Näytetään käyttäjän Haapala Pekka ( Postipekka) tiedotteet

21.05.2004 20:23 -
Monet toivomukset ja rukoukset vesisateiden saamiseksi on näköjään kuultu. Toissa öisen vähäisen sateen jälkeen eilen oli rankkojakin sadekuuroja. Viime yönä väliin tuli vettä niin kuin ”vanhaan hyvään aikaan”, tänään on satanut lyhyitä taukoja lukuunottamatta koko päivän. Välillä tulee räntää niin ettei tee mieli ulos lainkaan. Eilen huomasin, että vesi on noussut, asensin mittausasteikkoni jokeen puolen päivän jälkeen. Tähän päivään klo 9.00 vesi oli noussut 15 cm eilisestä ja klo 16.30 oli nousua 18.cm. Veden nousu ennen asteikon asentamista oli 5 – 10 cm. Kävin tänään Nuorgamissa ja lohikuulumiset olivat vähäiset, siellä tiesivät saadun yksi lohi soutamalla. Täällä Utsjoella puhuivat kaikkiaan 3 lohta saaduksi. Puskaradiosta olen kuullut, että vuonossa ei ole vielä lohta. Joten kyllä tästä vielä hyvä tulee, mitä myöhemmin lohi tulee vuonoon, sen parempi onkimiehille ja –naisille.

01.06.2004 20:54 -
Tänään sitten aloitin löysien soudin, soudin kotirannasta Kortsamin kosken niskalle. Neljää vaappua uitin, en vielä laittanut perhoa edes kokeeksi. Puuskainen pohjoinen tuuli kiusasi soutua ja räntääkin hipsi joukkoon. Radnujoen seutuvilla kävi ensin nykäisemässä minun vakio kevät Jurmu vaappua ja noin 50 metriä alempana nykäisi uutta HeJo vaappua. Molemmat tärpit olivat aivan rannan lähellä, joten matalassa, jossa talvikot tuskin maleksivat. Yksi laski riitti, huomenna, jos sää sallii niin uitan lusikkaakin. Jouni Tapiola kertoi eilen, että Varangin vuonossa on jonkin verran lohta, mutta Tenon vuonossa hyvin ei juuri lainkaan. Kunhan juhannusviikolla alkavat lohet nousta Tenoon niin hyvä tulee onkimiehille, anteeksi, onkijoille, onhan onkijoissa naisiakin.

01.06.2004 20:56 -
Korjaus tiedotteeseeni. Tenon vuonossa ei juuri lankaan. Ei Hyvin.

06.06.2004 16:28 - Tenolla
Lohikuulumiset, torstaina oli Radnukuopasta saatu 10 kiloinen kirkas lohi onkimalla. Samana päivänä näin Vitosessa koukattavan pienoisen lohen, en saanut selvää oliko tämän vai viimevuoden mallia, ulompaa katsottuna näytti aika kirkkaalta. Itse olen käynyt 2 kertaa Kivikoskella, mutta ei ole rullat narisseet. Kovassa tuulessa ei ole ollut oikein innostavaa soutaa vastatuuleen ja –virtaan. Olen tehnyt vain yhden laskun kerrallaan. Löysiä siimoja näyttää olevan varastossa.

27.06.2004 14:08 -
Hiljaista on ollut lohirintamalla Kaavan seutuvilla. Lohi-Aslakin mökeissä asustelevat kalamiehet olivat alkuviikosta saaneet 2 tinttiä. Juhannuspäivän aamusella sai yksi venekunta työvoiton lohesta, he olivat saaneet arviolta 4 – 4,5 kg lohijalan Nollamin alapäästä. Eivät tienneet kenenkään muun saaneen. Juhannusaattona kävin kerran soutamassa Kivikosken ja tulos 1 smoltti. Näin vanhan tutun onkimiehen, joka sanoi soutaneensa 4 lupaa ahkerasti, Yläkönkään allakin oli käynyt, ei ollut vapojen kärjet taipuneet koko aikana. Ei kertonut muiden saaliista. Tänään aamupäivällä ei näköpiirissäni Nollamissa ollut enää yhtään venettä, joten hiljainen on tainnut yö olla. Eilen juttelin Kirkkotuvilla useiden paikallisten miesten kanssa Tenon lohitilanteesta. Kaikki olivat sitä mieltä, että lohta on todella vähän joessa. Toiveikkaimmat olivat sitä mieltä, että vielä ehtii lohta nousta, mutta mistään suuresta ryntäyksestä ei kukaan enää usko. Parhaan tiedon tilanteesta saa niiltä lohimiehiltä, jotka ovat joella. Jussi O:n ansiosta minä sain syödä tikkulohta ja lohisoppaa tänä Juhannuksena.

29.06.2004 20:04 -
Tänään se sitten tapahtui. Mikä? Löysin loheni Kivikoskesta klo 14.25 12,3 kg naaraslohi nappasi suuhunsa Käpälys vaapun, eikä päässyt irti ennen kuin veneessäni pihdeillä irrotin peräkoukun lohen leuoista. Lohella oli verkon jäljet päässä ja oikein tarkoin kuvioita tutkittuani siinä luki Posti-Pekka. Oli päässyt vaikeuksien kautta minua varten Kivikoskelle saakka. Tunnisti vielä vaapusta, että tuo se on se oikea vaappu, sillä Pekalla on vaimo Pohjois-Karjalasta ja siksi se uittaa siellä tehtyä vaappua. Eihän se ihan tekijänsä jäljiltä ollut, kovasti virittelin ensin kotirannassa ja sitten vielä Kivikoskella. Niin vain löysivät toisensa ja saivat nimipäiväsankarin todella Onnelliseksi. Vettä sateli ja tuuli oli kerrankin oikealta suunnalta eli alavirran puolelta ja helpotti soutua ja lohen väsytystä. En jututtanut muita lohestajia kuin Vitosessa Kallion Olavia ja kaveriaan Soinia, eikä tullut kysyttyä heidän eikä toisten saalista. Eilen illalla soudin Ojasen Jussin kanssa Palokosken ja osan Miljoonasuvannosta, ei kuulunut eikä näkynyt mitään. Emme myöskään nähneet muiden saavan.

30.06.2004 20:20 -
Tänään kuulin Kaavan seudun lohiuutisia. Viime viikonloppuna olivat isä ja poika Nurmeksesta saaneet Saukkokuopasta 17 kg, ei ollut meinannut lähteä kuopastaan minnekään, mutta nurmeslaiset eivät antaneet periksi ja saivat selvän selkävoiton. Tänään alku illasta kantoivat Lohi-Aslakin mökkiläiset lohen maihin, itse en nähnyt kantamista, näkijä arvioi 10 kg loheksi. Kävin kahdesti soutamassa Kivikosken, ensimmäisellä laskulla kävi lohi posauttamassa kielteisen päätöksensä vieheistäni.

13.07.2004 20:21 -
Olen ollut viikon ilman nettiyhteyttä, joten siinä syy kirjoittamattomuuteeni. Joella on ollut melko hiljaista, mutta ei aivan kuollutta, eihän Teno niin tyhjä ole etteikö joku jossain päin saisi lohta. Lauantai aamuna kuulin Kivikosken rannalla, että edellisenä yönä pitkällisen uurastuksen jälkeen Salmela sai Osmassa 15 kg lohen. Jonain yönä oli toinen ahkeroitsija saanut Nollamista 13 kg lohen. Kivikoskesta oli yöllä saatu tintti. Viime yönä oli Nollami antanut onnelliseksi tekevän 8 kg lohen jollekin soutajalle. Harvassa ovat olleet onnelliset lohestajat, nyt tintistäkin menee kasvot ”messingille”. Itsen sain viikko sitten tiistaina 1,6 kg kojamon, olisi vain ollut sellainen, että olisi saanut laittaa tuon pilkun 6 jälkeen. Eilen illalla ensimmäisellä laskulla otti iso tintti vaappuun, mutta veneen vieressä vielä päätti jäädä jokeen. Eilen illalla ja tänään aamulla ja vielä iltapäivälläkin puuskittainen alavirran puolelta puhaltava tuuli kiusasi pahasti soutamista. Nyt kuiske kuuluu, että alhaalla olisi nähty ja saatu lohia, joten täytyy olla hereillä soutamisen kanssa. Varmaa on se, että jos meinaa lohta saada soutamalla, niin ahkerasti pitää soutaa eikä saa joutua paniikkiin vieheiden suhteen. Kireitä siimoja kaikille.

16.07.2004 11:54 -
Vesi nousee Tenojoessa! Kuluneella viikolle sattuneet sateet ja varsinkin rankat ukkoskuurot ovat saaneen veden todella nousemaan. Tänään klo 11.00 oli veden kokonais nousu Junttijoen alapuolella eli meidän rannassa 32 cm ja veden lämpö samaan aikaan +17 astetta. Eilen aamulla oli vesi noussut 20 cm ja niin minäkin innostuin eilen soutaa vähän ahkerammin, lähdin joelle jo klo 6.00 ja iltapäivällä soudin myös useita tunteja. Tulos oli valtavasti roskia, vaaput olivat takuuvarmoja roskien kerääjiä. Ei auttanut vaikka laitoin siimoihin vaappujen etupuolelle roskien kerääjiä, ne täyttyivät ensin ja sitten oli vaappujen uintilevyt ja koukut heinäisiä niin kuin olisi heinäsuovat läpi vedetty. Lusikat ja perhot pysyivät puhtaana, perhojen siimoihin oli kyllä laitettava roskien kerääjät. Eilen illalla näytti siltä, että veden nousu pysähtyy, mutta yön aikana oli alkanut nousta ja tänä aamuna nousua oli vielä 2cm kahden tunnin aikana. Lohikuulumisia ei ole viime yöltä, keskiviikkoa vasten yöllä oli Lohi-Aslakin mökeissä majailevilla lohimiehillä onnea, he saivat Vitosesta klo 4 tienoilla vähän yli 10 kg lohen (saamamiesten ilmoittama paino). Kallion Olavi on kuluvalla viikolla saanut 2 tinttiä, toisen Radnusta ja toisen Kaavan suvannosta. Muita lohisaaliista minulla ei ole tietoa. Veden nousu sattui sopivasti viikkorauhoituksen aikana (padot ja verkot) lohet pääsevät rauhassa nousemaan, jos niitä nyt Tenossa juuri onkaan. Huonoin lohikesä vuosikymmeniin, ainakin minun ja monen muunkin mielestä. 2 lohen hyppyä olen nähnyt tänä kesänä tähän mennessä. Ensimmäinen oli kesäkuussa ennen Juhannusta, Vitosessa hyppäsi tumma lohi, toinen oli tällä viikolla, kun lohijalka hyppäsi siimojeni vieressä. Silloin oli vaappu saanut uintilevyyn ison mustan lehden uinnin muuttajaksi. Tinttejä olen kyllä nähnyt, mutta nekin hypyt taitavat mahtua kahden käden sormien lukuun. Kun vesi alkaa laskemaan ja puhdistuu roskista, olisi tärkeää lohimiesten löytää paikka missä on mahdollisuus saada kovassa uintivimmassa olevat vähäisen lohikalat ottamaan vieheeseen. Kireitä siimoja kaikille ensi viikon alun onkijoille.

16.07.2004 18:44 -
Vesi jatkaa nousuaan, klo 18.00 mennessä nousua on kaikkiaan 35 cm. Klo 14 jälkeen rantaantuivat Lohi-Aslakin mökeissä majailevat onkimiehet, kävin heiltä kysymässä lohiuutiset. Lohilahden Eero oli saanut tänään päivällä ison tintin lusikkaa heittämällä. Lohilahden pojat olivat saaneet eilen aamulla 7 kg kojamon, joka oli jo muuttanut vähän väriään. Toiset soutajat olivat saaneet vain roskia, niitä varmasti riittää, kun vesi vain nousee. On tainnut tuolla latvoilla sataa vähän reilummin kuin täällä alempana. Vietän tässä vielä ainakin tämän illan maissa, ei kiinnosta roskien onkiminen. Lohilahden Eero on soudellut Tenojokea vuodesta 1963 lähtien, vain muutama kesä on jäänyt väliin. Ei muistanut tällaista kesää, ei ole nähnyt kuin yhden tintin hypyn ja se hyppäsi hänen ja minun veneen välissä eilen aamulla, kun ajoin hänen veneen lähelle kysymään lohiuutisia. Keskiviikkoa vasten yöllä saadulla, yli 10 kg lohella, oli ollut vielä meritäit matkassa.

20.07.2004 20:05 -
Helle tekee tehtävänsä, vesi laskee ja mäkäräiset virkistyivät jälleen kiusaamaan ihmisen lapsia, taitaapa ne kiusata elukoitakin. Tänään klo 17.00 mennessä vesi oli laskenut jo 24 cm ja oli lämmennyt +19,2 asteeseen. Kävin eilen illalla soutamassa Vitosen 2 kertaa, tulos kahdessa vaapussa roskia. Kävin soutamassa Kivikoskenkin yhteen kertaa, myös siellä vaaput kalastivat roskia. Niin Vitosessa tuli ensimmäisellä laskulla noin 400 gr. harjus. Sen johdosta kävin tänään kokeilemassa harjuksen syöntiä syöntiä oli yhden 550 gr. verran. Muuten oli lämmin ja kaunis sää soudella, eikä taatusti tungosta joella. On siellä vähäisillä lohilla ”kissan päivät”, saavat kukin lekotella omilla paikoillaan eikä ole toinen toistaan pois hätyyttämässä. Eikä tarvitse kilpailla vetten päällä liikkuvien virittämien vieheiden perään. Nautitaan vaan lämpimistä säistä ja toivotaan parempia lohikesiä tuleville vuosille. Otetaan kaikki opiksi tällainen huono lohikesä!

25.07.2004 09:55 -
Olen ollut muutaman päivän vaiti eli en ole kirjoitellut kuulumisia. Syynä on keskiviikkona vieraillut ukkonen, se oli meidän seudulla normaalia ankarampi. Rakeita, jotka olivat ranskanpastillin kokoisia vähän paksumpia vain. Maa, varsinkin nurmikko oli vähän aikaa valkoisena, salaatit ja kukat kärsivät vaurioita. Sisällä oli todella vaikeita hetkiä, kun sähköpistorasiat paukahtelivat, tulenlieskat ja savu vain pöllähteli niistä. Pauketta oli niin kuin olisi sisällä ammuttu. Puhelin meni mykäksi, jääkaappi-pakastekaappi sippasi, kallein juttu tuli siitä, kun tunturiin menevä, 550 m pitkä TV:n antennikaapeli paloi, samoin paloi puhelimen 40 m pitkä maakaapeli. Tietokoneeni ja TV olivat irti verkostosta, joten ne säilyivät ehjinä. Vahinkoja tuli yhteensä yli 2000 euroa, ei hymyilytä. Jooseppi Rasmus kävi perjantaina puolen päivän aikana laittamassa lankapuhelinyhteyden tilapäisesti kuntoon. Olen saanut nettiyhteyden, mutta on ollut muuta puuhaa niin etten ole joutanut naputtelemaan viestejä. Lohiuutisista tiedän, että perjantaita vasten yöllä oli Nollamista saatu 16,5 kg tumma lohi ja Vitosesta 5 kg jalka, kirkkaudesta ei minulla ole tietoa. Vesi laskee ja oli tänä aamuna siinä korkeudessa, mistä se alkoi aikoinaan nousta sen 40 cm. Lukemista en kirjoita mitään, sillä minulla on oma asteikko rannassani. Lähti nousemaan lukemasta 28 cm ja oli aamulla lukemassa 28 cm. Aurinko hymyilee taivaalla, hymyillään mekin kilpaa sen kanssa ja nautitaan lämpimästä kesästä. Lämmintä kesää ei ole edes joka vuosi.

02.08.2004 19:41 -
Utsjoki on keulilla niin hyvässä kuin pahassakin, nyt onneksi hyvässä, olemme edelleen Suomen lämpimin paikkakunta heinäkuussa. Näin ne meteorologit tänään kuuluivat radiossa kertovan. Olen vielä täysin nauttinut näistä pikku helteistä. Kun lohta on vähän joessa niin saamme nauttia auringosta rauhassa. Kyllä ne harvat, jotka ovat jaksaneet soutaa ja uskoa lohen saantiin, ovat jotain saaneetkin. Uulan Säästön taulussa niitä saatuja lohia näkyy olevan. Tästä lähialueelta eli Kortsamista oli saatu viime viikolla 16,8 kg. Vitosesta oli sunnuntaita vasten yöllä satu 6,5 kg lohi. Viimeksi mainitun saannista kuulin eilen ollessani huviajelulla Osman suvannolla. Viime viikon keskiviikon sade nosti vettä 15 cm, nyt on jo laskenut 6 cm. Vesi on todella lämmintä, klo 18.00 mittasin meidän kohdalla +20,9 astetta. Meidän rannan vettä viilentää Junttijoen kylmä vesi, joten veden lämpötila on yli +21 astetta. Eivät taida lohet olla järin innokkaita vieheiden perään. Tällä viikolla keskitys hillahommiin, aamulla lähden jängille katsomaan, että voiko siellä yleensä näin lämpimällä käveleskellä hillojen perässä. Valvojat sanoivat päivällä, että Tenolla on nyt vain auringonottajia, joten lämmitelkäähän ja nauttikaa harvinaisesta Utsjoen kesästä. Posti-Pekka.

08.08.2004 21:34 -
Kulunut viikko on mennyt niin etten ole käynyt Tenolla lainkaan. Keskityin vain hillaretkiin, joita teimme tiistaina Ailigastunturin taakse päiväretkenä. Torstaina puolen päivän jälkeen ajoimme Nuorgamin suuntaan ja palasimme sieltä eilen puolen päivän aikaan vesisateessa. Tiistai oli helteinen ja aurinkoinen päivä, ongeksi vähän pilviharsoa oli iltapäivällä helpottamassa kävelemistä jängillä. Torstaina, kun pääsimme jängille, alkoi aurinko paistaa ja lämmintä oli riittävästi. Perjantaina oli sitten ukkosten aika, klo 15 aikaan alkoi jyristellä ja vielä klo 22 tienoilla kuului etäistä jyrinää. Vettä satoi niin että oli mukava istua sisällä ja ihailla salamoiden välkkymistä taivaalla. Siellä iski salama vaaka- ja pystytasossa, välillä meni ikään kuin väristen vaakatasossa hyppelevää salamaa. Lauantai aamuna sitten totesimme vesisateessa, että nyt on hillat poimittu, lähdetäänpä kotiin. Jaa, että saimmeko hilloja? Saimme talven kotitarvehillat jota varten hillaretkemme teemmekin. Hillaretket ovat niitä kesän kohokohtia, siellä saavat kaikki jäsenet liikuntaa, Tenolla soutaessa vain kädet tekevät töitä tuli lohta tai ei. Tiedossani kuluneelta viikolta ei ole muuta kuin yksi lohi tiistain vastaisena yönä. Se olikin sitten kunnon lohi 17 kg, oli kai lähtenyt Saukkokuopasta liikkeelle, kun otti Kaavan vanhan navetan kohdalla. Vähän oli soutajia liikkeellä ja siinä on sitten parempi mahdollisuus saada isokin lohi ottamaan vieheeseen. Kun on paljon soutajia niin harvat isot lohet häiriintyvät eivätkä huoli hevillä vieheitä. Kyllä kai tässä täytyy huomenna lähteä soutamaan ettei soutukunto ja –tyyli pääse rapistumaan. Ukkossateen johdosta vesi nousi noin 10 cm, mutta on jo laskemassa. Lämpötilaa en ole mitannut, mutta varmasti on jäähtymään päin. Kulunut viikko on mennyt niin etten ole käynyt Tenolla lainkaan. Keskityin vain hillaretkiin, joita teimme tiistaina Ailigastunturin taakse päiväretkenä. Torstaina puolen päivän jälkeen ajoimme Nuorgamin suuntaan ja palasimme sieltä eilen puolen päivän aikaan vesisateessa. Tiistai oli helteinen ja aurinkoinen päivä, ongeksi vähän pilviharsoa oli iltapäivällä helpottamassa kävelemistä jängillä. Torstaina, kun pääsimme jängille, alkoi aurinko paistaa ja lämmintä oli riittävästi. Perjantaina oli sitten ukkosten aika, klo 15 aikaan alkoi jyristellä ja vielä klo 22 tienoilla kuului etäistä jyrinää. Vettä satoi niin että oli mukava istua sisällä ja ihailla salamoiden välkkymistä taivaalla. Siellä iski salama vaaka- ja pystytasossa, välillä meni ikään kuin väristen vaakatasossa hyppelevää salamaa. Lauantai aamuna sitten totesimme vesisateessa, että nyt on hillat poimittu, lähdetäänpä kotiin. Jaa, että saimmeko hilloja? Saimme talven kotitarvehillat jota varten hillaretkemme teemmekin. Hillaretket ovat niitä kesän kohokohtia, siellä saavat kaikki jäsenet liikuntaa, Tenolla soutaessa vain kädet tekevät töitä tuli lohta tai ei. Tiedossani kuluneelta viikolta ei ole muuta kuin yksi lohi tiistain vastaisena yönä. Se olikin sitten kunnon lohi 17 kg, oli kai lähtenyt Saukkokuopasta liikkeelle, kun otti Kaavan vanhan navetan kohdalla. Vähän oli soutajia liikkeellä ja siinä on sitten parempi mahdollisuus saada isokin lohi ottamaan vieheeseen. Kun on paljon soutajia niin harvat isot lohet häiriintyvät eivätkä huoli hevillä vieheitä. Kyllä kai tässä täytyy huomenna lähteä soutamaan ettei soutukunto ja –tyyli pääse rapistumaan. Ukkossateen johdosta vesi nousi noin 10 cm, mutta on jo laskemassa. Lämpötilaa en ole mitannut, mutta varmasti on jäähtymään päin.