Eero Niemelä: Tenolla syksy 2006

 

Paluu

Eero Niemelä, tutkija, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Oulun toimipiste


Ohessa kuvia Tenon alueelta. Kuvat on otettu 24.10.2006. Jäätyminen kehittyminen hieman normaalia aikaisemmin.

Kuten kuvista näkyy pohjajään muodostuminen oli erittäin voimakasta lähes kaikissa Tenon ja sen sivujokien puroissa ja isommissakin joissa. Vaikka olosuhteet näyttävät kalanpoikasten näkövinkkelistä hurjilta, ovat lohen ja taimenen poikaset suurimmaksi osaksi löytäneet talvehtimiselinympäristön.

 Poikaset sijoittuvat syvälle kivikon uumeniin, jossa on todennäköisesti riittävästi vettä. Toisaalta tällaisissa olosuhteissa tapahtuu merkittävä määrä lohenpoikasten luonnollisesta kuolemasta. Nyt jää kuitenkin arvoitukseksi vielä se, miten sivujoissa kuteneet yhden merivuoden lohet eli titit selviytyivät.

Ne titit, jotka poistuivat pienemmistä sivujoista, selvisivät varmaankin, mutta pienten sivujokien mataliin suvantoihin jääneet titit todennäköisesti menehtyivät yllättävän voimakkaan jokien pohjaan jäätymisen seurauksena.

Vuonna 2006 oli erittäin hyvä tittivuosi kuten ennustettiin ja todennäköisesti keväällä 2007 mereen vaeltaa runsaasti titti-talvikoita. Jo nyt voi olla syytä informoida tulevan kesän alun runsaista talvikoista myös onkisaaliissa.

 Talvikot tuleekin vapauttaa ja kalastajien tulisi valmistautua siihen, että nostavat pikkulohet haavilla eivätkä yritäkään tarjota saaliilleen nostokoukkua. Runsas titti-talvikkomäärä joessa vuonna 2007 merkitsee runsaampaa uudelleenkutijamäärää (3-5 kg lohia) vuonna 2009.

terveisin Eero Niemelä

Paluu

sivun alkuun