Eero Tenolla!

www.tenojoki.fi | Tutkittua tietoa lohikannoista | Eero Niemelä.

tenojoki.fi alkuun

(Eero Niemelä, tutkija,
RKTL, Oulu)


Eeron sivut alkuun

Kesä 2009

Uutisia Tenolta
- viimeisin 12.08.2008

Jättinaaraan tarina
22.08.2008

Mikä loinen lohen
kiduksissa? (15.08.2008)

Tunnista lohi uudelleenkutijaksi

Kyttyrälohesta

Talvikoiden merkintää keväällä 2007

Kevät 2007 (kuvia)


05.11.2006 Tarinaa saalisilmoituksista ja lohisaaliiden vaihteluista eri vuosina

04.11.2006 Eeron terveisiä: Tenolla syksyllä 2006

08.2004 Tenon vesistön lohikantojen pitkäaikainen vaihtelu


Linkki väitöskirjaan


© Jussi Ojanen

 

 

09.08.2007

Kyttyrälohi kutee!

Venäläiset ovat istuttaneet 1950-luvulta lähtien Tyynenmeren alueella luontaisesti esiintyvää ns. ryssänlohta Vienenmereen (Valkoiseen mereen). Kyseinen alue sijaitsee Kuolan niemimaan eteläpuolella. Istutukset ovat jatkuneet aivan viimevuosiin asti. Pääsääntöisesti on istutettu kyttyräselkälohta. Tämä lohilaji on helppo tunnistaa ja sen erottaa Atlantin lohesta helposti seuraavilla tuntomerkeillä: koiraalle kehittyy huomiota herättävän suuri ns. kyttyrä selän etuosaan. Naaraalla ja koiraalla pyrstössä on runsaasti tummia suuria pisteitä, joita Atlantin lohella ei ole. Kyttyräselkälohen suomut ovat hyvin pieniä ja sen selkäpuolella on hieroglyfin omaiset kuvioinnit muistuttaen avointa tai sulkeutunutta ympyrää.

Kutukypsä kyttyrälohi

Kyttyräselkälohet saavuttavat Tenon vesistössäkin sukukypsyyden ja jo näin varhain kuin elokuun alussa tai jopa heinäkuun loppupuolella niiden ruumiinontelo on täyttä lisääntymistuotteita-mätiä tai maitia. Tenon vesistössä ei ole tavattu kyttyräselkälohen poikasia, mikä osoittaa että ne eivät ole pystyneet tuottamaan elinkykyisiä poikasia. On toisaalta tietoa, että kyttyräselkälohet pystyvät kutemaan Tenonkin alueella ja kutu tapahtuu selvästi Atlantin lohen kutua aiemmin. Kututapahtuma voi olla jo elokuussa, koska kuvassa olevan kyttyrälohen mäti oli täysin irtonaista ja se valui helposti kalasta ulos.

Varma tuntomerkki:Naaraalla ja koiraalla pyrstössä on runsaasti tummia suuria pisteitä, joita Atlantin lohella ei ole.

 Kaikki kyttyräselkälohet kuolevat välittömästi kudun jälkeen ja niitä nähdään uivan heikkokuntoisena rantavesissä. Tyveniin joen osiin kuolleita kyttyräselkälohia saattaa ajautua suurempikin määrä. Vuonna 2007 oli odotetusti Tenossa kyttyräselkälohien kannat suurimmillaan. Näätämöjoessa kyttyräselkälohen on havaittu onnistuneen tuottamaan elinkykyisiä poikasia 1970-luvulla. Tämän Tyynenmeren lohilajin poikaset vaeltavat mereen heti kuoriutumista seuraavana kesänä noin 4-5 cm:n pituisina.

 sivun alkuun