Kesä 2005

Paluu
Tenojoki.fi sivuille

Paluu 2005

Jupe Seitalasta tiedottaa

18.06.2005 13:17 - Vettä...
Lähettäjä: Lohi
...riittää. Siltä näyttää, että tänä vuonna ei pääse nappaskengillä joen yli niin kuin toissa kesänä. Joki on vieläkin melkoisessa tulvassa, joten veden vähyyttä ei ainakaan voi syyttää tänä vuonna huonoista saaliista. Toivottavasti muutkin olosuhteet ovat tänä vuonna otolliset. Jatkanpa tarinointia täältä Outakoskelta myöhemmin. Pitäkäähän siimat tiukalla...

05.07.2005 10:33 - Nyt näyttää pahalta
Lähettäjä: Lohi
Kelit muuttuivat sellaisiksi, että kohta saattaa olla lohet lujassa. Ettei vain menisi samanlaiseksi, kuin vuosi sitten. Silloinhan myös ilmat lämpenivät heinäkuun puolella ja vedenkin lämpötila nousi reilusti yli 20 asteen. Silloin on lohen houkutteleminen siiman päähän varmasti vaikeaa. Sunnuntaina vielä kalaa tuli ihan kohtalaisesti ainakin noin lukumääräisesti, mutta kiloja olisi saanut olla enemmän. Kolme kalaa jos painaa yhteensä vain 3,2 kiloa, ei kovin suureen juhlaan mielestäni ole aihetta.
Muuten kalaa on tähän asti tullut mielestäni hyvin. Kaikkihan tuolta ovat jotain saaneet, jotka vain ovat joella viitsineet käydä. Veden korkeus on ollut koko alkukesän hyvä, mutta uhkaavasti sekin on nyt laskemassa, eikä ainakaan ennusteiden mukaan ole sateita luvassa. Nyt ei tarvitsisi veden laskea enää yhtään. Päinvastoin, se saisi jo taas hieman nousta. Vaikka sellaisen 20-30 senttiä, niin hyvä tulisi. Mutta näinhän se on, että näillä on mentävä, mitä annetaan. Voi vain toivoa parasta.

12.07.2005 18:59 - Näyttää vielä pahemmalta
Lähettäjä: Lohi
Vesi on laskenut jo niin alas, että lähtö veneellä tästä kotirannasta tapahtuu soutamalla. Vasta joen pääuomalla pystyy pudottamaan koneen alas ja ajamaan moottorilla jokea ylöspäin. Veden lämpötilakaan ei hivele lohimiehen mieltä. Viimeksi mittasin lämpötilaksi + 21 astetta, joka ei innosta lohia kovinkaan huimiin suorituksiin.
Sääennusteet lupaavat kuitenkin hieman lohdutusta tähän tukalaan tilanteeseen. Sekä Suomen, että Norjan ilmatieteenlaitosten ennusteet lupaavat huomattavasti viileämpää ja jopa vesisateita. Nyt pitää vain toivoa, että ennusteet pitävät sitten myös kutinsa.
Viime viikolla sain kaloja soutumäärään nähden vähintäänkin tyydyttävästi. Lauantaina ajoin Jussin luo Vetsikkoon sunnuntain Sirman kisaa varten. Kävimme Sirmassa "harjoittelemassa" yhden laskun verran. Kahteen mieheen yhdellä veneellä soudimme Jussin kanssa seitsemällä vavalla. Vieheitä valkatessamme Jussi oli sitä mieltä, että ihan turha minun on Ylä-Tenon miehenä sinne mitään laittaa, sillä "koskaan ei samat vieheet ole toimeneet Ylä- ja Ala-Tenolla". Minä intin vastaan ja sanoin, että "nyt on minulla ottipelit koko joelle", olinhan voittanut edellisenä sunnuntaina Outakosken lohikisan ja saanut vielä viikollakin hyvin kalaa.
No, sitten laitoimme vieheitä niin, että Jussi laittoi neljään ja minä kolmeen vapaan. Ja niinhän siinä sitten kävi, että kala Sirmasta saatiin ja tottakai se otti minun perhooni... ;-)
Mutta sitten kävi niin, että hirmuinen vatsatauti iski illalla ja koko yö meni vessassa juostessa oksella ja paskalla. Aamulla oli niin heikko olo, että olin tyytyväinen, että jaksoin siinä helteessä kotiin ajaa. Kotona olinkin ennen kuin kisa Sirmassa edes oli ehtinyt alkaa. Sirman kisa siis jäi minun osalta soutamatta, eikä kisan tuloksistakaan ole minulla minkaanlaista tietoa. Oishan se ollut kiva saada Sirmasta moottori siihen uuteen veneeseen... ;-)

13.07.2005 07:52 - Ei kuitenkaan ihan toivotonta...
Lähettäjä: Lohi
Käväisin illalla tekaisemassa sellaisen reilun tunnin mittaisen läpilaskun Outakosken niskalta alaspäin ja kyllähän se tulostakin tuotti veden vähyydestä ja lämpimyydestä huolimatta. Tintti nappasi ensin kiinni perhoon ja hetikohta oli kiinni toinen, huomattavasti riuskempi (iso jalka, tai pieni,n.6-7kg lohi) kaveri, jota väsyttelin tovin, mutta en kuitenkaan onnistunut veneeseen asti huijaamaan. Sen verran oli pienessä perhossa kiinni, että sellaisella kalan ylös saaminen on lähes taidetta.
Kyllä tuonne sittenkin kannattaa vielä mennä punalihaista kyytiinsä vokottelemaan. Meillä syödään tänään(kin) kalaa.
Sen verran noissa eilisissä ottiperhoissa oli yhteistä, että molemmat olivat karvaisia... ;-)
Tapahtumia oli niin paljon, että kaikkia vieheitä en entinyt laskea veteen koko aikana. Harreja ja smoltteja oli kiinni koko ajan ja olin ajatellut laskea kosken alapäässä neljän perhon lisäksi viidenneksi vieheeksi pellin, Tiuran 71:n, jolla on saatu paljon ja isoja kaloja. Mutta nyt jäi Tiuralainen odottelemaan seuraavaa laskua. Jos sitä nyt ehtii sittenkään veteen saamaan...

16.07.2005 09:52 - Vesi laskee...
Lähettäjä: Lohi
Alkaa olla kohta liiankin alhaalla tuo vesi. Lähtö omasta rannasta on tapahtunut jo jonkin aikaa soutamalla pääuoman reunaan, jossa vasta voi koneen nykäistä käyntiin. Muuten kalastamiseen kyllä vesi riittää vielä mainiosti. Kalankin löytää paremmin, kun joki ei ole niin iso. Eilen veden lämpörila oli tasan +16 astetta ja laskee edelleen. Kunhan pästään sinne alle 15 asteen, niin alkaa lohikin olla virkeämpi.

Turistit kantoivat eilen pakkaseen 13,2 -kiloisen mätikalan. Olivat saaneet sen Joonaksella (Jermu, väri 234) kosken alla olevasta suvannosta. Siellä odottelee (minua) mätikalan sulhanen, joka varmaankin painaa reilut 20 kiloa. Pitäisi jotenkin onnistua saamaan se vain kyytiin. No, onhan tässä aikaa vielä puolitoista kuukautta, joskopa se jossain vaiheessa... :-)

27.07.2005 00:40 - Onkohan totta, vai tuntuuko vain...
Lähettäjä: Lohi
...että kala on tällä hetkellä tiukemmassa kuin kertaakaan tämän kesän aikana. Eilen ei ollut tärppiäkään, kun kävin illalla soutamassa. Joka viikko olen kuitenkin jonkun kalan saanut ja onhan tässä kyllä vielä viikkoa jäljellä, joten onhan se mahdollista kyllä vielä tälläkin viikolla.
Vesi nousi täällä ylhäälläkin. Senteistä en tiedä, mutta huomattavasti helpompaa oli lähtö rannasta ja soutu ylipäätään, kun vettä oli joessa reilummin.
Veden lämpötila on jo reilusti alle viidentoista asteen. Viimeksi mittasin muutama päivä sitten lämpötilaksi + 13 astetta, joten ainakin tuon lämpötilan puolesta pitäisi kalan olla nyt hyvinkin aktiivinen. Mutta taitaapa olla niin, ettei joessa kalaa ole kovinkaan paljon ja noistakin vähistä pyytävät ison osan pois jo ennen Ylä-Köngästä.
No, syksymmällä sitten alamme täälläkin kuoppakalan pyyntiin, niitä on varmaan täälläkin jonkun verran, jos eivät kaikki ihan Karasjoelle ja Iesjoelle asti ole nousseet.

06.08.2005 01:05 - Noniin...
Lähettäjä: Lohi
... nyt on muuttunut ääni kellossa... vai pitäiskö sanoa joella, sillä tällä viikolla on Outakoskelta saanut kalaa jokainen, joka vain on joelle vaivautunut.
Heti maanantai alkoi rauhoituksen jälkeen minullakin ihan loistavasti. Tunnin soudun jälkeen tuplatärppi, joista sain molemmat veneeseen. Kymppikiloinen ja 2,5 kg:n tintti. Ja kun kävin rannassa selvittelemässä siimat ja muut pyyntivälineet, palasin joelle, enkä ehtinyt saada kaikkia siimoja edes veteen, kun jo ensimmäinen vapa taipui ja räikkä huusi. Kohta oli jo seuraava kala veneessä ja jatkoin soutamista suoraan, käymättä edes välillä rannassa.
Peräti puoli tuntia meni sitten soudellessa, ennen kuin vapa seuraavan kerran taipui ja räikkä huusi jälleen. No, kala kyytiin ja soutu jatkui.
Sitten en ehtinyt soutaa kovinkaan kauaa, kun ylhäältä ajeli moottorilla vanhempi Korhosen Raimo, joka oli saanut elämänsä ensimmäisen kalan yksin soutamalla. Ehtisinkö puntaroimaan hänen kalaansa, oli onnellisen kalamiehen kysymys. No, olihan minullakin noita kaloja jo yhdelle illalle, joten lähdin ajelemaan kotiin ja punnitsemaan Raimon kalaa. Siinä välillä Tiihonen koukkasi veneeseen ihan näköetäisyydellä 16-kiloisen ja hieman ylempänä joku venekunta sai myös kalan veneeseen.
Viikko jatkui tiistaina hieman hiljaisempana, mutta kalaa nousi veneisiin joka päivä, enemmän tai vähemmän.
Torstaina mentiin joelle Tolosen Vesan kanssa ja ehdittiin soutaa noin tunti-puolitoista, kun vasemmalla ulommaisen vavan kärki nytkähti ja räikkä pärähti. Otin vavan ja annoin Vesalle, joka piteli siimaa tiukalla. Hän meinasi, että \"tintti täällä on\". Katsoin siiman liikkumista vedessä ja sanoin, että ei mikään tintti, vaan ihan kunnon kala. Kun sain tyhjät kelattua sisään, antoi Vesa vavan minulle ja ryhtyi kuvaamaan kalan väsytystä. Valokuvia ja videon pätkiä saatiinkin ihan mukavasti juuri parhaista hetkistä. Niin, kala painoi sitten RKTL:n puntarilla 17 kiloa, joten isohko tinttihän sieltä lopulta nousi...
Tänään en joella käynytkään, sillä vettä sateli tasaiseen tahtiin koko päivän, joten ihan mukava oli välipäiväkin välillä pitää. Mutta jospa sitten huomenna taas...

 

Paluu 2005

sivun alkuun

Kesä 2005

Paluu
Tenojoki.fi sivuille