesää... ;-)

05.06.2004 15:13 - Nyt ne on täällä...
Nyt on Ylä-Tenokin vihdoin heräännyt uuteen kesään. Täältäkin ovat onkimiehet alkaneet saamaan jo nousulohia. Ensin sai Ale Nuorpiniemestä tintin ja sitähän ei meinannut kukaan uskoa todeksi. Eihän tinttien pitäisi vielä olla täällä. Mutta eilen sain minäkin jo nousutintin, joka perattuna painoi 1,6 kg , joten pakko se on uskoa. Otti vielä perhoon, jonka väriä en juuri nyt millään muista... ;-) Härkösen Esko sai tänään Outakoskesta rannalta perhoa heittämällä myös kahden kilon tintin.
Toissapäivänä saivat isompia kaloja Akukoskelta. 13 ja 10-kiloiset olivat nousseet veneisiin siellä. Dalvadaksesta oli saanut Mannisen Ismo 10-kiloisen eilen. Toivottavasti jokeen nousee pian uutta kalaa, jotta saamme nauttia kireistä siimoista jatkossakin...

20.06.2004 21:19 - Savukalaa...
Enpä ole joutanut joelle sitten torstain, kun on ollut viikonloppuna vieraita, joita ei kalastus kiinnostanut. Perjantaina piti vieraat hakea Ivalosta Helsingin koneelta ja tänään sitten illalla lähtivät Esan kyydissä takaisin Ivaloon ja Helsinkiin.
Kalaa silti savustettiin ja syötiin niin että rasva suupielistä valui. -Ja taitaapa valua vieläkin. Kolme viiden kilon kalaa olin vieraita varten varannut ja riittihän ne juuri ja juuri. Mutta onneksi on Outakoski ollut tänä kesänä sen verran antelias, että kalaa jäi vielä pakkaseenkin...
Toisaalta harmittaa, etten viikonloppuna joelle joutanut. Soutumiehet ovat saaneet kaloja ihan kohtuullisen hyvin. Saantiuutisia kuuluu täältä joka puolelta. Rantamiehillä on ollut hiljaisempaa. No, kohtuuden nimissä on sanottava, että ei niitä rantamiehiä vielä ole montaa ollutkaan. Isompi ryysis taitaa olla odotettavissa vasta juhannuksen jälkeen. Joskopa ne kalatkin siihen mennessä kiinnostuisivat myös rannalta tarjottaviin perhoihin. Veneellä soudetut näkyvät kyllä kelpaavan...

29.06.2004 01:19 - Kalaa tulee...
Ja on täältä ylhäältä tullutkin koko ajan. Viime viikolla harmitti vain niin vietävästi, kun piti jo keskiviikkoaamuna suunnata auton keula Ouluun ja juhannushäitä soittamaan. Pitää vieläkin maailmassa olla noita tyhmiä ihmisiä jotka pilaavat kaikkien juhannuksen menemällä juhannuksena naimisiin...
No tuohon kalastukseen kuitenkin vielä. Täältä ovat venemiehet kantaneet lohta rannalle selkä vääränä ja ainakin viime viikon vieraista lähti yhtä ryhmää lukuunottamatta jokainen porukka tyytyväisenä kotiin, viemisinään sitä oikeaa Tenon lohta.
Rantamiehillä on ollut hieman hiljaisempaa, mutta olipa Outakoskesta viikonloppuna ainakin yksi kymppikiloinen ja muutama pienempi rantautettu perhonheittäjienkin toimesta.
Ja nyt illalla, kun rauhoitus päättyi, minäkin suuntasin taas joelle. Mutta eihän siellä taaskaan ehtinyt kalastusta edes kunnolla aloittaa, kun oli jo lohi roikkumassa siiman päässä. Reilun puolen tunnin soutamisen jälkeen koukkasin kyytiin karvan verran alle kympin kalan ja tulin pois. Tiihonen oli saanut alapuolisesta suvannosta myös kalan. Vaimon serkku, joka asuu Dalvadaksessa, pistäytyi illalla ja kertoi Dalvadaksestakin tulleen kaloja ihan hyvin.
Tässä vaiheessa kesä näyttää kalan tulon kannalta ihan normaalilta. Minullakin saldona jo 7 kalaa, joista kaksi tinttiä, kolme jalkaa ja kaksi lohta.
Jos vesitilanne pysyy vähänkään kohtuullisena, en kyllä epäile, etteikö kalaa saatais jatkossakin hyvin. Nyt vettä on juuri ja juuri riittävästi, mutta eipä haittais, vaikka vesi nousisi 50-70 senttiä. Tai vaikka metrin ja sitten alkaisi pikkuhiljaa laskemaan. Tuollainen metrin nousu saattaisi houkutella vuonosta lisää kaloja jokeen.

08.07.2004 23:57 - Hiljaa hyvä tulee...
Huonoksi haukkuvat lohikesää tänä vuonna. No, eihän tämä ihan 2001 -kesälle vedä vertoja, mutta en ihan huonoksi tätäkään kesää menisi sanomaan. Monta kalaa kuitenkin joka viikko on minunkin veneeseen kiivennyt. Tänään viimeksi peräti kaksi lohta päätyi veneeni pohjalle. Outakosken niska on ollut minulle hyvin suopea tänä kesänä.
Kaikki tuntuvat etsivän syitä "huonolle" kalan tulolle, mutta minusta riittää kun katsoo Tenon (ja Näätämönkin) lohitilastoja pitkällä aikavälillä. Nuokin tilastot löytyvät näiltä Jussin sivuilta.
Lohen luontainen kannanvaihteluhan on ihan normaalia ja ihan normaali vuosihan tämä noiden tilastojenkin valossa on. Ja ensi kesä saattaa olla vieläkin hiljaisempi, mutta sitten pitäisi taas alkaa kesät paranemaan ja 2008-2009 pitäisi olla taas huippuvuosia.
Toissayönä oli eräs perhokalastaja saanut Dalvadaksesta elämänsä ensimmäisen perhokalan. Aika huikeasti oli ura hänellä alkanut noin 18 kilon (118 cm) kojamolla. Teno on aloittelijoille usein antelias ja luultavasti tuonkin kalastajan on tästä lähtien raahauduttava Tenolle joka kesä sääskien syötäväksi tuskailemaan kuinka huonosti lohta oikeastaan jokeen nouseekaan... ;-)

10.07.2004 19:21 - Lohet kasvavat...
... nopeimmin nelostiellä. Mutta tuo edellisessä viestissä mainitsemani kala ei ehtinyt edes nelostielle saakka, vaan kasvoi jo ensimmäisen 20 kilometrin matkalla viisi kiloa. Meidän asiakkaita oli samana yönä myöskin Dalvadaksessa heittämässä ja he kertoivat aamulla palattuaan hirmu uutisen 18kiloisesta lohesta.
Kalan saaja tekstaili minulle oikeaa tietoa kalastaan ja se oli painanut (vain) 13 kiloa... :-)
Hieno kala minusta silti ja ensimmäiseksi perholoheksi tuokin ihan uskomaton. Onnittelut Seitalasta Askolle! Minulla on perhovehkeet ollut jo monta vuotta, enkä ole niillä ikinä vielä kalaa saanut. Mutta niinhän eräs tamperelainen perhokalastaja sanoikin, että perhokalastus on hienoin tapa jäädä ilman saalista.
Mutta nytpä lähden käyttämään pikku Lohta (3v.) taas joella. Jospa hänkin jo pääsisi väsyttämään lohta. Harreilla hän on tänä kesänä jo harjoitellut useampaan otteeseen. Iskä voi sitten hieman avustaa, jos isompi sattuu siiman päähän... :-)

22.07.2004 13:40 - Laavuyö...
...jonka jälkeen oli aamulla pää kipeä. Johtuu kai savusta ja laavun huonosta ilmanvaihdosta. Asiaan pitää saada korjaus pikimmiten.
Aamulla kuitenkin ihmiset kertoivat uutisia, jotka saivat hymyn päänsärkypotilaan huulille: Kolme tinttiä ja yhden jalan olivat rantakalastajat vetäneet rannalle ja Ale oli soutamalla taltuttanut kymppikiloisen. Kyllä Teno on Lohijoki hiljaisenakin aikana... Eikä tarvi pelätä dioksiinipeikkoa... ;-)