Tenolla 2005 tiedotteet

Paluu
Tenojoki.fi sivuille

Paluu 2005

Näytetään kaikki tiedotteet

 

Ojanen Jussi || 25.01.2005 20:06 - Uusi kausi.. uudet kujeet

Tenojoki.fi sivusto tarjoaa sinulle tiedottajan tunnuksia. Mikäli haluat kirjoitella tunnelmia liittyen Tenolla oloon ja kalastukseen.......Soita Jussille.

Voimme alkaa jo lämmitellä tulevaa kautta.

Soittakaa 0400 201 535 tai lähettäkää postia tenojoki.fi etusivun osoitteseen jotta voimme sopia tunnuksista ja muusta asiaan liittyvästä.

 

Ojanen Jussi || 27.01.2005 21:19 - No niin!

No niin! Olen aloittanut keskittymisen uuteen kauteen.

Se tarkoittaa sitä, että

1. Luen Manun Tarinan pohjustukseksi. ( Tenon soutaja- kirja)

2. Seuraavaksi luen ( Jan Johansson, Lohenkalastus)

noilla nousee jo lievä kuume jota lisää tietenkin lisääntyvä aurinko.

 

Perhonteko alkaa taas maistumaan joten KAUSI LÄHESTYY!!!!!!!!

 

HEI TV JUSSI

 

Paananen Harri || 26.02.2005 15:00 - KEVÄTTÄ RINNASSA!

Hyvää kevään alkua kaikille Tenon ystäville!Aurinko alkaa lämmittää pikkuhiljaa hankia sekä mieltä.Ajatukset siirtyy väkisinkin tulevaan lohestuskauteen ja perhopenkki alkaa olla yhä tiheämmin käytössä.Aika näyttää mitä tuleman pitää molempien suhteen.Syntyykö ottavia "sutteja" ja kuinka lohta nousee.

Tiedustelut T

 

Paananen Harri || 26.02.2005 15:14 - JATKOA EDELLISEEN

Lipsahtipa lähetykseen kesken kirjoittelun ,joten...

Tiedustelut Tanssijoelta kertovat lunta olevan reilummin kun viimetalvena ja lisää tulee.Tietänee korkeampia tulvia mutta kevään laatu kai sen viimekädessä ratkaisee.

Parin viikon päästä menen paikanpäälle tilannetta katsomaan kun koittaa odotettu keväinen riekkojahti.Kirjoittelen sitten kuulumisia palattuani.

Tulevana kesänä tulen kirjoittelemaan viikekesän tapaan kuulumisia jokivarresta.Reissujen ajankohdat ovat vielä avoimet mutta eiköhän sitä juhannukselta aloiteta.Perheen lisääntyminen ja rakennusprojekti ehkä typistävät oloaikaa joella mutta ainakin pari reissua on tavoitteena.Ja eiku sitomaan...

Terveisin Harri

 

Ankkalinnan Perhokalastajat, Kuopio || 10.03.2005 16:08 -

Terve vaan kaikille!

Huomenissa alkaa Ankkalinnan Perhokalastajien Missio Teno 2005! Pidämme nimittäin poikien kanssa ensimmäisen yhteisen palaverin koskien tulevan kesän Tenon reissua.Onhan tässä tietysti jokainen pitänyt omia henkilökohtaisia kokouksiaan ja painiskellut asian kanssa kuinka saisi pitkän ja uuvuttavan talven menemään pois alta ja itselläni asia on hoitunut perhoja sitomalla ja ainakin kerran päivässä on pitänyt lohikeppi kasata olohuoneessa sekä katsoa edellisten kesien kuvat ja päiväkirjamerkinnät moneen kertaan. Kirjoittelen huomenissa lisää kunhan palaveri on päättynyt.

 

T. Mikko Söderström Kuopio

 

Ankkalinnan Perhokalastajat, Kuopio || 11.03.2005 16:28 -

Molskis ja loiskis!

 

Nyt on sitten pidetty ensimmäinen palaveri koskien tulevan kesän lohestusrientoja. Allekirjoittanut saapuu Utsjoen korkeudella näillä näkyvin lauantaina 2. päivä heinäkuuta ja kalastelee ensimmäisen viikon ilman muita kerhon ukkoja ja majoituksesta vastaa melkoisella varmuudella, ah niin kodikas ja käytännöllinen teltta, jonka pystyttelen Tenon Lohitupien lähiympäristöön. Kerhon päänousu tapahtuu lauantaina 9. heinäkuuta, jolloin taitaa myös olla Utsjoen lohirieha, johon ainakin osa kerhosta osallistuu riehaantumalla Lapin yössä!

Majoituksessa ollaan taas kerran Lohitupien mökeissä ja sieltä tulen raportoimaan aina kun jokivarresta raaskin lähteä pois! Perhosten sidonta- iltamia on tarkoitus järjestää vielä muutamia ennen h- hetkeä! Pitkältä se vaan aika tuntuu kun odottaa Lapin kesää ja yötön yötä ja sitten kuin hetkessä on kaikki ohi, vain hienot muistot jäljellä menneestä kesästä... Mutta mutta eipä kiirehditä asioiden edelle, nautitaan nyt näistä lohen hypyin pitenevistä kevät päivistä ja suunnataan vavan kärki kohti kesää.

 

ps. itselläni on ongelma ratkottavana ennen kesää: en ole löytänyt täältä päin ruskeaa majavaa, elikkäs sarvijaakottomin terveisin:

Mikko Söderström Kuopio

 

Ankkalinnan Perhokalastajat, Kuopio || 11.03.2005 17:29 -

Anteeksi väärä tieto edellisessä! Utsjoen lohirieha näyttääkin olevan 2.7 2005 lauantaina! Sielläpä on hyvä riehaantua kaikkien lohitykkien keskuudessa ja kuulla viimeiset ja villeimmät Tenon tarinat!

T: Mikko Söderström Kuopio

 

Piltamon Perhokalastajat || 11.03.2005 20:45 -

Tampereen suunnassakin on herätty talviunesta. Patse soittaa mulle neljäkin kertaa päivässä ja kysyy mitä kello on. Samalla vaivihkaa kysyy että lähdetäänkö fiilisteleen Sportia-Pekkaan. Siellä on näet vapoja pystyssä telineessä kymmenittäin. Vois kuvitella että on Siirillä ja jonon viimeisenä... eli ei enään kun 3-4 tuntia ja sit pääsee laskeen.

ps. Operaattori ja ylläpitäjä Jussilla on kuulopuheiden mukaan puolikas RUSKEA majavannahka jonka se sai tuliaisina viime suvena. Oli vielä varsin edullinen.

T.Jari

 

Ankkalinnan Perhokalastajat, Kuopio || 12.03.2005 13:29 -

Terve taas!

 

Pitää yrittää löytää pikkuisen lähempää majavan karvoitusta kuin Jussillta. Tällä hetkellä varmat kesän merkit nähty Kuopiossa: Perho- Pekka ja muut kovat lohitykit nähty väsyttämässä Lossisuvannon jättikojamoita eräässä kylämme perhokalastusliikkeessä! Oli laksit kuulemma ollunna ainakin sukellusvenneen kokoisia,eipä ole ihme jos ei pienemmät kalat viime suvena nousseet Tenoon... Jaaha taidampa viettää tulevan vuorokauden ankkuroituna perhopenkin ääreen ja viritellä muutaman karvalla pilatun koukun tulevaksi tappopeliksi....

"Tiukka paikka sano savolaistunut hämäläinen kun kakkosen lohihaka etuheitossa nenään tarttui!"

Terveisin: Mikko Söderström Kuopio

 

Ankkalinnan Perhokalastajat, Kuopio || 14.03.2005 15:20 - Kalpea mies

Kerronpa teille tarinan kalpeasta miehestä!

Elettiin vuotta 2003 ja tapahtumapaikkana oli Utskosken alusta( jos joku ei satu tietämään missä paikka on, jota hiukan epäilen heinäkuussa koskella olevien määrästä, niin kyseinen paikka on Utsjoen kylän tuntumassa pari kilometriä Nuorgamiin päin ja on rannaltakalastavien perhokalastajien suosiossa!) Ringissä oli päälle kymmenkunta ukkoa ja laskulle pääsi noin kolmen tunnin välein, joten laskujen välillä porukka kävi heittelemässä kosken yläpuolista peiliä, josta myöskin saatiin kaloja. Porukassa oli eräs ensikertaa Tenojoella oleva nuorimies, joka meni heittämään tätä kyseistä yläpeiliä vuoroaan odotellessa. Hän kahlasi keskelle virtaa ja eteni kahlaten ja heitellen. Puolisen tuntia heitettyään hän huomasi että hänen vuoronsa varsinaisessa ringissä alkaisi pikkuhiljaa olla, kyseiselle kalastajalle tuli kiire ettei hän menettäisi harvoja laskuvuoroja hyvällä kalapaikalla ja niin hän ei viitsinyt kahlata takaisin samaa reittiä vaan päätti oikaista! Ja kaikkihan sen arvaa miten siinä kävi, kuningatar Teno päättikin viedä kalastajan mukanaan ja kaveri joutui virran viemäksi. Hän tuli virran mukana noin parikymmentä metriä, mutta onneksi hänellä oli sen verran tuuria mukana että hän pääsi jotenkin ihmeen kaupalla virran imusta pois ja ui/ räpisköi rantaan ja kaiken tämän keskellä kaveri "tajusi" pitää vavastaan kiinni että pystyy jatkamaan reissun loppuun. Vedestä nousi mies jonka ensimmäiset sanat olivat: "ikinä en enää kahlaa nilkkaa syvemmälle" ja kyseistä lausetta hän hoki jonkin aikaa, liekkö shokkia pukannut, mutta ei näkynyt kyseistä kalastajaa enää samana vuorokautena, majapaikassa nähtiin vaan kalpea mies josta riitti juttua lopuksi reissua. Terveisiä vaan kyseiselle miehelle jos tunnistat itsesi ja malttia kahlatessa tuntemattomissa vesissä!

 

Paananen Harri || 20.03.2005 17:32 - RIEKKOREISSU KÄYTY!

Riekkoreissu Tenon maisemiin on käyty.Riekkoja oli ihan mukavasti ja muutama eksyi reppuunkin asti.Kelit olivat varsin talviset kuten posti-pekka on kirjoittanut.Kovat yöpakkaset hidastivat aamuista starttia tunturiin mutta hieno oli taas hiihdellä komeissa maisemissa.

Lunta oli todellakin selkeästi enemmän kuin viime talvena.Oton arvio alkukesän vesitilanteesta oli että tulee ns.normaali kevättulva ja pyyntivesi olisi parhaimmillaan perinteisesti juhannuksen seudulla.Toki kevään laadulla on ratkaiseva merkitys tilanteeseen.Jäädäämpä seuraamaan kevään edistymistä ja valmistaudutaan tulevaan kauteen.Vähäksi se käy tämäkin talvi ennen kuin loppuu!

t:Harri

 

Ankkalinnan Perhokalastajat, Kuopio || 28.03.2005 18:38 - piäsiäinen mäni

Terve vaan kaikille!

 

Pääsiäinen alkaa olla pikkuhiljaa voitettu sarka ja olemme jälleen piirun verran lähempänä KESÄÄ. Allekirjoittaneella meni pääsiäinen ilman munien maalausta (jos omien sinerrystä ei oteta lukuun) enkä myöskään nähnynnä noitia ( jätin käymättä anopin luona....)! Vietin nimittäin koko pääsiäisen perhokalastuksen parissa täällä Savon maan lähikoskilla. Saaliista nyt sen verran että ihan heti pyhien jälkeen ei tarvitse lähteä ruokakaupasta särvintä kuikuilemaan, vasta keskiviikkona... Kalat nyt eivät vedä vertoja suuresti arvostamalleni jäämerenlohelle, mutta kyllä näitäkin voi lohikaloiksi tituleerata, tai siis ainakin minä voin. Itselläni on pakonomainen tarve päästä kalaan harva se päivä virtaavan veden äärelle vaikkei puitteet aina olekaan "erämaiset" taikka "luonnolliset" siitä vaan pitää nauttia ja pystyä sulkemaan kaikki ulkopuolinen pois mielestään,kun ei täällä päin Suomea pääse joka päivä kalastamaan luonnonkaloja luonnonrauhassa! Olosuhteista kun ruvetaan puhumaan niin pakkasmittari huiteli tänään -9 astetta kun hyppäsin autosta ulos ja rupesin vetelemään huohottavia kahluuhousuja jalkaan, oli meinaan aika kylmää vettä kahlailla kulkusia myöten!!! Mutta mutta jotain positiivista lopuksi: ENÄÄ 14 VIIKKOA JA TENOJOKI KUTSUU!!!!!

 

Sinimunaisin terveisin: Mikko Söderström Kuopio

 

Paananen Harri || 11.05.2005 19:05 - KEVÄTTÄ KATSOMAAN...

Huomenaamulla lähdetään perheen kanssa katsomaan Tenon varren kevään tuloa.Tarkoitus on viettää aikaa pari päivää Tanssijoella ja käydä yksi päivä Norjan puolella vuonomaisemia katselemassa.

Ei taida Tenon jäidenlähtö ehtiä alkamaan ko.ajanjaksolle.

Olisi kiva päästä näkemään kuinka voimalla jäät merta kohti painuvat.Kovin kitsaasti kevät nyt etenee.

Kuulumiset paikanpäältä kirjoittelen palattuamme.

t:Harri

 

Paananen Harri || 16.05.2005 22:48 - KOTONA JÄLLEEN...

Rentouttava retki pohjoiseen on tehty.Nautimme perheen kanssa pari päivää ulkoilusta ja puuhastelusta Tanssijoella.Ilmoihin ja tilanteeseen joella saatte kattavan kuvan posti-pekan tämänpäiväisestä kirjoituksesta joten en ala toistamaan.Yksi päivä ajeltiin Norjassa lenkki Tana-Ifjord-Börselva-Laskelva-karasjoki.Ilma sattui huonoin tälle päivälle ja vuonoilla satoi vettä.Kuitenkin maisemat olivat kierroksen arvoiset.Ifjordin tienvarren ylängöltä olivat norskit miehittäneet paikoin lähes tukkoon.Koitin bongata maanmiesten kulkupelejä norskien seasta.Yhden sain silmiin tosin kaikkia rekkareita ei tullut katsottua.Raudun perässä varmaan tunturissa olivat.Asuntovaunuja oli vähän väliä tienvarressa.Lunta paikoitellen oli useamman metrin nietokset tien molemmin puolin.Itse tiekään ei varmaan ole ollut kovin pitkään auki.

Saldo sulamisvesistä paluumatkalla oli seuraavanlainen:

-Kuoppilasjoki ja Paddajoki ei merkkiäkään sulamisesta eli olivat täysin hangen sisässä.

-Utsjoki kevolla vesi noussut hieman sitten torstain

-Purot ja joet Ivalon seudulla vesi noussut selvemmin muttei vielä tulvassa.

-Purot ja joet Sodankylän ja Rovaniemen alueella täydessä tulvassa

Kyllä se vielä Tenokin aukeaa...

Palaan asiaan kunhan sitä on.

Terveisin Harri

 

Ankkalinnan Perhokalastajat, Kuopio || 30.05.2005 17:04 - KVAAK

Terve vaan kaikille!

 

Tenolle lähtö lähestyy ja suhina perhopenkin ympärillä vaan lisääntyy. Starttipäivään tänään jäljellä 33 yötä, että ei ole enää paljoa! Voipihan se olla että viimeiset yöt menevät valvoessa ja odottaessa että lähtöpäivä koittaisi. Itselläni on ainakin vuosi vuodelta vaan kovempi ja kovempi kytö Tenolle kuin edellisenä vuotena, talvet tuntuvat pitemmiltä ja sitten kun alkaa paikallislehdessä lukemaan että "aurinko pysyy Utsjoella horisontin yläpuolella kokoajan" niin silloin mielen ja sielun valtaa järkyttävä kaukokaipuu Tenolle! Yritetään nyt jaksaa nämä viimeiset pitkät viikot ja vuorokaudet, kunnes se riemu ja ilo taas koittaa.

Pohjolan yöttömiä öitä ikävöiden: Mikko Söderström Kuopio

 

Ojanen Jussi || 31.05.2005 08:46 - Sama vaiva monella!

Jo viikon on mielessä ollut... " Mitähän sitä mukaan" ... Ei okein kuule noita perheen jutteluita kun on ajatukset muualla. Varmaan jotain tärkeetä unohtuu vaikka vaunu onkin puolillaan "jos sitä tarttee" vehettä.

On mukavaa mennä sidoskelemaan perhoja jokirantaan ja istuksimaan penkalle oikean joen rantaan.

Varmaan viikon alussa lähen.... jos saan kamppeet kasaan.

terv. jussi

 

Paananen Harri || 07.06.2005 17:34 - LEVAJOEN ALUEEN KUULUMISET...

 

Paananen Harri || 07.06.2005 17:44 - LEVAJOEN ALUEEN KUULUMISET...

Kävi taasen vanhanaikaisesti tämän kirjoittamisen kanssa,mutta jatketaan...

Perjantain ja lauantain välisenä yönä olivat Tunturitupien asiakkaat saaneet ensimmäisen nousukkaan,himpun vaille 11kg.Keskiviikon ja torstain saalis oli koostunut useista meritaimenista ja ajankohta huomioonottaen luonnollisesti myös talvikoista.Ihan mukavalta kauden alku vaikuttaa kun saanteja kuuluu pitkin jokivartta.Kireitä siimoja kaikille joella jo nauttiville!

t:Harri

 

Piltamon Perhokalastajat || 15.06.2005 19:44 -

Terveiset saunasta.

Nuorgamin lomakeskuksen uudistunut sauna-osasto antaa makoisat löylyt.

Kaksi lupaa kalastettu alakönkäällä ja tänään jo sai pidellä kalaa. Tai kala piteli perhoa. Irti kuitenkin pääsi se , mutta olipahan mukava seurata vavan niiausta.

Vesitilanne on hyvä. Eli sitä vielä riittää mm. Suomen nuoraan ja särkkiäkään ei näy muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Vesi kuitenkin laskee vauhdilla kohti jäämerta. Kempistä hevosmiesten tietotoimiston mukaan 16 kg.

Moro.

 

Piltamon Perhokalastajat || 16.06.2005 18:05 -

Tulkaa ihmeessä tänne kalaan. Tilaa kyllä riittää.

Hiljaista oli yöllä sekä nyt päivällä.Ei ole ollut tapahtumia ainakaan särkillä tai jos on ollut niin korjatkaa.

Mutta lupa on taas ostettu ja eikun kalalle vaikka meitä helle hellii.

Veden lämpö jo toisella kymmenellä hyvän matkaa. (sormella mitattuna)

Morjesta morjesta.

 

Paananen Harri || 18.06.2005 12:50 - TAPAHTUMAT LISÄÄNTYVÄT...

Hieman hiljaisemman jakson jälkeen alkaa taas kuulua lisää tapahtumia joelta.Kaveri oli seurannut eilen Ala-Könkäällä puolen tunnin väsyttelyä joka päättyi kalan voitoksi.Osman yläpuoliselta alueelta oli rantamies kepittänyt reilun 10kg kalan.Levajoella soutajat olivat saaneet myös lohiluokan kalaa.Myös hyppyjä on alkanut näkymään.Kalaa vaikuttaa liikkuvan ihan kohtuullisesti joten jospa vielä saadaan hyvä kausi!Kireitä...

t:Harri

 

Piltamon Perhokalastajat || 18.06.2005 17:03 - Lohta Lohta

Viime yö oli jo sitten tapahtumia täynnä, ainakin särkillä ja könkäässä. Könkään monitaituri Teräksen Seppo kepitteli useamman kalan ja särkillä Piltsun pojat niinikään repivät rohkeasti rannalle monta kalaa.

Vauhtikarilla istuu jo lokit eli vesi menee alaspäin.

Nyt Nuorgamin lomakeskukseen syömään maittava lounas ja sitten Norjaan. Jatkamme juhannuksen jälkeen. Moro

 

Piltamon Perhokalastajat || 23.06.2005 11:28 - Norjaan ja takaisin

Terveiset Lakselv joelta.

Kalastus ei ollut kovin antoisaa koska joki tulvi ja vesi oli värjääntynyt varsin harmaaksi. Polvi syvyydessä ei erottanut kengän kärkiä. Kolme päivää riitti ja auton keula vielä ennen juhannusta kohti Karigasniemeä.

Rahjan Mikan että Halosen Antsun opastuksella kalastettin Outakoskea ja ei muuta kun villi kosken asukki rantakiville.

Kalastava kokki ja heittovirtuoosi mister Rahja kepitteli oman lohirekorttinsa uusille lukemille ja urheiluvammojaan buranalla taka-alalla pitänyt tekniikkamestari Antsu piteli mahtisonnia tovin mutta joutui taipumaan. Tällä kertaa.

Summa summarum; Tapahtumia on jo koko joen matkalla.

Maanantaina jatketaan. Hyvää juhannusta ja Marselan Karille onnentoivotukset merkkipäivän johdosta.

Jaa,,,, meinasi unohtua, Mäkisen Kari kempistä 13kg.

Moro.

 

Paananen Harri || 23.06.2005 18:54 - KALAA LIIKKUU...

Kalaa on liikkeellä pitkin jokea kuten alapuolen kirjoituskin osoittaa. Levajoella on tittejä ja joku lohiluokan kala saatu sekä veneeseen että rannalle. Tuttu heittoperukka on viikon aikana saanut useita tittejä pitkin jokea ja kosketuksen myös isompaan kalaan sekä tärppejä. Vetsikossa oli soutaja tuonut pakkaseen 10kg+3 tittiä. On pakkasessa köllötellyt kuulemma 17kg köllykkäkin.

Oma lähtö ylöspäin lähestyy. Sunnuntaina on tarkoitus lähteä ajelemaan ja kalastus aloittaa maanantai-iltana. Viikko on tarkoitus joella tällä reissulla viettää.

Kirjoitelen kuulumisia taasen mahdollisuuksien mukaan.

Oikein hyvää juhannusta! :)

t:Harri

 

Piltamon Perhokalastajat || 28.06.2005 14:47 -

Särkiltä kymmenkunta tittiä ja ilmetenkin alaosilla myös muitakin tapahtumia.

Vettä on ja saakin olla että kala mahtuu uimaann.

Niin, pitipä sanoa että arpajaisissa oli ma iltana 72 halukasta.

Moro.

 

Piltamon Perhokalastajat || 30.06.2005 17:18 - Hyvältä näyttää

Kalaa tulee kaikilla rintamilla.Soutaen,heittäen,padoista ja sukeltamalla. Tittiä, jalkaa ja lohta.

Tämä pieni pohjoisen bonus sallittakoon mutta kyllä tapahtumia on huomattavasti enemmän, ainakin alakönkäällä, kuin viime vuonna.

Nyt juomaan hyvät pullakahvit Nuorgamin lomakeskukseen.

Moro

 

Piltamon Perhokalastajat || 30.06.2005 17:22 - Unohtui

Niin ja vielä.....

Kuopion pojat Killen johdolla rahtasivat rekalla lohta Utsjoen hotspotista viime yönä.Isoin liki kymppi.

 

Piltamon Perhokalastajat || 01.07.2005 19:38 - Heleää heinäkuuta

Ja sitten uutispommi:

Seuramme nuorisojäsenet Petri ja Otto harjoittelivat alkuviikosta 4.5 kg;lla ja viime yönä lohirannasta lipo yhdeksän kiloa. Perholla. Saavutusta ei heikennä myöskään se että veneessä oli airot mukana.

Kaloja kyllä saadaan mutta tiukasti pitää olla vieheet vesissä. Vesi vaan laskee ja ollaan jo alle tulvarajan.

Veden lämpötila n.14 c.

Sunnuntaina on sitten lohimiesten sauna Nuorgamin lomakeskuksessa klo 19-22. Muodollinen korvaus 5 e,-/pää.

Moro

 

Paananen Harri || 01.07.2005 21:46 - KALAA LIIKKUU JA VESI LASKEE...

Vesi laskee 10cm vuorokaosivauhdilla. Kalaa liikkuu viimevuotta paremmin.Tittejä saadaan saaliiksi runsaasti.Itsekkin olen syönyt kalaa jossain muodossa joka päivä.Isompaan en ole saanut vielä kontaktia. Vaikuttaa että isompaa kalaa saadaan pääasiassa syvistä suvannoista ja nousupaikoilla kalaa liikkuu sen verran harvassa että askelmerkit ei satu helposti kohdalleen. Ilmeisesti veden nopea lasku on syynä tähän.Vesi on lämmennyt 15 asteen paikkeille.Kalaa ovat antaneet mm. violetit ja violettimustat perhot. Tosin nyt ilman kirkastuttua värit ehkä vaihtuvat.

Ala-peurasta on väsytelty 21kg kala ja Uulasta reilu 19kg. Tutut soutajat ovat saaneet Vetsikosta 2 lohta , 3 jalkaa ja 1 titin.Levajoella rantamiehet tuovat tittejä pakkaseen tasaista tahtia, soutajat jonkun raavaammankin. Ihan hyvältä meno Tenolla vaikuttaa. Kaksi lupaa vielä heitän ja palaan arjen pariin.

t:Harri

 

Piltamon Perhokalastajat || 03.07.2005 16:26 - Hellettä

Nuorgam + 24 ja Nuorgamin lomakeskuksessa yhtä lämpöinen tunnelma.

Eilen tuli saalisuutisia Dalvadaksesta jossa Jamalaisen Jari rantautti lähes kymmenkiloisen lohen pyrstöstä rannalle ja saman seuran Lohi-Patse ( Pauli Karttunen ) Piltamosta niinikään liki kympin kalan,joka minulla oli suuri kunnia koukata, kätellä ja kuvata.

Vesi siis laskee ja lämpiää, nyt noin 16 astetta.

Moro.

T.Jari

 

Paananen Harri || 04.07.2005 19:07 - REISSU KÄYTY...

Niin on palattu kotikonnuille. Kalasteltua tuli Levajoki-Ala-Köngas-välisellä alueella. Kalan tulo loppui allekirjoittaneen kohdalla heti kun jokivarressa alkoi tarjeta. Myös soutajilla alkoi rauhallisemmat ajat. Aina toki joukossa onnistujiakin. Kalan otin huononeminen näkyi tärppien lisääntymisenä hallitsevaksi tapahtumaksi. Kalaa edelleen joella liikkui, sitä myös jonkinverran näkyi. Loppuviikolla ohitti Levajoen isoa kalaa. Valitettavasti itse katselin lohenväsytysunia ko. ajankohtana. Todennäköisesti yläpuolisilla alueilla (Dalvadas, Outakoski) tulee lisää suhinaa viimeistään kunhan olosuhteet muuttuvat. Syvät suvannot Levajoen yläpuolella pysäyttävät kalaa, josta liikahdetaan kun aika on otollinen. Tulevana sunnuntaina lähden uudestaan kohti pohjoista. Reissu menee lähes kokonaan työn merkeissä eli oma kalastus jää vähälle. Kirjoittelen kuulumisia mikäli tulee mielenkiintoista tietoa joelta jo nyt viikolla.

t:Harri

 

Piltamon Perhokalastajat || 05.07.2005 17:25 - Yhteenveto

Niinpä on Piltamon poikien kalareissu tehty ja nenät kohti etelää.

Paljon jää onkimatonta kalaa jokeen.

Viimeinen yö Patsen kanssa särkillä, josta nousi tittiä vissiinkin kait noin 20kpl.Meidän saldo niistä 3.

Kaikenkaikkiaan kalaa tuli meidän pojille kohtuu hyvin, Asko Karttunenkin 5.5 kg Piltamosta.

Perhoina perusvihreät ja majavasiipiset mustat.( kuparikierre)

Jep ja jos joku löysi Piltamosta kaupasta ostetun nostokoukun niin voisi ottaa yhteyttä 0400-630130.

Piltamon Perhokalastajat on jälleen kerran kiitollisuuden velassa huippupalvelusta Nuorgamin Lomakeskuksen ystävälliselle väelle ja sen säteilevälle emännälle Marjatalle.

Moro. T. Jari

 

Paananen Harri || 07.07.2005 15:51 - LÄMMINTÄ...

Lämmintä on Utsjoella. Soittelin Tanssijoelle ja lämpömittari oli lukemissa +57 auringossa ja +27 varjossa. Tittiä liikkuu joessa edelleen runsaasti ja niitä kalamiehet tuovat edelleen pakkaseen kovaa tahtia. Toki joukossa joitain lohiluokkalaisiakin. Saa nähdä kuinka lämpimäksi vesi ehtii kunnes kelit muuttuvat ja mahdollisesti viilentävät jokea. Toivotaan että muutos tapahtuu piakkoin...

t:Harri

 

Paananen Harri || 08.07.2005 12:25 - AFFENTA...

Raitapaita on tullut lisäksi saaliskaloihin Tenolla. Useampikin soutaja on saanut ahvenen saaliiksi tämän kesän aikana. Ilmeisesti runsas tulva on tuonut ahvenia jostain Tenoon. Ilmiö ei liene ainutkertainen ja ainahan joskus haukiakin Tenosta saaliiksi saadaan. Joten älkää vallan säikähtäkö moista otusta jos vieheeseen nappaa. Paistinpannulle vaan ja makeaa on.

t:Harri

 

Paananen Harri || 10.07.2005 13:45 - YLÖS...

Parin tunnin sisällä lähden ajelemaan Utsjoelle. Kirjoitan kuulumisia reissulla mahdollisuuksien mukaan. Ajellessa on tiedossa kuumat paikat, toivottavasti myös joella.

t:Harri

 

Paananen Harri || 13.07.2005 20:56 - KELI MUUTTUNUT...

 

Paananen Harri || 13.07.2005 21:10 - KELI MUUTTUNUT...

Ilma Tenolla on muuttunut. Ilmanpaine laski eilen iltapäivällä ja sen jälkeen on välillä sadellut ja paistanut. Viimeisin vedenlämmön mittaus aamulla osoitti 18 astetta. Kalaa liikkuu jonkin verran,kuitenkin yksittäisiä. Parvista ei ole tietoa. Yksittäisiä saantitietoja tipahtelee pitkin jokea. Jos sadetta riittää ja vesi hieman nousisi tapahtumat varmasti lisääntyvät. Oma kesä on ns.pelastettu. Aamulla lyhyellä kalastusrupeamalla onnistuin saamaan lohen numero 8 Undertakerilla. Jussille ISO kiitos vinkistä! Työt kutsuu joten...

t:Harri

 

Paananen Harri || 17.07.2005 23:04 - LOHTA NOUSEE...

Kotiin palasin perjantaina ja nyt on univelat nukuttu pois.

Vesi nousahti hieman torstaina ja kalan saanteja alkoi välittömästi kuulua. Taas rikottiin 20kg raja Aitin alueella. Myös useita 10kg kaloja saatiin saaliiksi. Myös Piltamosta on saatu lukuisia isoja kaloja loppuviikosta joten uutta kalaa on jokeen tullut reilummin olosuhteiden muuttumisen myötä. Myös Ylä-Könkäältä on saatu joitain komeita kaloja. Nyt on kyttyrälohi tullut nähtyä myös livenä. Asiakkaani sai vajaan 1kg painoisen yksilön Ylä-Könkäältä torstaina. Myös Tunturitupien asiakas oli saanut moisen Levajoen alapuolelta. Aina se suunnistus joillain pettää. Veden lämpö viileni sateiden ja ilman viilenemisen myötä. Viimeisimmän mittauksen suoritin perjantaiaamuna ollen 15 astetta. Itse ehdin kalastaa kahtena viimeisenä vuorokautena n.4 tuntia ja saldo tuolta ajalta oli kaksi tärppiä. Tuleva viikko voi olla hyvä mikäli olosuhteet säilyvät epävakaisina. Kalaa joessa on runsaasti ja sen ottavuus paranee olosuhteiden ollessa hyvät ja kun uutta kalaa tulee reilummin lisää jokeen. Kireitä joella oleville ja sinne nyt aikoville! Kirjoitan kuuloja kunhan niitä tulee ja vielä yhden riipaisun joelle teen kuukauden kuluttua.

t:Harri

 

Paananen Harri || 23.07.2005 09:52 - ISOJA KALOJA...

Isoja kaloja Teno antaa nyt ahkerille ja osaaville kalastajille! Tässä lainauksia kaiman kirjoituksista kuluneelta viikolta mikäli joku ei ole niitä seurannut: Aitti 23kg, Sirma 10kg+15kg, Uula 18,560, Yläkönkään seutu 26kg, Utskosken alus 10kg+13,8kg+16kg. Lisäksi tiedän Piltamosta saadun lukuisia lohia mm. 15kg ja 16,5kg naaraskala. Tunturitupien asiakkaat ovat saaneet myös kuluvan viikon aikana lukuisia lohia sekä pienempää kalaa. Ei ole tainnut yksikään soutaja soutaa täysin tyhjää Levajoen alueella. Suuret onnittelut kaikille saajille! Olosuhteiden muuttuminen selvästi piristi joen elämää ja kalastajat ovat saaneet osansa tästä. Uutta kalaa tulee jokeen koko ajan, mielenkiintoista seurata mitä loppukaudesta muodostuu. Kyttyrälohia tuntuu olevan Tenossa nyt enemmän kuin aikaisemmin. Saanteja kuuluu usealta suunnalta. Allekirjoittanut ei ole aikaisemmin kuullut niitä saadun näin useita. Tosin ainutkertaista ei tämänkään otuksen nousu Tenoon ole. Liekö kuinka "kurmeeta", tokko kuitenkaan syömättä jää.

Kireitä kaikille toista päätä piteleville!

t:Harri

 

Ojanen Jussi || 23.07.2005 13:13 - Kyttyrälohi!

Löysin jotain tuosta kyttyrän syötävyydestä:

"Pink salmon is excellent for eating, especially cooked fresh over a fire by the river."

Siis erinomaista syötävää etenkin tulilla valmistettuna.

 

Kireitä

 

Paananen Harri || 01.08.2005 22:13 - OLI PAKKO SOITTAA...

Oli pakko soittaa Tanssijoelle kun Jussi oli kirjoittanut Oton huimasta saaliista. Kaksi kaloista oli hieman vaille 10kg ja viimeinen yli 16kg. Ja saanteihin meni alle tunti niin nostampa hattua! Kun on osaava pyytäjä oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja mukaan laitetaan vielä annos tuuria niin tällaistakin se lohen kalastus voi olla.

ISOJA kaloja Teno on antanut myös muualta. Taas on rikottu 20kg raja ja ylitetty 19kg raja naaraskalalla. Onnea jälleen onnellisille saajille! Veden nousu on pysähtynyt joten kireitä siimoja taitaa olla tiedossa myös tällä viikolla! Nauttikaa makeasta kalastuksesta upeissa puitteissa. Täytyy vielä itsellä malttaa odottaa...

Kireitä siimoja!

t:Harri

 

Paananen Harri || 05.08.2005 19:04 - EDELLEEN ISOJA KALOJA...

Edelleen isoja kaloja Teno antaa. Taasen lainausta kaiman kirjoituksista: Alajuoksulta saatu kuluneella viikolla 7kpl yli 20kg, yli 10kpl 17-18kg+muut.

Tutut soutajat ovat saaneet Peuroilta ainakin pari lohta+pienempää. Loppuviikolta ei ole vielä tullut tietoa heidän kohdaltaan.

Yläkönkäältä on saatu 21kg kala ja Levajoelta on saatu 13kg ja 14kg kaloja sekä tällä hetkellä saadan tittejä.

Vesi on laskenut aika nopeasti ja tilanne joella on rauhoittunut hieman loppuviikkoa kohti.Vettä on kuitenkin sadellut tänäänkin ja riippuen sateiden määrästä voi \"rytinä\" alkaa uudestaan. Loppukaudesta voi muodostua mielenkiintoinen jos olosuhteet säilyvät vaihtelevina.

No se jää nähtäväksi ja mikäänhän ei ole niin varmaa kuin epävarma.

Kireitä siimoja!

t:Harri

 

Paananen Harri || 13.08.2005 15:51 - HILJAISEMPAA...

Hiljaisempaa on joella ollut viimepäivät. Saanteja ei ole juuri kuulunut. Olisikohan veden laskusuunta syy tähän. Mutta aina joku saa ja tärppikeittoa keittelee useampikin kalastaja. Useinhan on tyyntä myrskyn edellä, päteekö loheen jää nähtäväksi.

Huomenna lähden ajelemaan Utsjoelle ja tarkoitus on kalastella ja nauttia joella olosta vielä perjantaihin asti. Kirjoittelen kuulumisia taasen mahdollisuuksien mukaan eli kun pääsen koneeseen kiinni.

t:Harri

 

Paananen Harri || 17.08.2005 12:54 - RAUHALLISENHILJAISTA...

Aika hiljaista on nämä kaksi vuorokautta olleet. Muutamia isoja tiedän saadun mutta suurin osa kalastajista on kalastanut tyhjää. Muutamia kirkkaita tittejä ja pieniä meritaimenia on hyppinyt. Asentokalatkaan eivät ole näyttäytyneet. Vesi on hieman noussut ja ilma on mitä parhain,jospa se kalakin vielä aktivoituu. Oma reissu alkoi aika ankeasti. Kaksi tuntia ehdin kalastaa ja sitten iski kova vatsatauti. Kalastuksesta ei tullut mitään. viimeyönä jaksoin jo kalastaa aika aktiivisesti. Nyt ollaan jo täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Palaan asiaan viimeistään reissun jälkeen viikonloppuna.

t:Harri

 

 

Vieraskieja vuoden alusta

 

Näytetään kaikki tiedotteet

 

Jussi || 04.02.2005 15:57 - Uusi ilme.. uudet jutut

Kirjoitellaan tänne kuten ennenkin. Muutin tätä systeemiä siten, jotta tarvittaessa pääsen teksteihin käsiksi (pääsen poistamaan) mikäli ne ovat sellaisia, joita ei mielestäni sovi pitää näkösällä.

 

terv. Jussi

 

Lannukka -75 || 07.02.2005 17:37 - Etusivu

Tenojoki.fi etusivun perho vaikuttaa mielenkiintoiselta.Olisiko perhon historiaa tiedossa?

 

Jussi O || 07.02.2005 20:39 - Black Doctor

On kuulemma sitojan mielestä yksi niistä harvoista perhoista joka on antanut joka kesä ainakin jotain

 

terv. finmuddler

 

Lannukka-75 || 09.02.2005 08:11 - Rimpiläinen

Rimpiläisen karvasiipiversio B D:sta näyttää veneonkijan silmään hyvältä, noinkohan sieltä löytyisi muutakin "kivaa" Rimpiläisen perhoarkistosta ihan reseptin kanssa?

 

Jussi O || 09.02.2005 08:33 - Perhoja

Tuolla olis:

http://www.perhoboxi.com/perhosivut/muidenperhot_nic/tali_akroyd.htm

ja sama kolmihaarana

http://www.perhoboxi.com/perhosivut/perhot/tali-%20akroyd_%203-haara.htm

Muita ei nyt ole reseptillä. Tuon BD:n kyllä voi tuosta kopioida helposti vaan kattomalla.

t. jussi O

 

vilikki || 10.02.2005 16:04 - ????????

Onko se Aslakki menny lakkoon,ku ei ole kirjoitellut..?

 

L-75 || 20.02.2005 17:50 - Häntä kainalossa

Löytyisiköhän kenenkään nahka-aitasta siperian oravan häntiä kohtuu hintaan?Kun nämä kaupan muovipakatut on hinnoiteltu melko arvokkaiksi, tarkoitus on kokeilla valkaisu/värjäys prosessia noin kotikemistin konstein, josko niin saisi sävyjä mieleisekseen.Saattaa kotimainenkin orava soveltua, kai?

 

Lannukka ja Liisa || 23.02.2005 08:32 - Onnea Aslak!

Tänään onnittelemme Aslakkia. Paistakoon päivä Tenon rannalla kirkkaasti nimipäiväsi kunniaksi!

 

Kivikoski || 23.02.2005 17:57 - Aslakille Onnittelut!

Onnittelut Aslakille nimipäivänjohdosta!

 

Paljonko sitä lunta on noin keskimäärin? Joko aletaan arvailemaan heinäkuun alun vedenkorkeutta ja valitsemaan sopivan kokoista perhoa. Uusimmat perhot on nyt 6 koukussa eli kohtuu matalalla taitaa vesi tulevana kesänä olla. Noh, eihän sillä väliä kun kesä on oikein käppyröiden mukaan huonompi ku viime kesä niin jää se tinttikin saamatta ja lohi karkuuttamatta.

 

Hollolan Uistin || 23.02.2005 18:38 - Kuormalavalle

Kuormalavalle mahtunevat myös meidän onnittelumme! Laulu kajahtaa täältä asti kuultavaksi lohilinnan yllä. Taitavat talvikotkin laulaa... tosin ääni pelosta väristen, odotellen kapiketun sierainkrvojen ilmestymistä Aslakin vavan jatkeena kiusaukseksi...

 

vili || 07.03.2005 10:30 -

Tais olla Aslakin aurinkojuhla voitot siinä 10 uutisten kevennyksessä... :)

 

L-75 || 14.03.2005 20:24 - Kossu hankeen

Tunnistin hädän Aslakin kirjoituksessa.Luulisin tietäväni todellisen syyn jänisten agressiiviseen käyttäytymiseen,hankikossu.Voisiko lähialueella asua tai oleskella henkilöä joka voisi piilottaa viinapullon hankeen? No,jänikset ovat törmänneet ravinnon etsimis retkellään hankikossuun,järsineet korkkiin reijän, ja sitä rataa.Nyt jänikset luulevat hankikossun tulleen sinun taloudestasi ja laskuhumalassa protestoivat kun talvijuotatusta ei jatketakkaan.Kipaseppa Nuorgamista kossu viikossa ja tökkää hankeen niin ryminä ja kiroilu nurkissa loppuu.

 

Morgan Kane || 15.03.2005 22:59 - Hankikossu

Toi hankikossu juttu oli hyvä.

 

http://personal.inet.fi/perhe/chevrolet

 

L-75 || 16.03.2005 18:51 - Onks tietoo?

Tiedän että veniardi valmistaa ja myy värjäysainetta,joitakin värejä fluorisoitunakin, olen sellaisen purkin nähnytkin.Jos on tietoa kuka näitä väriaineita myyskentelee niin kertokaapa minullekin.

 

L-75 || 21.03.2005 12:39 - Läski jänis

Parahin Aslak, älä sorru omenankuori yms. kikkoihin.Ainoa oikea tapa on nuoren omenapuun kuoriuute.Heinät marinoidaan runsaassa voi-kuoriuutemarinaadissa n.1vrk.1 paali heinää 200gr voi-kuoriuutetta on osittautunut optimi suhteeksi.Aloita ruokinta n.3 viikkoa ennen pääsiäistä ja voit kerätä piha-alueelta pystyynmarinoidut (älä unohda cherryä)läski-jänikset pääsiäis pöytään, siinäpä pääsiäispupu parhaimmillaan.

 

Tiina Lehtonen || 22.03.2005 10:51 - Hotelli-Ravintola Luossajohka

Toivotan kaikille Hyvää Pääsiäistä ja kevään tuloa!

 

Kevät on toivoa täynnä ja sen mukana aukeaa Utsjoelle Hotelli-Ravintola Luossajohka.

 

vilikki || 30.03.2005 13:22 - ???

Mikä sille Aslakille on tullu,ku ei oo kirjotellu meidän iloksi..oisko loppunu inspiraatio?Pitäskö meidän Aslakin txt lukeneiden antaa Aslakille uusia kirjotus aiheita..

 

timppa || 01.04.2005 08:51 - Taksikopilla kuultua...

Taksikopilla tiesivät kertoa miksi Aslak ei ole joutanut kirjoittelemaan perhoboxiin. Nimittäin. Mies on kuulemma joutunut väsyttelemään pilkkiinsä tarttunutta lohta viimeiset viisi vuorokautta Tenon jäällä. Delfin-merkkinen pilkkivapa on ollut tiukilla ja akseli käynyt kuumana kun Aslak on taltuttanut arviolta yli 20-kiloista Atlantinlohta. 4-tuumainen kairanreikäkin on kuulemma pitänyt suurentaa pelkästään hönkäilemällä lämmintä hengitysilmaa reikään. Taistelu kuulemma jatkuu edelleen...

 

Oiskohan tämä niitä aprillipäivän juttuja?

 

|| 05.04.2005 11:55 - +++

taitaa olla isompi lohi kiinni tai sitten on vaan hätänen väsytteliä...:)minä luulen,että se aslakki työstää ens kesälle vaappuja ja perhoja niin kovalla tahilla,että ei kerkee meidän iloks kirjottelemaan.

 

x-kitti || 08.04.2005 16:14 - hangosta

katsoin mielen kiinolla Utsjoki tietoo kesä kaipuu lappiin mun toi.Utsjoen majan ruoka on monen kesäloman keidas kruunannut loppu huipentuman kohti Ivaloo ja sieltä purnumukkaa synnyin paikaa.Ter lappalainen joka on vaikee uskoo..

 

noutaja || 12.04.2005 13:32 - Postipekat luetaan......

Mukavasti Pekka juttelee sivullaan,ihan kuin tuossa pöydänpäässä tarinoisi.Säät ja kaikki. Kauan on Pekka Utsjoella viihtynyt, monet papit ja kunnanjohtajat ovat vaihtuneet pitäjässä, mutta ei ole Pekka pahemmin perään hölkyllyt.Osaakohan Pekka lapiksi(nyk.saameksi)tarinoida,oisko opetellut.Varmaakin sikäläinen luonto on ollut viihtymisen syy, oletan.

Lohenpyytäjänäkin Pekalle tulossa 50-vuotis taiteilijajuhlat. Mukava on miehen Tenon vuodenkiertoa paraatipaikalta seurata ja meillekin silloin tällöin raportoida, josta kiitokset Postipekalle. Monet lukijoista varmasti yhtyvät kiitoksiini.

Hyvää kevättä,mutta ei mahdottomia jääpatoja.

 

Virtuaalimatkailija || 16.04.2005 17:53 - nettikamera

Olisikohan mitenkään mahdollista, että esim. Utsjoen kunta/yrittäjäyhdistys järjestää nettikameran johonkin strategiseen kohtaan Tenojoella? Näin voisi on-line systeemillä tarkastaa aktuaali tilanne joella. Tietenkin paikan valinta on äärimmäisen hankalaa. Tähän tietenkin voisi eräs keino olla nettiäänestys vaihtoehtojen perusteella. Asiaa varten tarvitaan tietenkin infra, joka ei liene aivan ilmainen. Kameran vierailufrekvenssi olisi todennäköisesti huima, varsinkin sesonkeina.

 

Virtuaalimatkailusta on kirjoitettu väitöskirja Lapin yliopistossa. Väikkärissä sanottiin, että moinen esimatkailu lisää varsinaista turismia. Tässä tärkeä viesti kunnanpoliitikoille/yrittäjille, joille jokainen matkailumarkka on sangen tervetullut.

 

|| 22.04.2005 12:45 - Markkanen

Oli sitten Markku Markkanen päässy Suomen Robinsoniin...Onnea ja Menestystä!!!

 

uuno || 23.04.2005 10:40 -

Kannattaako lähteä Tenolle heinäkuun lopulla vai elokuun alussa?Tiedän,että ennakkoon arvailu on vaikeaa mutta,olisi mukava saada vastaus,niin osaa järjestää sen viikon pituisen kesäloman...:)Hyvää kevättä kaikkille kalamiehille.

 

|| 23.04.2005 15:25 -

Suosittelen mieluummin elokuun alkua kuin heinäkuun loppua. Elokuussa alkaa taas vedet viilenemään ja kojamoiden hermot kiristyä.

 

L-75 || 27.04.2005 13:18 - Verkolla

Kulttuurit törmäyskurssilla.Osa Utsjoen saamelaisista on välittömästi tekemisissä turistie kanssa enemmän tai vähemmän mielellään harvemmin kuitenkaan vesi kielellään .Talo elää tavallaan vieraat kulkee ajallaan,koska vieraitahan me turistit olemme vaikkakin itse kutsuttuja.Näin massiivisen ponnekkailla alkulauseilla pääsen itse asiaan.Saamelainen kalastaa verkolla koska sillä saa kalaa,saamelainen onkii koska se on hauska harrastus.Ei kai nyt kuitenkaan aseteta jokea boikottiin jos jokunen verkko joessa onkin,oli verkon laskemiselle mikä tahansa motiivi ja jos epäilee motiiviksi muuta kuin kalastamista voi syy löytyä vessan peilistä.

 

Hyvää kasää ja tiukkojasiimoja kaikille ihan tasapuolisesti.

 

kameramies || 28.04.2005 12:20 -

Kun Aslak ja muutama muukin kovasti puhuu tuon valvontakameran asentamista joelle päin, voisin ehkä olla tässä avuksi. Minulla on jo valvontkamera laitteet Tenolla ja jos oikein paljon pyydetään, voisin sen kohdistaa joelle päin. Kamera kestää veteen upotuksen, joten voisin hommata pari kameraa lisää ja laittaa ne jokeen, niin voisitte kaikki kiinnostuneet katsella kun lohiparvi kiitää kameroiden ohi ja siitä sitten laskeskella koska parvi on teidän soutupaikoilla.

 

En tosin viitsi laittaa kameraa jokeen ennen kuin kulkutus on ohi, ettei kulkuttajat vie kameroita verkkojensa kanssa mennessään.

 

Mutta kuullostellaan ensin kuinka paljon kamerat ihmisiä kiinnostaisi, ennen kuin hommaan sellaisen serverin joka ei mene tukkoon vaikka olisi 10.000 ihmistä yhtäaikaa livekuvaa katsomassa.

 

-noutaja- || 28.04.2005 16:27 - Kuumetta liikkeellä......

Hyvältä näyttää. "Verkkohysteriakin"nostaa taas päätään. Kesä on ilmeisesti tulossa Tenolle. Norjassa laitetaan jo nimilappuja lohen selkäevään. Nimitiedot on kerätty viimevuoden saalisilmoituksista."Jos koukussasi on lohi jonka osoitelapussa on jonkun muun nimi toimita kala oikelle omistajalle" (13. artiklan pöytäkirja lisäys).

 

kameramies || 28.04.2005 19:42 - vastaus Aslakille

Kyllähän sen kameran saisi pohjaan kun rakentaisi sille telineen ja kivien kanssa upottaisi tuohon suvantoon. Kovempi virtaisissa paikoissa se tosin saattaisi karata omille teilleen. Itse ajattelin että laittaisin kameran jokeen ja katsoisin siitä mitä asentokalat tuumaavat puukaloistani kun niille niitä tarjoan. Jos ei ollut mielenkiintoa niin puukala vaihtoon vaan.

 

Olen nytkin jo suunnannut kameran joelle päin, mutta vielä siitä ei pääse muut nauttimaan kun en vielä julkaise kuvaa netissä. Onhan siitä ollut kiva katsella mitä Tenolla tapahtuu kun itse on ollut kaukana poissa. Saattaisi vain meikäläisen valtakunta tulla lohituristien vierailu paikaksi kun pitäisi nettikameran kautta lähetellä kotiin terveisiä ja vakuutella vaimoille, että on oikeasti ollut kalassa. Voisi olla parempi suunnata kuva hieman isommalle alueelle kuin pelkästään tontin edustan soutupaikoilleni.

 

Kallis harrastushan tästä minulle tulisi jos laittaisin kuvan nettiin, kun tuollainen liikkuvan kuvan julkaiseminen vaatii jonkin verran tehokkaampaa tekniikkaa, ettei kuvasta tule liian pätkittäistä. Ja kameratkin tulee olla viimesen päälle, että kuvaa on sitten mukava katsella. Mutta niinhän ne ovat muutkin harrastukset kalliita

 

Lohi || 02.05.2005 00:31 - Tervehdys

Kyllä se kesä varmaan tänäkin vuonna tulee, vaikka hyvin hitaasti ja hiipimällä se tällä hetkellä näyttää tuloaan tekevän. Ja paljon myöhemmässä näyttäisi myös olevan muutamaan viime vuoteen verrattuna.

 

Tuossa aiemmin jotkut tuskailivat Tenon verkotusta ja olenpa tuosta verkotuksesta kuullut aiemminkin valituksia sieltä sun täältä. No, osa paikallisistahan verkottaa, kun heillä on siihen oikeus, mutta jos joen harvoille uistimenheittopaikoille verkko laitetaan, ei siinä minustakaan mitään järkeä ole.

Rauno Ylinentalo tuskaili että: "Jos joella olisi esimerkiksi 3 päivää viikossa verkkokalastus ja kulkutus kielletty, niin kalakanta nousisi melkoisesti muutamassa vuoressa- siinä samalla puskaradion välityksellä hyvät uutimet leviäisivät myös tänne etelään, mikä varmasti tuntuisi kaikille utsjokilaisten kukkarossa kastustulojen lisääntymisenä ja veroeurojen lilinänä kunnan kukkarossa."

 

Ei tainnut Rauno tietää, että Tenolla ON verkoilla ja padoilla kalastus, sekä kulkutus KIELLETTY NELJÄNÄ PÄIVÄNÄ viikossa. On ollut jo kauan. Pistäkääpä nyt se puskaradio kertomaan, että noin se asia on. Jos siellä on ihmisillä enemmänkin väärää tietoa tuosta verkotuksesta, niin korjaillaanpa nyt noita tietoja/luuloja ajan tasalle.

Verkotusaika alkaa maanantaina klo 19.00 ja päättyy torstaina klo 19.00. Sama sääntö koskee myös kulkutusta. Siis maanantai-illasta torstai-iltaan saa myös kulkuttaa. Mutta kulkutushan loppuu "jo" kesäkuun 15. päivänä.

Jokihan on rauhoitettu kaikelta kalastukselta sunnuntaista (klo 19.00) maanantaihin (klo 19.00) ja kaikenlaiselta verkkokalastukselta torstaista (klo 19.00) maanantaihin (klo 19.00).

Itse olen kyllä sitä mieltä, että kulkutus pitäisi kieltää kokonaan, mutta verkko- ja patopyynti saisi olla entisellään. Tietysti jokainen voisi hieman katsoa, mihin niitä pyydyksiään laittaa.

Rauno tuntui painottavan myös sitä, että nämä verkot lähtivät SUOMEN puolelta. Mutta kyllä ihan samalla tavalla Tenolla kalastavat verkoilla ja padoilla norjalaisetkin, kuten myöskin kulkuttavat. Ei ne norskit siinä yhtään fiksumpia ole, kuin suomalaisetkaan. Siis että olisivat kalastamatta joen kalakantojen takia. Tottakai he kalastavat silloin, kun heillä on siihen oikeus. Tosin noihin kalastusmuotoihin ei läheskään kaikilla, edes paikkakuntalaisilla, ole oikeutta. Ja Norjan puolella tuo oikeus on sidoksissa maanviljelyyn. Siellä ei pato- ja verkkokalastusoikeutta ole kuin sellaisilla, jotka viljelevät heinää vähintään 2000 kiloa vuodessa. Tuo laki siis karsii aika paljon verkkokalastajia Norjan puolella.

 

L-75 || 02.05.2005 13:19 - Asiaa

Nyt loppuu turhat kitinät kaikenmailman verkoista ja kulkuista(mikä v....kulkku??)nyt syvennytään tärkeimpään, eli lyhyen loman jakamiseen oikein.Luin lehdestä jotta kalastavat sohvalla??!!Saa itse päättää kuinka isoa lohta väsyttää;ja miten?No simulaattorilla!!Elikkä siitähän päästään asian ytimeen.Odotus paikalla voisi olla jurri-simulaattori,eli voisi vuoroaan ootellessa vetästä jurrin,ja kun tulisi soutuvuoro simulaattorista ponnahtaisi ulos täysin selvä mies, edellinen toimisi raflassa käänteisesti,tai ainakin melkein,vois jurrissa väsyttää lohta eikä tippuisi kun tuolilta, jäis naaraaminen veks.

 

Aatteleppa ite.

 

-noutaja- || 10.05.2005 13:43 - raha-asiota miettii...

Paljonkohan hinnat tulevana kautena Tenonvarressa nousevat taas, vai nousevatkohan ollenkaan?

Meinaan,että ovat nousseet huomaamatta tässä viiden vuoden aikana 40-50%. Moisesta noususta olisi käyty melkoinen yleisökeskustelu jonkin muun myyntituotteen kohdalla.

Laittakaahan soutajat,veneenvuokraajat ym.. hintojanne näkyviin.

Tämä ei ole moite,tuotteet ovat varmasti asiallisia ja tilihän pitää tehdä silloin kun on sen aika.

Mutta tälläisen "itsemaksavan" täytyy kohta ajatella mihin rahansa laittaa jos hinnat vielä tästään nousevat.

 

- euro on noin 6 entistä rahaan,hyvä muistaa-

 

naa || 10.05.2005 19:51 - soutupalkat..

..olivat vuonna 1972 500 mk ja viime vuonna tuskin paljon enempää. soutupalkat lienevät pysyneet 10 vuotta samoissa.

 

|| 12.05.2005 12:13 - vili

Eikö sen Aslakin pitäs alkaa lämmetä,ku kesä on jo näin lähellä...Juttua pitäs syntyä :)

 

-noutaja- || 14.05.2005 19:35 - Tenon sopimusta luki....

Ei näytä olevan vieläkään selvillä nämä asuinkunta/paikkakuntalaisen lupa- asiat. Että siitä vaan kirjat nätisti Utsjoelle ja kämppä vaikka kunnalta ja joelle.Syksyllä taas koti Suomeen,kun kermat on kuorittu.

Sopimuksessahan sanotaan,"vakinaisesti asuvalla"jne.

Moneltakohan, tänäkin vuonna kirjansa muuttaneelta, jäävät jalanjäljet ensilumeen Utsjoen raitilla?

 

- reiät ovat porsaita (lue sikoja)varten-

 

-noutaja- || 24.05.2005 12:52 - Että jäätkö meni....

Sitä minä vaan taas kuin tuolla aikaisemminkin. Näistä "kirjaturisteista".Keskustelufoorumissa näkyy olevan kaksoiskuntalainenkin menossa näköjään Tenolle työn puolesta soutamaan.Tätä kaksoiskuntalaisuuslakia ei kyllä eduskunnassa olla vielä lain voimaan saatettu. Toivotan tälle,muillekin,uuskuntalaisille menestystä ja hyvää lakimiestä.

 

Onkohan minulle tullut tästä jo "psyykehaitta" vai?

 

vieras || 25.05.2005 15:14 - noutajalle

Kannattaa varmaan lukea ajatuksella kirjoitukset tuolla foorumin puolella jos ymmärsin vihjailuasi oikein.

Kiitokset Posti-Pekalla ja muille sivujen ylläpidosta vastaaville, aktiivisesta tiedottamisesta. Samaan malliin vain.

 

-noutaja- || 25.05.2005 19:10 - ajatuksella,ajatuksella...

 

iceman || 25.05.2005 22:00 - jäitä hattuun

Olen nyt seurannut tenojoki.fi sivuilla käytyjä keskuteluja eri foorumeissa. Mielestäni suurin osa mielipiteistä on edes osaksi vihoittelevia, joko toisia kirjoittajia, turisteja, paikallisia, verkottajia, perhomiehiä, virvelimiehiä, kulkuttajia, soutajia, saamamiehiä, ensikertalaisia, paikkakunnalle muuttavia, jne...jne.., kohtaan.

Mistähän mahtaa moinen johtua? Itse asun tenon varressa, eikä minua ainakaan kiukuta kukaan joka joella kalastaa. Ei edes ne jotka kalastaa minun pihapiirissäni.

Pikkuisen suvaisevaisuutta ja iloisia aiheita näihin keskusteluihin niin kaikilla on mukavampaa. Ja uskaltaa ensikertalaisetkin tulla Tenolle kun tietää olevansa tervetulleita ja kyllä ainakin minä heitä neuvon niin paljon kuin jaksavat kysellä.

Uskoisin, että sivujen ylläpitäjäkin olisi tyytyväisempi, jos keskustelut pursuaisivat ystävällismielisiä aiheita.

 

|| 26.05.2005 11:35 - pera

Iceman puhuu asiaa...

 

Luossa || 26.05.2005 13:50 - Samaa mieltä

Myös samaa mieltä Icemanin kanssa. Kiitokset Posti-Pekalle hyvistä jutuista ja tilannetiedotuksista. Olisikohan mahdollista saada nyt myös kuvaa joelta, jos kyseessä on kerran lähes ennätystulva?

 

T.Luossa

 

Luossa || 27.05.2005 07:13 - KIITOKSET

Kiitokset Pekka tulvakuvasta. Ei taida tarvita potkurinsuojaa...

 

timppa || 27.05.2005 07:49 - Samaa mieltä

Icemanilta hyvä kirjoitus. Posti-Pekalle ja Jupelle suuret kiitokset Tenojokilaakson kuvista ja tilannetiedoista. Aslakkikin voisi solmia itsensä kanssa työehtosopimuksen ja palata kommentoimaan tilannetta.

 

Bogda-Manu || 27.05.2005 15:12 - ihan samaa mieltä

Nyt on Pekalla Teno ihan rannassa.Hyvä kuva,kiitos. Täytyy toivoa Jäämerelle etelätuulia, tulee lohi paremmin vuonoon, jos on mitä tulla.

Kirsilohi köllöttelee jo Karasjoella(varmatieto). Muutama taisi jäädä välillekin.

 

titti mike || 28.05.2005 13:33 - Kiitos

Posti-Pekalle raporteista joen varrelta. Aslakki voisi jo lopettaa mököttämisen ja alkaa taas kirjoittamaan, ettei tartte noita viime kesän juttuja enää lukea. Mä osaan ne kohta ulkoa, eikä ne sitten enää jaksa naurattaa. Palstan lukijat, muistakaahan tarjota oluet tai jotain muuta tilanteeseen sopivaa, jos näihin "sanaseppoihin" jokivarressa törmäätte.

 

|| 29.05.2005 14:06 - Aslakki takaisin

Vetoan kaikkiin lakon osapuoliin, jotta saataisiin jälleen hyvällä huumorilla höystettyä infoa Tenon ja muun maailman tapahtumista. Tenon reissu lähestyy!

 

Bogda-Manu || 30.05.2005 14:29 - Aslakki ! Nyt ahistaa...

Aslakki. Kuulehan sie Aslakki tiiät tuon Tarjan ja senkin,että se on pikkusen hankala jos se pahoittaa mielensä. Tarja on lukenut sivujasi ja ollut melkosen siedettävä aina kun olet jotakin kirjoittanut, mutta nyt siitä on tullut kämppäkaveriksi sopimaton. Eilenkin se uhkasi häätää minut Tenolle ,kun pyysin siltä lyhytaikaista pientä lainaa.Jäätelön olisin....

Millä minä siellä... tulavakin, ettei pääse edes kulkuttamaan.

 

Vetoankin Sinuun,että alahan kirjoitella. En tiedä mitkä ovat tosiasialliset syyt kirjoittamattomuuteesi,mutta eihän sitä aina jaksakkaan....Tunnut ihan empaattiselta ihmiseltä. Tuota...

 

-manu-

 

Bogda-Manu || 31.05.2005 17:48 - työsulku jatkuu...vai..?

Aslakki.Kyllä me tiedetään,että käyt täällä kurkkimassa kuinka me suhtaudumme Sinuun ja lakkoon tai työsulkuusi,miten vain. Kapitalistikommunisti.

Nostan hattua kun rikkuriksi et ala....mutta se inhimillinen hätä ja.. Ei ole helppoa olla täällä Tikkurilassa kotikiusattuna. Jäätelöä ei olla syöty. Aamulla lähden 4.30 katsomaan puistoon löytyisikö tyhjiä pulloja palauttaisin...omaa rahaa koitan.... Tuota...Aslakki! Joko olet uutta kalaa keittänyt?

 

-manu-

 

Hollolan uistimesta || 01.06.2005 09:22 - Voi Aslakki!

Olemme pohtineet mikä on Aslakin tosiasiallinen syy olla kirjoittamatta. Olemme tulleet siihen tulokseen, että myötätunto- tai vastatuntolakko on pelkkää siimanlumetta. Aslak on hurahtanut tulevan kesän hittiurheiluun AIRObickiin. Hartiat alkavat varmasti olla jo kuin ladon ovet.

Tekemällä AIRObisiä harjoituksia Aslak valmistautuu ottamaan vastaan talvella jään alle lämmittelemänsä kalat. Hyvä niin. Mutta Aslak, ylikunto vaanii ovella. Voisit ainakin jättää sen "suunnitelman" Utsjoen uimahallin muuttamisesta virtaavaksi AIROharjoituspaikaksi...

Kesäsadetta ja kärpäsiä pidellessä.

Hollolan Uistin

 

perhonvispaaja || 01.06.2005 15:53 - Lohi nousee..

Vettä on tenossa niin että koivunlatvat heiluu! Ja ompa niitä kauniita alkuperäisiä jäämeren kasvattejakin noussut soutumiehillä paattiin ala-könkäällä ainakin. Kulkutuspuolella on rauhaisampaa, fiilikset on kuulemma samat kuin sillä hyttysen peellä itämeressä..Mutta lohet siitä vaan tykkää ku on missä polskia..

 

Arska || 10.06.2005 23:24 - Aamulla...

lähden Ylivieskasta ajamaan kohti vetsikkoa. Haukiputaalta kaveri kyytiin ja illalla joelle. Vettä pitäisi riittää ja miehillä intoa. Viikon kuluttua paljastetaan saldo miten vavat taipui. Aslakille terveiset että paperitehtaita ei ole suunnitteilla Utsjoelle vaikka liitojen käyttämät juonittelut hallitaan pohjoisessakin. Ongelmana ei ole hankala sijainti vaan mittarimadot... :)

 

Lefa || 11.06.2005 11:35 - Mittarimadot?

Onko sama ilmiö tulossa Utsjoelle kun oli viime kesänä käsivarressa? Olisiko valkoinen perho kesän hitti? Kireitä siimoja kaikille ja itsekin tullaan perässä viikon päästä. Toivottavasti vesi laskee vielä jonkun verran että jaksaa soutaa. Terv: Lefa

 

Arska || 22.06.2005 09:31 - saldo

Viikko vierähti ja kotona taas. Kalaa tuli paljon, mutta olivat valitettavasti liittyneet painonvartijoihin. Muutama nousukala ja pari taimenta. Rauhallista oli joella ja vettä niin paljon että uskalsi veneellä ajaa lähes mistä vaan.

 

Mauri || 22.06.2005 11:55 - Lohikalaan

Terve Jussi

Nyt kun olet siellä Tenolla niin neuvoisitko miten minä voisin aloittaa uutena "vihreänä" kalastuksen Tenolla ja mihin aikaan. Tiedät varmaan kuka?"yrmy" Lähetä vaikkapa sähköpostia. PS. Tyyneltä terveisiä

 

Pekka || 22.06.2005 21:28 - Tenolle maanantaina 27.6

Minkälaisia vaappuja mukaan ??

Jos joku viittisi antaa vinkkejä mitä kannattaisi ottaa mukaan ja millä on tänä vuonna saatu kalaa.

Terveisin PEKKA

 

Sampo || 25.06.2005 01:48 -

No niin, siinä meni 5 lupaa äkkiä Tenolla ja saalistakin saatiin 9 tittiä 4 lohimiehen porukalla. Osmassa asuttiin mutta Vetsikoskella päädyttiin pyytämään suurimman osan aikaa. Porukkaa oli aika vähän joten pyytää sai sen kun vaan jaksoi. Lohiluokan kalojakin pideltiin mutta tietysti ne suurimmat pääsee aina karkuun.

 

Sampo || 25.06.2005 01:50 -

Niin siis perhoja heiteltiin rannalta. Vihreitä ja mustia.

 

Dusty Miller || 28.06.2005 13:48 - Onnittelut

Jussille onnittelut komeasta lohesta! Ei kun uutta pyytämään...

 

anarjoklaksfiskare || 30.06.2005 09:40 - Euroja....

...on kovasti liikkeellä ainakin viimekesäsiin ku kattelee,tinttejä meinaan. Joku jalkaki seassa sekä isompia..Parempaan suuntaan on ainaki alkukausi menossa kuin mennäkesän pohjanoteeraukseen kattoo..Tapahtumia on plakkarissa muutamassa päivässä enemmän kuin koko kautena 2004 että silleen..

 

mustahattu || 30.06.2005 13:15 -

Aslak,tervetuloa takaisin.Sinun juttujasi on jo kaivattu.Ne piristävät kummasti työpäivän keskellä.

 

Sarvijaakko Laihialta || 02.07.2005 12:42 -

Tervehdys kaikki perhomiehet! Reissu Tenolle on suunnitteilla elokuun ekalla viikolla ja sormet verillä tässä nyt sidotaan viimeisiä ottiperhoja. Osaako joku herrasmies antaa hyviä vinkkejä, minkä kokoisiin perhoihin lohi on nyt ottanut, siis rannalta kalastaen!? Viime kesä oli nimittäin allekirjoittaneen kohdalla erikoinen, sillä titti otti hanakasti todella pieniin harjusperhoihin, #16-22! Oltiin Tsulloveissa heinäkuun viimeisellä viikolla. Vuoroin otti harri, vuoroin parin kilon titti... Jännittävää sinänsä, yhden käden vavalla ja .25 perukkeella.

 

Pekka || 03.07.2005 10:50 - Tenolla 27.6-1.7.

Tulihan sita kalaa Tenosta oikein hyvin vaikakin isoimmat kalat jäivätkin odottelemaan aikoja parempia.

Suurimmat painoivat 8,5 kg,7,2 kg,6,0 kg ja loput olivat tittejä (23 kpl) jotta saalis oli hyvä kolmeen ja puoleen venekuntaan.

Ei muutakun kireitä siimoja.

Pekka

 

hyrrämies || 04.07.2005 15:30 - Yläköngäs 27.-29.06

Sama paikka, uistin ja aika ja taas napsahti!

 

Viime vuonna 10.5kg ja tänä vuonna 9.1kg.

Kopsu- uistimella kahtena vuonna kala heti juhannuksen jälkeen. Ja samalta kiveltä kuin edellisvuonna.

 

Jussi || 11.07.2005 15:23 - Huom!

Ilmoitus: Löytynyt perhorasia perhoineen Piltamosta. Mikäli tunnet rasian omaksesi, soita numeroon 050 375 551 1

 

äimänä || 17.07.2005 03:45 - ravulla kalastavat

Kuulen monelta paikalliselta että joella ongitaan ravulla. He tietävät ketkä pyytävät. Valvojat tietävät. Pyytäjiä ei saada kuitenkaan kiinni.

He käyvät yhä röyhkeämmiksi. Saavat kalaa läjittäin. Kuulen myös että paikat joissa on ravuilla on ongittu ei lohi ota vähään aikaan onkeen. Rapujen veto kun tekee lohet rauhattomiksi.

Mietin kuinka monen turistin kalareissun ravustajat pilaavat.

Eikö kukaan voi mitään? Eikö joku voisi jotain voisi kysellä ketkä ovat vahvasti epäillyt ravustajat.Tehdä sitten asialle jotain.

 

perhostelijatar || 19.07.2005 22:23 - tenoa kohti uudestaan

kävimme tenolla juhannuksen aikaan ja ei oikein näpässy. saimme mieheni kans kumpikin vain yhden titin ja vähän jäi kaivelemaan. lapset olivat mukana, eikä voinut kovin kauan olla.nyt aattelimme lähtee uudestaan...jess ja kahdestaan. ei ole mitään tietoo vesi keli kala yms. tietoo, mutta ei se haittaa eikun kokeilemaan onnea. ongimme rannalta perholla. toivossa on hyvä elää... sano lapamato....

 

L-75 || 19.07.2005 22:55 - Ravulla

Varma tapa kalastaa ravulla, ja laillinen.Hanki n.100 mertaa syötitä kalanpalalla ja upota järveen(muista hankkia luvat)toista toimenpide kunnes sinulla on n.1000 rapua, mene torille ja myy ravut(muista myyntilupa).Tilaa taxi ja mene Unioninkadulla sijaitsevaan kalastutarvikemyymälään(jos lähdet Helsingin kauppatorilta)ja osta ekalla tonnilla vaappuja ja perhoja.Siirry Utsjoelle,Manun telttamarketista saatkin loput mitä lohenkalastuksessa tarvitaan(muista kysyä lämpimänveden siimaa).Majoitu Alaniemelään ja vuokraa vene moottorilla, osta lisenssi veneestä tapahtuvaa kalastusta varten(naapurista saa lupia)desinfiointi todistuksen saat kun purat hankkimasi arsenaalin paketista ja esität kuitit.Nyt seuraa se helpoin vaihe ravulla kalastamisessa,souda neljää viehettä 2vaappua ja 2perhoa kunnes lohi nappaa, nosta veneeseen ja kalauta hengiltä.Sen jälkeen voit elvistellä kylällä ja huudella miten helppoa on ravulla kalastaminen.

 

Olento || 19.07.2005 23:24 - vko 28 Tenolla

Neljän miehen voimin soudimme viisi lupaa välillä Lohiranta - Miljoonasuvanto. Kyytiin asti titti ja neljä lohta joista 12 kg suurin. Ensi vuonna uudestaan. Suuret kiitokset vielä Eerolle! Hienoa oli!

 

Yksinäinen kalastaja || 21.07.2005 12:11 - Vailla 2-kuljettajaa

OLEN MENOSSA 29.7 KOKEMÄELTÄ UTSJOELLE (TENOLLE),TARJOAN

KYYTIÄ 2-KUSKILLE,LÄHTÖ TAPAHTUU ILLALLA,AJETTAIS SAMANTIEN

PERILLE SAAKKA SIKSI OLIS HYVÄ OLLA TOINEN KUSKI,TAKAISIN

TULOAJASTA EI VIELÄ TARKEMPAA TIETOA PUH 044-0950005

 

Tinseli || 21.07.2005 21:11 - Päivitykset

Onko järkee pitää noita linkkejä etusivulla, jos niitä ei pidetä yllä päivittäin. Nyt on 21.7 ja viimeisin päivitys on tehty 17.7 ( TENOLLA 2005 ). 800 EURON henkilökohtaisella pudjetilla, mietimme juuri, mihin meidän viisihenkinen seurueemme suuntaa tämänvuotiselle kalastusretkelle.

 

Iceman || 21.07.2005 23:33 - Tinselille

Pitäisiköhän Tinselin itse kirjoitella Tenolla 2005 linkkiin tekstiä päivittäin niin sitten siellä olisi tekstiä joka päivälle. Mutta silloin kyllä teidän 800 euron budjetti menisi hukkaan kun et kerkeisi kalastella lainkaan vaan istuisit nokka kiinni tietokoneessa.

 

Jussi || 22.07.2005 10:36 - Tinselille!

Ei näitä ole pakko lueskella.

 

Timppa || 25.07.2005 22:22 - Kelit

Makeimmillaan...

Vesi nousahti hieman ja jäähtyi 11 asteeseen.

20.-24.7, neljä soutuyötä

5lohta ( 13, 11, 10, 10 ,10) ja 4 tittiä,

Villen Villapaita on muotia !!!

 

Fisherman || 26.07.2005 12:29 - Tietoa!

Kertoohan nyt joku äkkiä, että minkälainen viehe/perho tuo Villapaita on!!???

 

Jussi || 26.07.2005 13:16 - Villapaita!

Sinulla on kyllä hieman omalaatuinen tapa pyytää... mutta olkoon!

Tuolla on resepti:

http://www.tenojoki.fi/foorumi/viewtopic.php?t=166

 

Fisherman || 28.07.2005 10:24 -

Pyyntö oli siksi hieman agressiivinen, koska lähtö Tenolla on viikonloppuna ja reissuhan olisi tod. näk. mennyt "reisille", jos en olisi ehtinyt sitoa tätä ottiperhoa moneen eri kokoon! Kiitos tiedosta ja anteeksi. =)

 

Talismani || 01.08.2005 04:02 - vesi noussut kovasti

Vesi noussut kovasti sateiden seurauksena, ja kalaa on kovasti tenossa nyt. Ensi viikolla saadaan varmaan kalaa enemmän kuin koko kesänä yhteensä. Eikä tämä ole mitään uhoamista, vaan se on fakta!

 

Nunnuka || 08.08.2005 15:55 - Kolikon toinen puoli

Käytiin Tenolla elokuun alussa, ennen matkaa kuultiin valtavista Tenolta nostetuista kauden saaliista.

Paikalla selvisi totuus, lohi oli kortilla. Vain paikalliset hehkuttavat saaliiden koosta ja määristä koska he hyötyvät suurista turisti määristä. Kymmenet venekunnat olivat liikkeellä joka yö, vain muutama lohi oli saaliina.

Tenossa on tapana kalastella yhtä suvantoa kerrallaan.

Venekunnat lähtevät ns. lähtöpisteestä, oman vuoron odottelu saattaa kestää joskus jopa yli tunnin.

Meillä sammui moottori noustessamme koskea ylös, siitä saimme kuulla seuraavina päivinä, jutut ovat vähissä jos koneen sammuminen on toisille venekunnille kerrottava asia.

Saimme mekin matkallamme, maisemia, seikkailua ja kokemuksia, lohta ei. Matkan paras kokemus oli käynti jäämerellä Norjassa.

P.S. paikallisella grillillä on outo käsitys kokolihasta.

 

|| 09.08.2005 17:56 - Kolikon toinen puoli

Soutamassa 4-7 elokuuta.Ensimmäiset luvat meni ilman tapahtumia,mutta viimeisellä luvalla vesi kääntyi laskuun ja saimme pari tittiä sekä 13 kiloisen joten reissu meni putkeen.

 

Pallit pataan || 09.08.2005 20:09 -

Hyvä kirjoitus Nunnukalta! Olimme Tenolla myös elokuun ensimmäisen viikon. Kalastimme rannalta Outakoskea, Tsulloveita, Akukoskea, Torvikoskea ja Haukikalliota, joten valitsemissamme paikoissa ei mielestäni pitänyt olla vikaa. (Ajankohdan huomioon ottaen) Saaliina oli Haukikalliolta yksi reilu kilon meritaimen. Ainoa todella silmiinpistävä seikka oli kalastajien vähyys. Ihmettelimme jokaisena iltana uuteen paikkaa saapuessa, että taas saamme kalastaa omassa ringissä. Onko tosiaan näistä vieraskirjojen saamajutuista puoliakaan totta. Vai onko vaan niin, että paikalliset saavat koska tietävät mistä ja millä kalastaa. PS. Paikallisilla yrittäjillä on parantamisen varaa asenteissaan. Käsittääkseni turistit on aika ovat elintärkeitä vierailijoita Tenon varren matkailu-yrittäille...

 

anarjoklaksfiskare || 09.08.2005 23:17 - Joessa on kallaa..

..ken vain pyytää niin saattaapa saaha tai olla ilman..Mittään taikatemppuja lohen jallittamiseen ei ole onneksi vielä olemassa (verkot poislukien), eli olippa paikallinen tai etelän mies niin se joka pyyntöjä virrassa lilluttaapi se sen lohen sieltä saaha saattaapi. Tokihan paikallinen kalan reitit ja montut tietää jotenkuten mutta vieppä utsjokinen kehäkolmosen seutuville ja kysy missä ollaan..Ja niitä ylössaatuja on turha jälkikätteen pyyellä vaikka kylillä kuinka huhuiltais ja eikähän tuo Teno ole mikkään lohiautomaatti että jokaukolle sieltä lohi löytyis..Kaikesta huolimatta maisemat on makeat eikä Tenolle varmaan vain punalihainen mielessä tulla..Loiskis!

 

"Kala"-Pekka || 10.08.2005 00:22 - Teno on aina käymisen arvoinen

Taas on Tenon reissu heitetty ja kokemuksia on mukava talvella

muistella. Joessa oli kalaa ja sitä oli taas sopivan vaikea ottaa ylös.Niin että karkuun se isomus pääsi mutta ensi kesänä

täytyy yrittää narrata sitä uudestaan.Tulipa taas hyviä kalatarinoita kerrottavaksi ihan vain pikkasen höystettynä.

Tenonvarren tuttujen ja tuntemattomien kanssa oli taas mielenkiintoista jutella kaloista ja maailman menosta. Palosuvanto ja Utskosken alaosa osoittautui mielenkiintoisiksi ja sopivan haastaviksi lohimonttuineen joka jo kolmantena yönä alkoivat sitten löytyä.

Toivotan Ala-Niemelän mukavalle isäntäväelle ja viereisten mökkien kalakavereille hyvää loppukesää sekä tietennii kireitä siimoja.

 

Kalastaja || 10.08.2005 01:04 - Et vain osaa, "Kolikon toinen puoli"

Kyllä Tenossa lohta tuntuu olevan. Kävin minäkin kaverin kanssa Tenolla tuossa viikko sitten. Soudettiin pari lupaa Ylä-Tenolla ja saaliiseen ollaan ainakin ihan tyytyväisiä. Neljä lohta (13,2kg, 10,5 kg, 5,5 kg ja 3,9 kg) lähti mukanamme etelään ja kun nyt puhutaan huonosta kesästä, niin minkähanlainen se "hyvä" kesä Tenolla sitten onkaan.

 

Jussi O || 10.08.2005 07:34 - Se asenne ja odotukset

Voi kun löytyisi paljon

"09.08.2005 23:17 - Joessa on kallaa..

Lähettäjä: anarjoklaksfiskare"

asenteella Tenolle tulijoita. Haetaan hyviä puolia.... ei koko ajan etsiskellä vikoja. Jokainen, joka vähänkään lohestuksesta tietää voi sanoa jotta "LOHTA EI OTETA" se saadaan. Jos pitää lohta saada kannattaa mennä kauppaan.......&&&&&&. LOHESTUS onkin sitten ihan eri juttu.

Perhoja, vaappuja, vapoja, veneitä, moottoreita, jännitystä, pettymyksiä, ystävyyttä, matkustamista, maisemia, palelemista, hellettä, hyttysiä, paljon vaatetta, vähän vaatetta, sadetakkeja, haalareita, väsymystä, unta.. jos malttaa, kirkkaita aamuja, usvaa, koukkuja, kalajuttuja... koko ajan, seiltä saivat, tuolta saivat, millä saivat, olikohan totta.. epäilyä jne ja se saattaa olla myös LOHTA jos kestävyyttä ja huumoria riittää olla joella. Negatiivisella asenteella on aina jokin pielessä... ei kannata onkia... syitä kyllä löytyy.

Kannattaako koko talvi suunnitella matkaa jos koko matkan ajan motkottaa jostakin ja valittaa ongelmista joita muut muka aiheuttavat....jos muuhun ei pysty retken aikana kannattaa valita kirjolohiallas ei lohijokea.

terv. jussi

 

Innokas lohestaja || 10.08.2005 09:46 - Säälittävää ruikusta

Kummaa porukkaa tuntuu jonkin verran seurailevan tätäkin sivustoa. Miten kukaan kehtaa ruikuttaa täällä, että ei sieltä joesta mitään saa ja paikalliset vaan valehtelee kalansaaliitaan, jotta houkuttais turistia? Tyhmää!!!

Itsekin olen ajoittain innokas lohen yrittäjä. Harvoin mitään saan, mutta en minä siitä aattele, että joki on tyhjä. Kyllähän se niin on, että omissa taidoissa on kehittämistä ja tuurillakin on vielä oma pieni osuutensa pelissä.

Kyllä on joskus käynyt ns. hyvien lohivuosienkin aikana, että ei oo juuri lohet meikäläisen pyynnöistä kiinnostuneet. Sitten taas esim. tänä kesänä jonkin verran sain, vaikka ei mikään huippuvuosi olekaan.

Tietysti saattaa olla, että aloittelevalle wannabe-lohestajalle voi tulla väärä kuva lohen saannin helppoudesta, jos perustaa odotuksensa pelkästään niiden onnellisten hehkutuksiin, jotka on onnistuneet saamaan elämänsä kalansaaliin Tenolta.

 

|| 13.08.2005 16:12 - Totuus

No sanookahan nyt te paikalliset ja muut kaikkitietävät totuus tämän kesän turistien määrästä. Näyttää että tämä keskustelun aihe osui arkaan paikkaan, kun muuten niin hiljaiselle vieraskirjalle tuli heti vipinää! Itsellehän se oli kivaa, että oli mökkejä mistä valita. En muuten tiennytkään, että Torvikoskella saa nykyään kalastaa vaapulla rannasta. Missä on valvojat? No, joku kirjoitti että bensa on kallista. Ymmärrän, että valvojillakin on rajalliset tulonlähteensä... Sitä en ymmärrä, että miten etelän miehiä voidaan moittia yrittämisen puutteesta. Miettikäähän vielä, ensin ajetaan putkeen n. 14h/1200km. Sitten raipataan jokea viikon ajan 4 miehen voimalla. Kalastustuntia sateessa ja tuulessa kertyy yht. yli 200. Olemme onnellisia kun näkisimme lohen hypyn tai jopa tärpin vavassa... Alkaisitko itse epäilemään, että perho on väärä, tai paikka on väärä, tai saamajutut on paskapuhetta??

 

Pettynyt onkimies || 14.08.2005 12:34 - Lohtakin olisi kiva joskus saada...

Hyvä, että keskustelu on virinnyt myös näillä vieraskirjan sivuilla...

Minun kokemukset kesältä 2005 perustuvat kolmeen reissuun Tenolle ja soutulupia tuli käytettyä 14 kpl. Kalaa ei valitettavasti tullut, yksi karkuutus vain oli juhannuksen tienoilla. Ehkä satuin aina vähän huonoon aikaan joelle, kahdella kertaa vesi oli aika korkealla ja heinäkuun reissulla liian lämmintä.

Omasta kalastuksesta on tietysti vaikea vetää johtopäätöksia kalamäärästä joessa, mutta kun kalaa ei juurikaan näkynyt ja muutkaan eivät oikein saaneet saalista... Mielestäni joessa ei ollut paljoa lohta, vaikka monet ovatkin eri mieltä.

Ensi vuodeksi pitää kyllä yrittää keksiä jotakin uutta lohen saamiseksi, sillä maiseman ihailu on nyt tullut jo liiankin tutuksi ;-) Keski-Norjaan pitää alkaa suunnitella matkaa ensi kesäksi, siellä turistillakin on hyvät mahdollisuudet saada lohta.Tulen kuitenkin melko varmasti Tenolle vielä ensi kesänäkin, elokuussa on mukava lopettaa lohikausi kojamojahdissa vaikkei saisikaan kalaa.

Matkailuyrittäjät ovat ainakin minun kohdalla olleet tosi mukavia ja auttavaisia, eivätkä he ole antaneet liian myönteistä kuvaa joen lohitilanteesta, jollaisen voi ehkä saada näiltä sivuilta... Mutta eikös nämä sivut ole myös matkailun edistämiseksi tehdyt, joten pitäähän sitä joskus vähän "mainostaakin" ;-) Ja ei kai ketään väkisin sinne Tenolle viedä, jokaisen se on ihan omasta tahdostaan sinne mentävä.

 

Nunnuka || 14.08.2005 13:59 - täkyraksi

Ensi kerralla otamme täkyraksit mukaan, paikallisetkin kuulemma käyttävät niitä ja saavat paljon paremmin lohta.

 

timppa || 14.08.2005 16:21 - Tieto

lisää tuskaa...

22.7.2005 lohta nousi Peurasuvantojen leveydeltä ja pituudelta, kuin pottukattilassa olis soutanu.

Olin Vääräkosken yläpuolella kun ensimmäinen aalto lähestyi... tuli kohdalle... puristin airoja... oli yläpuolella ja meni menojaan...toinen.. kolmas... neljäs... loisketta jatkui koko lltayön.

Kiirus oli kaloilla, ei kelvanneet villapaidat eikä alushousut senkään vertaa.

Kyllä Tenossa aina lohta on...yhtävarmasti kuin intukallioilla seitä. Toista vaan on vaikeampaa saada.. onneksi näin:)

 

Mutikka || 16.08.2005 10:07 - Lohta saa

Minä olen turisti ja saan lohen jos sen löydän n40m-50m säteellä rannasta perhovavalla. En pidä lohta särkeä kummempana kalana. Särki ottaa matoon ja lohi perhoon yhtä varmasti.Myös Tenossa. Mutta olen minäkin oppirahat maksanut. Olen treenannut n 25v lohen ongintaa. Minulla on tälle vuodelle vielä suursaaliit edessä päin koti joella. Kalastan lohta perholla siihen asti kun jäät tulee. Ja aloitan kun jäät lähtee. Kalastan maassa jossa ei ole tälläisia rauhoitus aikoja kuin teillä. Viime vuoden Hyvä päivä oli lokakuun 12pv. Aloitin aamulla n.klo 8 ja lopetin 15:00. 9 kalaa ylös Rannalta en istu veneeseen kovin helposti. 2 15kg:sta, 12, 9, 7,5 7,5 6, 5 2,5kg:n kalat kyllän ne vähän venepakolaista väriltään muistutti mutta mitäpä siitä, mukava väsytellä 36 putkiperholla viime vuoden saalis 43 lohta.Syksyn lohi iskee melkein mihin vain.Välillä saa syönti kalat isoja meritaimenia jossa liha pysyy parempana kuin lohessa syksyllä. Ja harreja ja siikoja isoilla putkiperhoilla Mikä on iso putki perho? Minulla iso putki n 3-4cm ei häkilöitä, siipi n 6- 12,5cm pitkä.Kaikilla väreillä saa syys lohia.Jos nyt joku uskoo tiettyyn perhoon joka on "Ylimuiden" Kokeilaapa n. 2,5- 3,5 cm putki hopea runko siipi alla punainen ja välissä keltainen ja päällä punainen pituus 4-9 cm kovaan virtaan jäykempää karvaa esim Bucktial tai heikompaan virtaann kettua Orava on hyvä materiaali kaikkiin perhoihin "minulla oli orava kauan aikaa pois sidonnasta jopa 10vuotta mutta otin sen takaisin kun meinasin jäädä kalatta Tenosta sain Jalan ja titin 3lla luvalla ja 5 irti". Kirkkaalla auringon paisteella mutta toimii kaikilla keleillä ottaa kaiken kokoiset kalat Oiskohan perhon nimi Mickey Finn.Toimii Tenossakin.Kun teette perhon Katsokaa että teette siitä Altapäin läpi näkyvän saa siinä olla tuuheutta keula päässää keväällä ja syksyllä. Kun katselee kuvia kuuluisien sitojien perhoista ja tekee samanlaisen niillä saa harvoin kalaa. Kuva kertoo usein vain yhden puolen perhosta ala ja ylä taka puolen saa arvata. Mutta niiden mittojen mukaan kuin tekee, mutta pitää oman kokemuksen ottavan perhon näöstä joka puolelta niin löytyyhan otti perho. Kun sidon koukkuin pienempiä perhoja. Vanhuuttaan tulee laiskemmaksi minulla on perä perhossa kuin Undetackerissa ja kaikissa perhoissa sama ja lohet tykkää.

 

"Varis" || 16.08.2005 12:03 - Kyllä tenosta LOHTA saa

Kyllä Tenosta LOHTA saa jos osaa kalastaa. Oltiin reilu viikko elokuun alussa ja tapasimme useita saamamiehiä välillä Yläköngäs Vääräkoski.Itse en saanut"lue en osannut kalastaa" , mutta onneksi kaveri osasi ja saatiin kunnon kalaruokatarpeet ja vielä reilusti kotiin viemistäkin yht. kolme tittiä 1,5-2,5 kg. (ps. kalassa ollessa on muistettava myös rentoutua =OTTAA huikat ja muistaa TARJOTA toisillekin kalamiehille ) eikä aina arvostella toisia, yleensä syyllinen katsoo peilistä silmiin jos homma ei suju.

 

spede || 17.08.2005 10:35 - sensuuri

Kuka poistelee palstalta viestejä?

 

Sivujen ylläpitäjä || 17.08.2005 17:21 - Sensuuri

Viestejä poistelee Jussi Ojanen (tekee yksin muuten kaikki tenojoki.fi sivut). Jos on jotain moitittavaa moisessa, soita suoraan minulle 0400 201 535. Yleensä olen poistanut vain "mauttomuudet ja henkilökohtaiset moitteet tai haukkumiset.

Mikäli jollekkin ei tämä ratkaisu sovi.... hänen pitää tehdä omat sivut ja kirjoitella sinne mitä haluaa.

 

Mutikka || 17.08.2005 22:46 - Hatun noston arvoinen!

Kyllä minä kiitokset annan Jusille kun jaksaa tämmöisiä sivuja yllä pitää ja vielä kalallekin ehtii. Pidetään jonkinmoinen kohtuus kirjoittelussa, ei mennä henkilökohtaisuuksiin sehän kuuluu jo sivistystapoihin. Kyllä meidän pitää paikallisia kunnioittaa. Eikä häiritä heitä. Me turistit ollaan Tenolla kävijöitä Paikalliset ovat siellä asuvia. Ei me turistitkään tykätä että meidän tonteilla juostaan yö kaudet. Huudetään isolla äänellä, ja joku roskakin vielä vipataan ohi mennen. Muistan poikasena sanonnan pidä Suomi siistinä, enkä usko että se on vieläkään vanhentunut fraasi.

 

 

Paluu 2005

sivun alkuun

Tenolla 2005 tiedotteet

Paluu
Tenojoki.fi sivuille