Eero Tenolla!

www.tenojoki.fi | Tutkittua tietoa lohikannoista | Eero Niemelä.

tenojoki.fi alkuun

(Eero Niemelä, tutkija,
RKTL, Oulu)


Eeron sivut alkuun

Kesä 2009

Uutisia Tenolta
- viimeisin 12.08.2008

Jättinaaraan tarina
22.08.2008

Mikä loinen lohen
kiduksissa? (15.08.2008)

Tunnista lohi uudelleenkutijaksi

Kyttyrälohesta

Talvikoiden merkintää keväällä 2007

Kevät 2007 (kuvia)


05.11.2006 Tarinaa saalisilmoituksista ja lohisaaliiden vaihteluista eri vuosina

04.11.2006 Eeron terveisiä: Tenolla syksyllä 2006

08.2004 Tenon vesistön lohikantojen pitkäaikainen vaihtelu


Linkki väitöskirjaan


© Jussi Ojanen

 

 

15.08.2008

Mikä loinen lohen kiduksissa?

Viime vuosina monet Tenon lohenkalastajat ovat kyselleet, mitä ovat ne "madot" joidenkin lohien kiduksissa. Lohen saaneet monesti tarkkailevat saalistaan ja viimeistään suolistaessaan sen he saattavat kiduksia poistettaessa nähdä loiseläimiä. Kyseessä on kidustäi (Salmonicola salmonea), joka on loinen, joka kiinnittyy aikuisen lohen kidusten pinnalle.

Tämä eliö on itse asiassa hankajalkaisäyriäinen, jolta puuttuu suojaava kuori. Kidustäin toukat kiinnittyvät aikuisen lohen kiduksiin lohen ollessa makeassa vedessä ja toukat imevät verta kiduksista. Toukat kehittyvät kiduksissa ja pysyvät niissä koko sen ajan, kun lohi on ollut kudun jälkeen meressä. Lohen palattua uudelleen kudulle kidustäin elinkierto umpeutuu ja se tuottaa jälkeläisiä.

kuva ja lähde: (Tay District Salmon Fisheries Board)

Kidustäitä tavataan lohilla, jotka ovat olleet pidemmän aikaa makeassa vedessä ja tällaisia lohia Tenolla ovat ensisijassa talvikot, vaikka kidustäitä on havaittu kesän lopulla sellaisillakin lohilla, jotka ovat nousseet varhain alkukesästä Tenoon. Suuremmat aikuistuneet kidustäit havaitaan niillä lohilla, jotka tulevat toistamiseen kudulle. Juuri Tenoon nousseessa lohessa tavatut kidustäit osoittavat kyseisen lohen olevan uudelleen kutemaan tuleva kala.

Viime vuosina, kuten vuonna 2004, Tenojoesta saaduista lohista jopa yli 20% oli uudelleenkutijoita ja sen vuoksi kalastajat kiinnittivät loisiin erityisen huomion. Esiintyessään runsaana kidusloinen saattaa lisätä talvikoiden luonnollista kuolevuutta sekä joessa että myöhemmin meressä.

Vuonna 2009 kesäkuussa Tenojoesta vaeltaa runsaasti mereen kolmen merivuoden talvikkoja ja sen vuoksi kalastajien tulisikin pyrkiä päästämään talvikot vahingoittumattomina jokeen. Jos on epävarma siitä, että onko kysymyksessä nousulohi vai talvikko, tulisikin, jos mahdollista, katsoa kidusloisten esiintyminen kiduksissa. Toisaalta Tenon olosuhteissa asiaa vaikeuttaa se, että samaan aikaan kun talvikot ovat vaeltamassa alavirtaan, on jokeen nousemassa toistamiseen kudulle nousevia lohia, joilla lähes aina on kidustäitä.

 sivun alkuun