Kesä 2005 Postipekat

Paluu
Tenojoki.fi sivuille

Paluu 2005

 

Kesän 2005 Postipekat

Päivä: 3.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet! Aika se vain rientää ja olemme jo toukokuussa ja toiveemme talvisten säiden jatkumisesta ovat vielä toteutuneet. Jaksolla 27.4. – 3.5. on öisin ollut pakkasta –1,5 asteesta –8,4 asteeseen, kylmimpiä ovat olleet sunnuntai- tiistai väliset yöt. Tuntureilla on teräshanki, siellä saa päivisinkin kävellä missä haluaa. Päivisin on kuluneella jaksolla ollut lämpimillään +0,5 asteen ja +3,4 asteen välillä, viimeksi mainittu lämpötila oli 27.4. Päivät ovat olleet enimmäkseen pilvisiä, jonain päivänä on aurinko paistanut vähän aikaa aamupäivällä tai iltapäivällä. Sunnuntai teki poikkeuksen, silloin aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, edes Rasticaisojen päällä ei ollut pilven hattaraakaan. Siellä oli todella sininen taivas ja Caisat näkyivät komeina ja valkoisina auringon paisteessa. Tuuli on vain ollut kiusana jatkuvasti, jonain päivänä aamupäivällä on saattanut tuuli olla heikko, mutta iltapäivällä on tuulla viuhottanut hiihtäjille ikävästi. Lauantaina aamupäivällä hangella oli 4 – 5 cm uutta iso kiteistä lunta, siinä kimalteli miljoonia miljoonia ”timantteja”. Oli todella upean näköiset maisemat. En muista milloin olisin nähnyt niin komeaa kimallusta lumen pinnalla. Iltapäivällä voimistunut tuuli vei kimalluksen ja juoksutti lumet mihin sattui.
Täällä alhaalla lumi hieman sulaa siellä missä se on likaista ja paljaan maan vieressä. Vettä ei kyllä ilmesty mihinkään, siitä pitävät yöpakkaset ja kuivaavat tuulet huolen. Meidän näköpiirissä Kortsamin koski oli osittain auennut. Niin on kuulemma käynyt muuallakin, että voimakas virtaiset paikat alkavat aukeilemaan. Tämän viikon sääennustukset eivät lupaile meille korkeita lämpötilaoja. Lumisateita ovat luvanneet, mutta ei täällä ole satanut vettä ei räntää eikä luntakaan. Jäiden lähtö näyttäisi menevän ainakin 15.5 päivälle, ehkä vielä myöhemmäksikin. Lämmintä vettä pitäisi sataa, että tunturin teräshanget sulaisivat ensiviikon aikana. Tenojoen vesi ei ole vielä noussut.
No minun aikana on Tenon jäät lähteneet viikon lämpimien päivien johdosta. Kun Tenojoki varressa ei ollut maantietä vaan liikenne Karigasniemeen ajettiin Tenon jäätietä pitkin. Menimme sunnuntai aamuna miesten kanssa taksilla Vitosen mutkaan ja nousimme siitä hiihtäen teräshankia pitkin Norjan puolelle pilkille. Päivän pilkittyämme ja raudun syödessä hyvin, emme huomanneetkaan ennen kuin pois lähteissä, että lumi oli jäällä sulanut. Teräshanki oli päivän aikana pehmennyt ja sukset upottivat pohjia myöten. Kun pääsimme Tenolle, hiihdimme Kaavaan soittamaan taksia. Meidän onneksi taksi olikin tulossa Bogdanoffista ja pääsimme kyytiin. Tenon auratulla jäätiellä oli vettä noin 10 cm. Taksimies sanoi, että oli viimeinen ajo Tenon jäätiellä tälle talvelle. Viikon päästä sunnuntaina jäät mennä rymistelivät jäämerta kohti. Että kyllä ne jäät voivat lähteä nopeastikin.
En ole muistanut mainita niistä mieluisista keväisistä aamuista mitä olen saanut aamulla aikaisten nauttia. Kun olen aamulla klo 6 tienoilla mennyt avaamaan ulko-oven, ovat riekot meidän kohdalla rinteessä pitäneet aamukonserttiaan. Siellä ollut soidin menot täydessä käynnissä, ovat parhaina päivinä konsertoineet keskellä päivääkin. Vaihdoin viime viikolla kesärenkaat autoon, niin kyllä ne nauroivat minun renkaiden vaihdolle. Hyviä vointeja kaikille ja hyvää kevättä sinne missä kevät on käsillä. Palaan asiaan ensi viikon keskiviikkona, kun palaan kotimaisemiin. Terveisin Postipekka.

Päivä: 11.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Matka Lounais-Suomeen on tehty ja kotiin pääsimme eilen illalla hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Kovin oli vaihtelevat säät sielläkin päin. Raumalla ei satanut, mutta ei siellä ollut kovin lämmintäkään, aurinko paistoi lauantai iltasella ja sumu haittasi ajamista yöllä Raumalta Vaasaan. Onneksi emme selvinneet Oulusta maanantaina kotimatkalle, sillä täällä Lapissa olisi ollut kurja ajokeli. Kun tiistaina auringon paisteessa ajelimme niin huomasimme, Torvisen tienoilta tänne Utsjoen Mieraslompoloon saakka, että tietä oli aurattu. Inarilaisesta luin tänään, että Ivalossa oli satanut kosteaa lunta 20 cm. Täällä Utsjoella ei ollut satanut niin paljon, mutta kaikki hanget olivat puhtaan valkoiset. Auringon paisteessa oli häikäisevän kirkasta.
Kevät on edistynyt täällä Tenon varressa, niin että lumi on vähentynyt huomattavasti. Vettä ei kylläkään näy missään, ojat ovat jokseenkin kuivat ja Tenon vesi ei ole vielä noussut senttiäkään. Poikani, joka käy mittaamassa veden korkeuden ja vaihtamassa paperin piirturiin, sanoi, että hän ei muista milloin vesi olisi ollut näin alhaalla tähän aikaan talvesta. Tuntureilla lunta on ja siellä olisi hyvät hiihto- ja ajelukelit. Eilen oli päivällä vähän pehmennyt, mutta viime yönä oli –3,0 astetta, joten hankea olisi ollut ainakin aamulla.
Poissa ollessani oli sadellut useina päivinä lunta, räntää ja välillä vettäkin. Lämpötila oli +7,6 asteessa (eilen) ja –4,3 asteessa jonain yönä. Eilen iltapäivän paistoi aurinko ja tänään on ollut pilvinen sää. Lämpötila nousi tänään lämpimillään +8,2 asteeseen ja iltapäivällä alkoi tihuuttamaan vettä. Sain juuri teräsharjalla puhdistettua veneen ulkopuolelta, tarkoituksella tervata se, kun sade alkoi.
Tenojoessa virtapaikoissa ja rannoilla olevat sulat ovat suurentuneet, myös lumi jäällä alkoi muuttumaan harmaaksi tämän päivän aikana. Jos sää tästä lämpenisi vähän nopeammin, niin ensi viikon lopulla jäät voisivat lähteä liikkeelle. Toukokuussa ei soutajilla ole kiirettä Tenolle, niin näyttää myöhäiseksi jäiden lähtö menevän. Kyllä tästä keväästä taitaa tulla parempi kuin moni edellinen kevät on ollut, nimittäin veden runsauden puolesta. Pian aikaan saamme Norjan tuntureiden tulvan juhannuksen tienoilla. Riippuu lämpimistä. Hyvää kevättä kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 16.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Hitaasti edistyy kevään tulo, lumi haihtuu täältä alhaalta, ojiin eikä Tenoon ilmesty vettä. Tähän iltaan mennessä vesi Tenossa on noussut meidän kohdalla noin 10 cm. Jäät murenevat virtapaikoissa mutta suvannoissa jäät ovat vielä valkoisena. Kävin tänään ajelemassa Kuahppilasjoen kohdalla, siellä Tenossa oli keskellä kapea jääkenttä ja sen molemmin leveät sulat. Kivikosken yläosa oli auki melkein rannasta rantaan. Kylällä Onnelan suvannon jäät ovat menneet, vain Suomen rantaan on jäänyt jää, jossa on jäänlähtöveikkauksen merkkilippu. Junttijoen seudulla sulat suurenevat hiljalleen Junttikarin molemmin puolin. Puroihin ei ole vielä ilmestynyt vettä, sillä tunturissa vielä eilenkin juoksi uusi lumi hangen päällä. Aurinkoinen ja kylmä tuulinen sää ei sulattele tuntureilla lunta.
Jakson aikana on ollut öisin pakkasta perjantaista alkaen –0,1 ja -2,9 asteen välillä. Lukemat on mitattu Tenonjoen puoleisella seinällä olevasta mittarista (1,5 m maan pinnasta). Päivisin lämpötila on ollut lämpimillään +6,2 ja +10,6 asteen välillä. Aurinko on siis paistanut päivittäin, perjantaina, sunnuntaina ja tänään pilvettömältä taivaalta. Muinakin päivinä on aurinko paistanut ainakin puoli päivää. Lauantai iltana satoi ensin vettä ja sitten räntää oikein kunnolla.
Metereologit eivät lupaile vieläkään lämpöisiä säitä, joten jäät olla jököttävät ehkä ensi viikkoon. Kosket ja virtapaikat aukeavat, mutta suvannot pidättelevät. Ei nuo Yrjön yöt nyt oikein pitäneet paikkaansa, lämpimämpää olisi pitänyt tulla. Ei hätäillä, kyllä ne jäät lähtevät tänäkin vuonna. Mitä myöhemmin sitä parempi. Hyviä vointeja ja keväisiä säitä kaikille. Postipekka.

Päivä: 18.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Tenolla alkoi tapahtumaan Junttijoki – Kortsam seudulla. Jo aikaisemmin Kortsam koski oli auennut suvantoon saakka. Tänään aamupäivällä klo 10 aikaan jäät lähtivät liikkeelle välillä Kortsam – Junttijoki, Norjan puoleisella väylällä. Iltapäivällä klo 16 tienoilla jäät liikkuivat uudelleen samalla alueella, mutta nyt koko joen leveydeltä. Jäät ovat liikkuneet sen verran, että Junttikarin molemmin puolin joki on avoinna. Vettä on niin vähän, että jäät eivät pääse huilaamaan kivikkoisen Radnukuopan seudulla, vaan tarttuvat isoihin kiviin. Vesi on meidän kohdalla noussut noin 15 cm. Ne kalastajat, jotka ovat asustaneet Lohi-Aslakin mökeissä, muistanevat litteän kiven puron suun yläpuolella. Tästä kivestä näkyy vielä vähän kuivana, joten voinette siitä päätellä veden korkeuden. Meidän lähellä olevista puroista alkoi tänään liristä hieman vettä. ”Lahot” näkyy jäät olevan, kun noin hajoavat. Kevät terveisin Postipekka

 

Päivä: 20.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Jäät hajoavat ja osa menee myötävirtaan vaihtelevin nopeuksin. Onnelan suvannossa ollut jäänlähtöveikkausmerkki oli lähtenyt liikkeelle tänään klo 13.30 ja 14.00 välisenä aikana. Tänään iltapäivän aikana virta syövytti väylän jäihin Radnukuopan kohdalla pysähdyksissä oleviin jäihin. Jäät olisivat kuulopuheiden mukaan menneet jo Aittisuvannonkin läpi. Joten joessa on väylää kai jo lähelle Vetsikkoa.
Vesi meidän kohdalla on laskenut niin, että kivi josta mainitsin edellisessä kirjoituksessa, näkyy nyt noin 40 – 50 cm. Joten aivan on kesävedellä joki. Tuntureilla on lunta paljon, poika kävi tänään kelkalla pilkillä ja kertoi, että pälviä saa hakea tuntureilla. Täällä alhaalla satoi viime yönä räntää niin, että auton päällä oli yöllä noin 3 cm räntää. Tunturissa kaikki oli tullut lumena. Jahka ensiviikolla sää lämpenee, niin kyllä vettä tulee jokeen kunnon tulvan verran. Pitänee sanoa, että riippuu siitä miten nopeasti lämpenee ja auttaako vesisateet lumen sulamista tuntureilla. Pelkkä auringon paiste ei oli hyvä sulattaja, varsinkin jos on jäätiköitä.
En ole muistanut mainita, että meille on tullut paljon muuttolintuja. Västäräkki, viherpeippo, järripeippo, kirjosieppo, urpiainen, telkkä, tukkakoskelo, jotain kahlaajia käyskenteli rannalla, en päässyt tunnistamaan. Tietenkin lokit ovat tulleet ensimmäisenä. Tunturissa oli näkynyt jo kapustarintakin. Tietenkin kaikkia mainitsemiani lintuja on useita. Telkkä naaras on käynyt useita kertoja pöntössä talomme nurkalla. Joten kyllä nyt on kai kevät vaikkei lämpömittari ole vielä montakaan astetta plussan puolella. Aurinko on paistanut melkein jokaisena päivänä ja öisin on ollut hieman pakkasta. Hyviä vointeja kaikille! Terveisin Postipekka.

 

Päivä: 23.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Niin vain kävi, että jäät hajosivat ja häipyivät Alakönkään alle, jossa näkymät eivät ole sellaiset kuin normaali keväinä. Jäitä siellä on hyvin vähän. Matalalla olevasta vedestä johtuen jäitä jäi mataliin rantavesiin pitkin jokea. Jäät ovat menneet Levajoen suun yläpuolelta saakka. Pahtavaaran kohdalta ylöspäin ovat jäät vielä pitkissä suvannoissa jokseenkin liikkumatta. Lähtenevät päivän tai kahden sisällä. Muualla Ylä-Tenolla jäät ovat hajonneet ja liikkuneet niin, että siellä on pitkät matkat sulaa jokea. Tänään on jäitä huilannut pienissä erissä useaan otteeseen. Vesi nousee, niin rantavesissä olevat ja kiviin tarttuneet jäät ovat päässeet liikkeelle.
Lauantai päivä oli aurinkoinen, mutta illalla pilvistyi ja alkoi vesisade, jota kesti sunnuntain iltapäivään. Tänään oli aamupäivän pilvistä ja aurinko pääsi paistamaan vasta puolilta päivin. Lämpötila lauantaina lämpimillään +9,1 astetta, eilen +9,7 astetta ja tänään jo +12,8 astetta. Yöt ovat olleet viileitä, lauantai ja maanantai öinä vain +0,3 ja +0,4 astetta täällä alhaalla. Joten tunturissa on käynyt pakkasella. Sunnuntain sadeyönä oli +2,0 astetta.
Vesisade ja tänään lämmennyt sää sai lumet sulamaan tunturissakin. Tänään on osa puroista auennut, meidän kohdalla oleva Pesnjara aukesi iltapäivällä. Ei siitä kyllä tule vielä kovin runsaasti vettä, mutta sen verran, että toi jäät ja lumisohjon tullessaan. Junttijoestakin tulee vielä vähän laiseen vettä. Vesi on noussut perjantaista tähän iltaan 65 cm Onnelan suvannossa, meidän kohdalla noin 50 cm. Junttikarilla makaavat vielä syksyllä jäätyneen joen jäät. On siinä ja siinä olisiko kari peitossa tällä vedellä.
Lämmintä ja vesisateista säätä ovat meteorologit luvannet alkuviikoksi ja loppuviikolle sateita ja kylmenevää. Jopa yöpakkasia saattaa esiintyä vielä viikon lopulla. Tunturissa on vielä paljon lunta, jos sää kovasti viilenee, niin tulvakaudesta tulee pitkä. Sehän kyllä sopii hyvin, jotta lohi pääsee nousemaan vielä lähempänä juhannusta, jolloin varsinainen nousun aika alkaa. Kyllä tästä hyvä tulee, jos vain merestä ilmaantuu nousevia lohia. Hyviä vointeja ja lämpöisiä säitä kaikille toivoen Postipekka.

Päivä: 24.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kaikki Tenon jäät menivät, no ei nyt aivan kaikki. Rannoille ja matalikoille jääneet jäät tulevat sitä mukaan, kun vesi nousee ja laittaa ne taipaleelle. Tänään klo 14.30 laukesi jossain Pahtavaaran yläpuolella ollut jääpato. Jäiden etupää ohitti Junttijoen klo 16.45, vesi alkoi nousemaan jo klo 16 tienoilla ja irrotteli rannoilla ja matalikoilla olleita jäitä, Nyt on Junttikarikin häipynyt tulvaveden alle ja jäät huilasivat karin yli ongelmitta.
Tänään ovat myös kaikki purot ja sivujoet alkaneet tulvia. Meidän pihalle kuuluu purojen voimakas kohina, ääntä pitää korottaa jos juttukaveri on 10 metrin päässä. Aamusta alkaen paistanut aurinko meni pilveen klo 14 jälkeen ja vesisade alkoi klo 18 tienoilla. Nyt sataa maahan asti oikein vetistä vettä. Se tietää lumien todellista sulamista ja veden nousua Tenossa. Loppuviikolla sitten sää viilenee ja niin pitääkin. Sillä aina kun Tenojoen jäät menevät merelle, sää viilenee joksikin aikaa. Hyviä vointeja kaikille ja älkää siellä helteisillä paikkakunnilla polttako nahkaanne. Ottakaa vain alkurusketus, niin voitte sitten Tenolla soudella paidatta. Heh&ldots;.heh&ldots;. Terveisin Postipekka.

Päivä: 25.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Vesi Tenossa nousee niin, että kohina käy. Asensin tänään klo 15.15 mittatikun rantaan ja klo 20.15 kävin katsomassa sitä. Vesi oli noussut 28 cm 5 tunnin aikana. Kun vesi nousee vielä noin 50 – 60 cm, niin silloin se sillä korkeudella, missä se on meidän tässä asuessamme käynyt. Kysymyksessä on oikea tulva korkeus, ei mikään jääpadosta johtunut veden nousu. Olemme asuneet tässä 13 vuotta ja minulla on rannassa tulvarajaan lyöty metalli putki. Nyt voi käydä niin, että saan pudottaa veneeni pukeilta suoraan veteen, ei tarvitse vetää maata myöten. Kyllä on lohilla vettä uida vastavirtaan ja sehän onkin lohen tie. Hyviä vointeja kaikille ja kiitos mielenkiinnosta juttuihini. Postipekka.

Päivä: 26.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Nyt on vesi saavuttanut aikaisemman huippukorkeuden, josta edellisellä kerralla kirjoitin. Valitettavasti en voi sanoa veden nousun määrää, sillä eilen asentamani harjateräksinen mittani oli yön aikana peittynyt veden alle. Sitä en havainnut sieltä vaikka auringon paisteessa yritin tiirailla. Vesi on tänään noussut niin hitaasti, että oletan nousun pysähtyvän ensi yön aikana. Tänään kyllä oli lämpimämpi päivä kuin eilen, joten saattaa yön aikana vielä nousta. Viime yönä oli täällä alhaalla seinällä pakkasta –1,0 aste, joten tunturissa lumi ja vedet jäätyivät. Teno on kuin järvi tässä meidänkin kohdalla ja rannimmaiset risukot ovat vedessä. Meidänkin rannimmaisten koivujen juurella on vesi. Tenolla ei liene kenelläkään tulvasta vaaraa eikä vahinkoja vielä syntynyt. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 26.5.2005
Viesti:
Vielä tiedoksi, että Onnelan suvannon mittauspisteessä vesi on noussut kaikkiaan noin 320 cm. Lukema tänä iltana asteikossa oli 420 cm. Muistelimme pojan kanssa, että silloin kun asuimme kylällä, tulva kävi kerran yli 500 cm, jotain 520 cm tienoilla. Vesi nousee vielä hyvin hitaasti.

Päivä: 27.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Eilen kirjoittelin, että muistiemme mukaan kerran oli tulva noin metrin korkeammalla kuin eilen Onnelan suvannon asteikolla. Tänään poikamme haki muistivihkot, joihin olen 01.01.1961 alkaen merkinnyt Tenon veden korkeuden päivittäin. Jäiden lähdöt ja kesällä veden lämpötila, joka mitattiin aamulla klo 8 tienoilla.
07.06.1968 oli veden korkeus asteikossa klo 21.30 515 cm. Jäät lähtivät Onnelan suvannosta 03.06. klo 15.50 liikkeelle. 04.06. klo 18.00 oli jäitä tullut joen täydeltä, vielä 05.06 klo 13.00 on jäitä tullut runsaasti. Kysymyksessä on ollut Ylätenon jäät, koska 06.06 on tullut vain harvakseen jäätelejä. Sen jälkeen on jäiden tulo ehtynyt. Veden korkeus 08.06 klo 8.00 aamulla ollut 510 cm ja klo 17.15 500 cm.
Veden lämpötilaa olen alkanut mittaamaan ko. vuonna 09.06, jolloin se on ollut klo 8 tienoilla +2,6 astetta. Muistiin merkitsimme tiedot päivittäin vuoden 1973 joulukuun 03 päivään saakka. Tuona päivänä otettiin käyttöön limni, joka piirtää vieläkin käyrää viikoittain vaihdettavalle paperille. Paperi vaihdetaan maanantaisin ja silloin vesi mitataan sulan veden aikana myös asteikolta ja jään aikana pohjatapista. Pohjatappia ei ole vaaittu asteikon kanssa samaan lukemaan. Veden lämpötilaa mitattiin vielä useita vuosia sulan veden aikana.
Olisipa aikaa ja tarmoa viedä tiedot vihoista tietokoneelle. Selailen ja lueskelen vihkoja silloin tällöin ja laitan mustaa valkoiselle tähän päiväkirjaani.
Tämän päivän tilanne on se, että veden nousu pysähtyi viime yönä ja laski päivän aikana noin 10 cm. Viime yönä alkanut sade, joka on jatkunut koko päivän, on saanut veden hiljalleen nousuun. Purot ja joet alkoivat tänään iltapäivällä työntämään vettä melkein samalla teholla kuin keskiviikkona. Vaikka tuntureilla on lunta vielä runsaasti, niin se sulaa siellä erilaisella tempolla kuin jängillä ja alamaissa. Varsinkin Norjan korkeat tunturit luopuvat lumistaan hitaasti ja myöhemmin. Kun olen vuosikymmeniä seurannut Tenon tulvia, niin tulva on ollut korkeimmillaan vain muutaman päivän jäiden lähdön jälkeen. Lunta on ollut aikaisempina talvina runsaammin kuin kuluneena talvena. Lumi tuntureilla ja ylhäällä jängillä vaatii aikansa ennen kuin se ”kypsyy” lähtemään vetenä alas. Vettä kertyy jängille, lammille ja järville hiljalleen. Se imeytyy siellä olevaan lumeen, kun sataa runsaasti vettä ja säät lämpenee, niin se sohjolumi muuttuu nopeasti vedeksi. Pienet joet ja kaikki purot auetessaan laskevat aluksi sohjoa, jäitä ja risuja. Vesi on ollut patoutuneena ja padot aukeavat kerralla. Purot ja joet laskevat muutaman päivän valkoisena (enempi kyllä ruskeana) kuohuna vettä. Tämän johdosta vesi Tenossa alkaa nousta nopeasti, vieden jäät mennessään, silloin kun niitä vielä joessa on. Kun tulva saavuttaa huippunsa ja pysähtyy, on veden tulo, varsinkin puroissa, heikentynyt. Kun vesi kääntyy laskuun, vaatii runsaasti uutta vettä, että se edes pysähtyy, saatikka että se alkaa uudelleen nousemaan. Nousu silloinkin on verkkaista.
Nyt on satanut runsaasti vettä ja lumet tunturissa sulavat nopeammin kuin auringon paisteessa. Mutta nyt sitten meterologit ovat luvanneet kylmää säätä, jopa räntää, silloin lumen sulaminen hidastuu, jopa korkeilla tuntureilla pysähtyy. Tänäänkin on ollut vain muutama plus aste, klo 20.30 +2,7 astetta. Katsotaan nyt mitenkä tilanne kehittyy. Me ihmiset voimme vain ennustella ja arvailla.
Hyviä vointeja kaikille, vettä riittää Tenossa nyt pitkään, joten odotellaan rauhassa soutu- ja onkikelejä. Terveisin Postipekka.

Päivä: 28.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kirjoitan tätä juttuani klo 14.40 ja tilanne tällä hetkellä on seuraava. Eilisen päivän ja sitä edeltäneen vesisateen johdosta vesi nousi meidän kohdalla noin 10 cm ehkä vähän yli. Kun mitassani ei ole asteikkoa ja tuuli tuo laineita rantaan, niin tarkkaa lukemaa ei voi sanoa. Vesi oli yön aikana pysähtynyt ja näyttää edelleen olevan pysähdyksissä. Onnelan suvannon asteikko näytti klo 11.50 426 cm, siinäkin aallot haittasi lukeman tarkkaa arviointia. Joka tapauksessa runsas vesisade ei saanut kummoisia aikaan. Sadevesi valuu hyvin nopeasti Tenoon jyrkkien rinteiden johdosta. Eilen illalla sade oli vain pisartelua ja tänäänkin on vain välillä pisarrellut. Jos tänne ei saavu helleaaltoa tai tule rankkaa vesisadetta, niin tulvan huippu on tälle keväällä jokseenkin näissä lukemissa. Eikä nuo metereologit ole lupailleet lämpimiä säitä
Yöllä oli lämpötila käynyt +2,7 asteessa, joten tunturissa on ollut ainakin lähellä nollaa jos ei jo miinuksella. Tällä hetkellä on +5,9 astetta, eikä sillä lämpötilalla tuntureiden lumille tapahdu ihmeitä. Seuraan tilannetta tarkasti ja kirjoittelen mustaa valkoiselle kaikille tiedoksi. Ei kannata hätkähtää tiedotusvälineiden juttujen johdosta, Teno ja Utsjoki on oma elementtinsä tulva-asioissa. Terveisin Postipekka.

Päivä: 29.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Teno lähti sitten laskuun, eilisen päivän oli pysähdyksissä ja yöllä lähti laskemaan. Nyt on laskenut jo 20 cm, kylmä sää ja sateiden loputtua, veden tulo jokeen on hidastunut. Asensin eilen rantaani asteikon niin voin seurata veden liikkeitä tarkemmin. Lasku 20 cm on todettu tänään klo 13 tienoilla. Yöllä lämpötila oli ollut +2,8 astetta ja nyt klo 14.05 +3,8 astetta, joten meitä ei lämmöllä hyväillä. Laitoin takkaan tulen niin saan takkatulen lämmössä katsella formuloita. Ei ne sateet ole aivan tyystin loppuneet, välillä vähän pirskoo vesipisaroita kylmän tuulen kanssa. Hyviä vointeja kaikille toivoo Postipekka.

Päivä: 30.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Oletan, että Tenon tulvan huippu tälle keväälle oli lauantaita vasten yöllä. Aamu yöstä oli jo laskenut n. 5 cm, lauantain pysyi paikallaan. Sunnuntaita vasten yöllä alkoi laskemaan ja nyt menee sellaista vauhtia alas, että saan asteikkoa siirtää päivittäin. Tänään klo 18.50 mennessä vesi oli laskenut jo 75 cm meidän kohdalla. Onnelan suvannossa klo 13 tienoilla oli laskua ollut 50 cm. Siirsin asteikkoa tänään klo 12.30, kun kävin klo 18.50 katsomassa oli vesi laskenut jo 10 cm.
Ympäristökeskus ennustaa ensi viikolle uutta tulvahuippua Tenolle. Näin kylmällä säällä vesi ehtii viikon aikana laskea vielä toista metriä eli laskua ehtisi kaikkiaan olla noin 2 metriä. Lämmintä vettä ja kovin lämmintä säätä pitäisi olla, että uusia huippuja saataisiin. Kaiken aikaa lumi on kuitenkin vähentynyt tuntureilta ja Norjan suuret lumimäärät tuntureilta ei taida sulaa yhtä aikaa Suomen lumien kanssa. Ken elää näkee mitä tapahtuu ensi viikolla. Voikaahan hyvin ja välttäkää Tenon kuumeen nousemista niin korkealle, että tarvitaan metrimittaa mittaukseen. Terveisin Postipekka.

Päivä: 31.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kylmä navakka tuuli puhaltaa luoteesta ja lämpötila klo 14.25 +6,4 astetta. Viime yönä oli vain +1,7 astetta täällä alhaalla, joten tunturissa oli hieman pakkasella. Tänään aurinko on paistanut vähä pilviseltä taivaalta. Vesi jatkaa laskuaan oli tänään klo 14.15 laskenut kaikkiaan 105 cm. Koivuissa ovat silmut turvonneet pihapiirissämme, joten luonto alkaa heräämään.
Selailin muistiinpanojani Tenon jäiden lähdöistä, vuonna 1965 jäät alkoivat liikkumaan Onnelan suvannossa 09.05 ja lähtivät 16.05. Jäiden lähdöstä on merkintä, että jäät sulivat melkein paikoilleen. Jäiden lähtemisen jälkeen tulva kävi korkeimmillaan 09.06 ja lukema oli 392 cm. Kesäkuun 30 päivä oli veden korkeus ollut 216 cm. Heinäkuun 11 päivä vesi oli käynyt 250 cm lukemassa. 08.07 veden korkeus oli ollut 196 cm, joten vettä on täytynyt sataa runsaanlaisesti.
Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 1.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Luoteistuuli puhaltelee lumikuuroja, lämpötila +3,4 astetta, yöllä +1,0 astetta. Vesi laskenut nyt kaikkiaan 116 cm, hieman alkaa hidastumaan laskunopeus.
Palaan seuraavan kerran juttuihini perjantaina, Jussi laittanee näkyville tietoa, jos jotain maata mullistavaa Tenolla sillä aikaa tapahtuu. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 3.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Vesi jatkaa laskuaan ja oli tänään klo 8.30 mennessä laskenut kaikkiaan 142 cm. Viime yönä lämpötila kävi täällä alhaallakin –06 asteessa, joten tunturissa vedet jäätyivät. Tällä hetkellä sataa heikosti vettä ja metereologit ovat lupailleet vähän lämpimämpiä säitä. Lauantaiksi +12 ja sunnuntaiksi jo +15 astetta ja siihen lisäksi ainakin kuuroluonteisia sateita. Näin ollen tunturissa olevat lumet alkavat lopullisesti sulamaan. Pääasiassa siellä lienee jäljellä kinoksia, jotka sulavat hitaasti ja pitkittävät tulvaa. Vesi todennäköisesti alkaa nousemaan lämpenevien säiden ja sateiden johdosta. Nähtäväksi jää minkä verran nousee, käsitykseni mukaan ei ennätys tulvaan.
Lohiuutisia en ole kuullut, enkä ole nähnyt joella veneitä liikkeellä. Näätämössä olivat saaneet ainakin yhden lohen koska sitä näytettiin tänä aamuna TV 1 aamu ohjelmassa. Hyviä vointeja kaikille, koettakaa jaksaa ”kuumeen” keskellä vielä jonkin aikaa. Terveisin Postipekka.

Päivä: 4.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kesä on saapunut Utsjoelle, eilen kukkui käki ja tänään lämpötila kävi jo +15,6 asteessa. Kesän ensimmäinen ukonilmakin kolisteli tänään kuurosateineen. Vesi Tenossa on tämän päivää pysynyt ”paikoillaan”, no eihän virtaava vesi voi pysyä paikoillaan. Vesi ei siis ole enää laskenut, mutta ei noussutkaan. Vesi ehti laskea kaikkiaan 148 cm. Nyt sitten odotellaan minkä verran vesi nousee lämmenneen sään ja ukkoskuurojen johdosta. Ei ainakaan ennätys tulvaksi, sillä lumet ovat huvenneet tuntureilta kaiken aikaa.
Lohikuulumisia kuuluu Alakönkäältä ja Piltamosta. Könkäällä ovat onkimiehet saaneet useita lohia, vaikka lienee jo yli 10 lohta. Piltamossa ovat kulkuttajat saaneet ainakin yhden lohen. Täältä ylempää ei ole kuulunut saaliista mitään. Väljässä vedessä uivat lohet, verkot eivät oikein pohjaa Suomen puolen rannoilla. Hyviä vointeja kaikille toivottelee Postipekka.

Päivä: 5.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Lämpöaalto saavutti Utsjoen, olimme tänään Suomen lämpimin paikka teksti TV:n klo 15.00 lämpötilojen mukaan. Meillä oli +18,9 astetta klo 15.00 varjossa ja vielä tuulen puoleisella seinällä. Nytkin klo 19.15 on vielä +15,7 astetta.
Lämpö sai sen aikaan, että purot kuohuvat valkoisena ja vesi Tenossa nousee. On noussut klo 19.15 mennessä 22 cm, kun viime yönä alkoi nousemaan.
Ensimmäiset soutajatkin olivat ilmestyneet joelle, kun kävin kävelemässä Kortsamissa. Kun juttelin soutajien kanssa, oli yhdellä ollut talvikot kiusana. Toinen oli vasta aloittanut soutamisen eikä ollut tapahtumia. Hän oli käynyt Alakönkäällä nakkelemassa, oli saanut 2 meritaimenta. Tiedusteluuni, miten siellä ovat saaneet, hän vastasi, että viime päivinä kohtalaisesti. Kolmannen soutajan kanssa en päässyt keskustelemaan. Itse katson tilanteen huomen illalla, jos vesi kovasti nousee, en lähde roskia onkimaan. Voihan tuo vesi nousta vielä vaikka yhden metrin, kun lupasivat kaksi sateista päivää. Joten ei tule lohilla uintivedestä puutetta. Jäitä hattuihin, ei kiirettä joelle, ainakaan veneillä. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 6.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Päivä on ollut sateen tuhruinen, aamusta satoi aivan kunnolla, iltapäivä on ollut enempi tihun puolella. Lämpötila jäi tänään lämpimillään +10,2 asteeseen, yöllä oli ollut kylmimmillään +6,5 astetta. Vesi jatkaa nousuaan oli klo 17.15 mennessä noussut 60 cm kaikkiaan. Todennäköisesti nousee vielä ainakin saman verran, riippuen sateista ja sään lämpenemisestä.
En lähde tänään onkimaan roskia, joita todennäköisesti veden nopea nousu on saanut liikkeelle runsaasti. Kyllä tässä ehtii kesän mittaan soutaa aivan tarpeeksi. Matti Rytinki ilmoittelee kuulemma Alakönkään ja Nuorgamin seudun lohiuutiset. Tenojoki.fi etusivulta aukeaa hänen juttunsa, kertoi Jussi. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 7.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Viime yön ja tämän päivän aikana on satanut runsaasti vettä. Ei aivan jatkuvasti, mutta aika vetisinä kuuroina ja toisinaan useiden tuntien ajan jatkuvasti. Lämpötila ei tänään jaksanut nousta kuin +6,5 asteeseen ja sekin lämpötila oli lyhyehkön ajan. Vesi nousee nyt reipasta vauhtia ja on noussut klo 18.00 mennessä kaikkiaan 94 cm. Kun vesi nousee vielä 44 cm, niin vesi on sillä korkeudella mistä lähti nousemaan. Viime yön ja tämän päivän sademäärä oli sitä luokkaa, että todennäköisesti tämän kevään tulvakorkeus saavutetaan 2 päivän sisällä. Mutta mihinkään uusiin tulvaennätyksiin ei päästäne.
Muutamia nopeita soutajia on ollut Radnukuopan seutuvilla ongella. Ainakin kaksi oli saanut vain roskia, joka on täysin varma saalis tällä vedellä. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 8.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Päivä on ollut poutainen ja aurinkokin on paistanut aamusta aivan pilvettömältä taivaalta. Ennen puoltapäivää alkoi keräämään pilviä ja pilvisyys on lisääntynyt iltaa kohden. Viime yönä lämpötila laski +3,3 asteeseen ja lämpötila päivällä oli lämpimillään +12,6 astetta. Veden nousu Tenossa pysähtyi aamulla ja on ollut koko päivän samassa korkeudessa. Vesi nousi kaikkiaan 107 cm, jos ei tule kovia sateita, niin vesi alkaa hiljalleen laskemaan. Suomen puolen tuntureissa lumi on jo vähissä ja lumesta sieltä ei tule enää tulvaa nostavaa vettä. Todennäköisesti Norjan puolen lumet hidastavat nyt veden nopeaa laskemista.
Lohirintamalle kuuluu hyvää, alhaalla saavat kulkuttajatkin lohia, useita lohia aina venettä kohden. Sinne alas lähtivät Utsjoen kylän kulkuttajatkin, joten lohta nousee Tenoon ja uivat todella väljässä vedessä. Jos vesi alkaa laskemaan, pitänee huomenna käydä soutamassa löysiä pois. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 9.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Teno lähti viime yönä laskuun ja on laskenut tänään klo 18.15 mennessä 23 cm. Tämän kevään tulvan huippu oli silloin jäiden lähdön jälkeen ja siitä huipusta jäätiin nyt 40 cm alapuolelle. Tuntureilla on sen verran lunta, että lämpimillä ja sateisilla säillä veden lasku hidastunee. Nyt lasku näyttää olevan nopeaa.
Tänään on ollut pilvipoutainen sää, aurinko välillä paistanut. Viime yönä oli +6,6 astetta kylmimmillään ja tänään päivällä lämpimillään +14,5 astetta. Klo 18.30 oli vielä +13,5 astetta. Luonto vihertää, koivuissa on lehti ohi hiirenkorvan ja nurmikot ovat vihreänä. Ranualla oli löydetty maanantaina hillankukka, me löysimme sunnuntaina kävelylenkillä tien penkasta hillankukan. Lähellä on pieni jängän läntti ja sieltä nähtävästi on levinnyt penkkaan.
Kävin iltapäivällä soutamassa löysiä pois. Työläs oli soutu sillä puuskittainen ylävirran tuuli vei venettä melkein miten tahtoi. Kova oli virran voima ja rannassa isojen, peitossa olevien, rantakivien aiheuttamat pyörteet vielä vaikeuttivat soutua. Roskia myös tuli liiankin kanssa. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 10.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Niinhän se vesi lähti laskemaan nopeaa vauhtia. Tänään klo 18.00 mennessä oli laskenut kaikkiaan 51 cm. Kova on vedellä kiire Jäämerta kohden, vene meni liukkaasti alas, kun lähdin klo 15 tienoilla soutamaan kotirannasta. Kyllä siellä lohi otti, mutta huomasi, että nyt hän otti vääränmiehen vaappuun ja nopeasti puisteli vaapun pois suustaan. Lähti sitten hakemaan oikean miehen vaappua. Niin oli mieluisa minun luotto Jurmuni, että ei malttanut olla kokeilematta.
Minulla oli 4 vaappua tarjolla ja rannan puolella olevaan Jurmuun otti. Monena keväänä olen saanut sillä ensimmäiset lohet. Sää ei nyt ollut aurinkoinen, siihen on ottanut aurinkoisella säällä. Olin niin lähellä rantaa, että kohta poikittain ollut vavan kärki rantakiviä hipoi. Paikka, jossa otti, on ollut minulla luottopaikka keväisin. Siinä eivät talvikot viivähtele. Kahdessa vaapussa oli sitten roskat koukuissa ja uintilevyssä.
Tänään on ollut pilvipoutainen sää, pikkusen ukkonen jyrähteli tunturin takana, kun olin ulkona. Niinpä otin 2 tunnin ajaksi tietokoneen piuhat irti pistorasioista. Siksi tämä kirjoituskin tulee näin myöhään. Lämpötila oli lämpimillään +13,8 astetta ja viime yönä oli ollut +7,6 astetta. Tänään en ole kuullut lohiuutisia alhaalta, en ole nähnyt sellaisia miehiä joilta olisi voinut kysellä. Jahka tuo vesi vielä laskee yhden metrinkään, niin lohi alkaa pysähtelemään ja malttaa ottaa vieheisiin. Hyvää kesää ja vointeja kaikille, terveisin Postipekka.

Päivä: 11.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Tänään on ollut oikein kesäinen päivä, lämpötila lämpimillään +19,3 astetta. Veden lämpö oli klo 17.15 +8,8 astetta, joten perhoja pitää laittaa jo siimoihin. Vesi on nyt laskenut klo 17.15 mennessä kaikkiaan 67 cm. Tänään iltapäivän aikana lasku on selvästi hidastunut, eilen ja tänään ollut lämmin sää on alkanut sulattelemaan Norjan tuntureilta lunta.
Kävin tänään klo 15 jälkeen tekemässä 2 laskua. Ensimmäisellä tuli vain roskia kahteen vaappuun. Toisella lyhyemmällä laskulla tuli lohi mallia 2004, joten pihtejä tarvitsin. On ne sitkaita kavereita, kun eivät malta laskeutua mereen syömään. Niin, vesi on vielä hyvin ruskeaa ja roskia on yksin soutajalle liikaa. Hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 12.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Lämmin kesäinen päivä on kallistumassa iltaan, lämpötila kohosi tänään +22,2 asteeseen. Lämmin sää sai lumet sulamaan ja vesi on nyt illan aikana kääntynyt nousuun. Vesi ehti laskea kaikkiaan 79 cm tämän päivän aamuun mennessä. Nyt on noussut 4 cm, joten lämmin aurinkoinen päivä sulattelee Norjan tuntureiden lunta. Veden lämpötila oli klo 19.45 +10,2 astetta.
Lohikuulumisia minulla ei ole, eilen oli 2 muuta venettä soutelemassa Radnukuopan seutuvilla. En näkynyt heillä mitään tapahtumia. Hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 13.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Eivät ole päivät samanlaisia. Eilen oli aurinkoinen lämmin päivä. Tänään aurinkoista säätä riitti klo 14 seutuville, sitten pilvistyi ja kylmä luoteistuuli alkoi puhaltamaan. Lämpötila nousi +14,8 asteeseen auringon paisteen aikana, yöllä oli +8,3 astetta. Vesi on nyt laskenut kaikkiaan 88 cm, eilen illalla alkanut nousu kääntyi aamuyöstä laskuksi. Nousu oli todella Norjan sulamassa olevien lumien aiheuttama. Tänään ei ole ollut samaa ilmiötä, koska sää on viilentynyt.
Kalastus on taas yhtä soutua vähempänä, kävin laskemassa kerran keväisen soutupaikan Kortsamin rannankin soudin. Siinä Jurmu vaappua kävi vähän nykäisemässä. Soudin yhtä perhoa ja kolmea vaappua, yhdessä vaapussa oli roska. Vesi on siten aika roskatonta, mutta vielä aika ruskeaa. Veden lämpö oli klo 17.45 +10,5 astetta ja ilman lämpötila nyt illalla soudun aikana +8,4 astetta. Väljää vettä siellä saa vielä soudella eikä ollut tungosta, olin ainoa soutaja. Hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka

Päivä: 14.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Päivä on ollut kaunis, aurinkoinen ja vähän puuskainen tuuli on puhaltanut Luoteen ja Koillisen väliseltä suunnalta. Puuskat olivat välillä niin voimakkaita, että haittasivat soutamista. Laskin kotirannasta Kortsamin rannan ohi ja tulos oli, että jokaisessa vieheessä oli roska. Soudin kahta perhoa ja kahta vaappua. Ensimmäinen urheilukalastajain venekin oli liikenteessä.
Ilman lämpötila oli tänään lämpimillään +11,6 astetta, viime yönä oli ollut vain +4,5 astetta. Veden lämpötila klo 19.00 +10 astetta ja on laskenut kaikkiaan 108 cm.
Kyllä Aslak on vielä hengissä, ruumiin ja sielun voimista en tiedä. Näin kylällä hänen kulkuttaja kaverin emännän ja hän kertoi miesten kulkuttavan niin ahkerasti, että ei ole juuri miestään nähnyt. Tiedusteluuni lohen tulosta, emäntä kertoi ettei hän kyllä ole saanut edes maistaa. No miesten on huomen illalla klo 24.00 lopetettava kulkutus. Sitä, milloin miehet kotiutuvat ei tiedä kuin miehet itse. Emäntä lupasi kertoa terveiseni, kun näkee miehensä. Se Teno ja kesä.
Vointeja vain kaikille ja hyvää kesän jatkoa terveisin Postipekka.

Päivä: 15.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kaunis, aurinkoinen ja mukavan lämmin päivä, lämpötila lämpimillään +16 astetta. Viime yö oli kylmä vain +1,4 astetta ja se näkyy heti veden laskussa. Nyt vesi on laskenut jo 131 cm kaikkiaan eli eilen illasta 23 cm, veden lämpötila +10,6 astetta.
Veneitä liikkuu jo joella ja Lohi Aslakin rannassa oli 3 venettä sekä 2 miestä virittämässä vieheitään nyt illalla. Lohiuutisista en tiedä mitään, sillä tänään oli pakollinen käynti Ivalon Autokatsastusasemalla. Meille on ”etuisuus” ajaa 360 km, jotta saa autonsa katsastettua. Tapasin Ivalossa miehen Karigasniemeltä. Hän tiedusteli, joko olen uinut? Vastasin kieltävästi ja sanoin vain onkineeni ja sain eilenkin vain roskia. Hän sanoi, että hän hakee polttopuut metsästä eikä Tenosta. Oli huumori miehiä. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 16.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Lämmin aurinkoinen kesäpäivä näyttää päättyvän pilviseen yöhön. Lämpötila lämpimillään +19,9 astetta ja viime yökin oli edellisiä lämpimämpi +5,7 astetta. Veden lasku on tänään vähän hidastunut, mutta laskee kuitenkin ja kokonaislasku on 144 cm. Veden lämpötila tänään klo 18.45 oli +12,6 astetta. Maanantaina klo 15.40 oli Onnelan suvannon asteikossa veden korkeus 316 cm, joten tulvaa on vielä reippaasti.
Soutajia on ilmestynyt joelle, kävin itse iltapäivällä soutamassa kotirannasta Kortsamin rannan ohi. Mitään ei kuulunut eikä näkynyt. Soudin kahta perhoa, vaappua ja lusikkaa. Lusikassa oli pitkä heinä ja vaapun peräkoukussa pienempi roska. Ei kannattaisi soutaa noin pitkää matkaa yhtä soittoa. Kylällä näin yhden tyytymättömän kulkuttajan, ei ollut saanut koko kulkutusaikana kuin yhden talvikon, joka oli ollut vielä tiukasti verkossa irtipäästettäessä. Norjalaisten kulkuttajien kertoi nähneensä saaneen kymmeniä lohia. Eiköhän se lohi ala pikku hiljaa pysähtelemään ja uskaltaa taas uida rantavesissäkin, kun kulkutus päättyi ja vesi laskee. Hyvää kesän jatkoa kaikille ja vointeja terveisin Postipekka.

Päivä: 17.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Aamusta pilvinen sää selkeni puolenpäivän tienoilla ja lämpötila nousi +17,0 asteeseen, yöllä oli ollut +8,3 astetta. Vesi on laskenut eilen illasta vain 10 cm eli yhteensä 154 cm. Veden lämpö klo 19.30 +12,3 astetta. Vesi näkyy kirkastuvan pikku hiljaa.
Soutajia on ilmestynyt lisää joelle, eräs mies jonka kanssa pääsin keskustelemaan, oli talutellut elämänsä suurinta lohta jonkin aikaa. Lohi oli sotkenut siimat ja siinä rytäkässä oli päässyt irti. Oli ottanut jossain Radnukuopasta alaspäin. Itse en ole tänään käynyt joella. Rytinki näkyy kirjoittavan, että lohta on tulossa hyvin jokeen. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka

Päivä: 18.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Jälleen olemme saaneet viettää kauniin aurinkoisen kesäpäivän. Lämpötila nousi +15,3 asteeseen ja oli viime yönä +5,1 astetta. Vesi on laskenut tänään klo 17.00 mennessä 167 cm ja veden lämpö samaan aikaan +13,1 astetta. Roskat vähenevät kaiken aikaa ja vesi kirkastuu hiljalleen.
Kuoppilassuvannosta on saatu 9 kg lohi, Junttijoen ja Kortsamin väliltä myös 9 kg lohi. Rannalta onkija on Kortsamissa saanut 3 lohikalaa, joiden kokoa en tiedä. Soutajia oli tänään liikkeellä useita, kävin itse myös soutamassa aamupäivällä. Laskin kotirannasta Kortsamin rannan ohi kahta vaappua ja kahta perhoa. Mitään ei kuulunut eikä näkynyt, eikä vieheissä ollut roskia. Toisen laskun soudin Kylmäkaltion alapäästä Kortsamin suvannon Suomen puoleisen rannan poliisien majan kohdalle. Mitään ei kuulunut eikä näkynyt, kahdessa vaapussa pienet roskat. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja terveisin Postipekka.

Päivä: 19.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Osittain aurinkoinen kesäpäivä on illassa, lämpötila viime yönä oli vain +3,5 astetta. Päivällä aurinko paistoi sen verran, että lämpötila nousi +17 asteeseen. Kävin rannassa klo 21.15 toteamassa, että vesi oli laskenut kaikkiaan 184 cm ja oli +12,8 asteista. Tänään en ole nähnyt yhtään venettä vesillä vaikka menin 4 kertaa eri aikoina kylälle. Todennäköisesti lohta ei ole tullut tai ovat saaneet niin hyvin, että ovat kyllästyneet väsyttämisiin. Rannalta onkijoita oli 2 kpl, en pysähtynyt kysymään kuulumisia. Kaikesta huolimatta hyvää jatkoa ja vointia kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 20.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Uusi viikko on alkanut lämpimänä, lämpötila tänään lämpimillään +22,9 astetta, viime yönä laski +7,7 asteeseen. Tänään on ollut pilvisyyttä , mutta aurinkokin on päässyt paistamaan. Pieniä ystäviäkin on ilmestynyt, mutta ei sillälailla kuin eteläisessä Lapin maakuntaa, muutamia lentelee varjoisissa paikoissa.
Vesi jatkaa laskuaan, on laskenut kaikkiaan 191cm. Onnelan suvannon mittauspisteessä oli viikon aikana laskenut tasan 100 cm, lukema tänään klo 14.35 216 cm. Junttikarista ei näy vielä merkkiäkään. Viikonlopun aikana olivat saaneet rannalta onkijat eripuolilla Ylä- ja Alakönkään välillä. Oli kuulemma joku saanut soutamallakin. Lähden kokeilemaan kelpaako vieheeni tänä iltana lohelle. Vointeja ja hyviä jatkoja terveisin Postipekka.

Päivä: 21.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Aamusta pilvinen, sitten selkeää ja aurinkoista ja taas illan suussa pilvistä. Lämpimän yön +13,1 asteen jälkeen aurinko päivällä lämmitti niin, että lämpötila kohosi +23,4 asteeseen. Ajoittain navakka ja puuskainen tuuli on tänään haitannut soutamista ja rannalta onkijoilla nousi siima ajoittain veden pinnasta ylös. Veden lasku pysähtyi eilen illalla, on nyt noussut klo 18 mennessä 6 cm. Lämpimät päivät ovat saaneet Rasticaissojen lumet jälleen sulamaan.
Olihan siellä minullekin lohi ja se annettiin minulle eilen illalla ensimmäisellä laskulla Radnukuopan seutuvilta. Niin se annettiin, väsytyksen aikana vaapun etukoukku irtosi lohen suusta ja peräkoukku oli kiinni poskiluussa. Koukku oli onneksi niin lujasti kiinni, että kesti väsytyksen loppuun saakka. Sain koukata 8,5 kg naaraslohen onnellisena miehenä veneeseen. Tällä kertaa lohelle kelpasi tarjolla olevista Emma vaappu ja se oli tehtaan jäljiltä, en ollut tehnyt sille mitään muutoksia.
Eilisen illan ja viime yön aikana olivat saaneet Kivikoski – Kortsam välillä useita tinttejä. Tänään saamamiehenä oli jo vuonna 1958 Tenolla käynnit aloittanut mies. Hän sai kaverinsa kanssa Kortsamista klo 11 tienoilla 14 kg naaraslohen. Tenolla käynnit hän aloitti isänsä kanssa ollessaan vielä poikanen, joten hyvin on ”vitsa” vääntynyt. Tänään minulla on mennyt vastatuuleen ja vastavirtaan souteluksi. Nyt illalla jäi Radnussa ottivaappu kiven taakse, moottori piti ottaa avuksi, että sain vaapun ylös. Siihen lopetin tältä päivältä. Vesi on kirkastunut, vain Norjan rannan puolella uiskenteli roskia. Hyviä vointeja ja kesää kaikille terveisin Postipekka.
Joo ja kaikille oikein hyvää ja turvallista Juhannusta!

Päivä: 24.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Jussin kanssa soutaessa ja muissa touhuissa on pari päivää livahtanut kirjoittamatta. Lohikuulumisista ovat näköjään muutkin pitäneet teidät ajantasalla. Aurinkoiset ja lämpimät päivät ovat muuttuneet epävakaisemmiksi ja lämpötila on jäänyt +17 asteen seutuville. Yölämpötila ovat olleet yli +10 asteen, joten ei sää lämpötilojen suhteen ole mitenkään huono. Päinvastoin hyvä, jos vertaa sitä aikaisempiin kevät kesän lämpötiloihin. Monesti juhannusviikolla on ollut hyvinkin kylmiä säitä, räntää on saattanut sataa ja öisin on ollut pientä hallaa.
Vesi nousi välillä, mutta on nyt laskemassa ja on laskenut kaikkiaan 213 cm. Toissa yönä satoi hieman vettä, yli kahden viikon yhtenäisen poudan jälkeen. Viime yönä satoi sitten kunnolla niin, että kuivaksi mennyt luonto sai tarpeellisen kasteensa. Eilen olivat poistaneet meidän metsäpalovaroituksenkin. Tämän päivän aikana näemme, miten sateet alkavat vaikuttamaan veden laskuun. Veden lämpötila on hieman viilentynyt, tänään klo 10.00 oli sen lämpötila +13 astetta. Yön jälkeen yleensä vähän viileämpää kuin alku illasta, jolloin olen aikaisemmat lukemat ilmoittanut.
Lohensoutajissa ja rannalta onkijoissa on sekä tyytyväisiä, että tyytymättömiä lohen saannin suhteen. Erittäin tyytyväisenä lähtivät Kortsamista 14 kg lohen saaneet. Sillä he saivat vielä rannalta perhoa heittämällä ison lohen, jonka paino vaihtelee 15 – 16 kg välillä. Olivat heittelemässä jossain Radnukuopan seutuvilla ennen pois lähtöä, kun isomus iski. Jättivätkö he minun talovälkkytolpan päähän perhon? Keskustelin eilen aamupäivällä kahden tyytyväisen kuusamolaisen miehen kanssa. Olivat saaneet ylös ainakin 9 ja 12 kg lohet, lisäksi oli ollut useita kunnollisia tärppejä. Kaikki lohet olivat ottaneet eri vieheisiin, mitään muuta säännöllisyyttä ei ollut kuin se, että yleensä tummaan.
Lohet uivat vielä väljässä vedessä, ovat nirsoja ottamaan ja ottavat ehkä siihen vieheeseen, joka sopivasti sattuu ”nokan” eteen ärsyttämään. Tintit ovat kuulemma enimmäkseen lyhyitä ja paksuja sekä tunnetusti huonosti ottavaa lajia. Niille, lohestamaan tuleville, jotka tiedustelevat, minkälaisia vieheitä pitäisi ottaa matkaan, ei voi antaa tyhjentäviä neuvoja. Paikkakunnalta saa sellaisia vieheitä, joilla täällä yleensä saa. Eräkontio on 27.6 lukien niin tarjottavien vieheiden kuin Manun asiantuntemuksen kanssa käytettävissä. Sen varoituksen sanon, että korkean lohikuumeen kanssa ei pidä kauppamiesten luokse mennä. Jäitä pitää olla sopivasti hatussa.
Saadut lohet tahtovat yleensä kasvaa vasta maalla. Olen sanonut, että olemattomia kiloja ei voi syödä, niitä on turha lisäillä. Eilen kuulin siihen uuden syyn, ne ovat niitä dieettikiloja.
Kaikille oikein hyvää, kaunista, lämmintä ja turvallista juhannusta! Terv Postipekka.

Päivä: 26.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Juhannus on ohi ja Tenolla alkaa vilkkain lohestusaika. Lohiuutisista en tiedä muuta kuin mitä olen Jussin kirjoittamana nähnyt. Juhannusaattona kävin 49 vuotispäivän kunniaksi soutamassa kotirannasta Kortsamin suvannon alapäähän. Ei ollut tämä aatto samanlainen kuin 49 vuotta sitten, jolloin sain elämäni ensimmäisen yksin soutamani lohen, joka painoi 11 kg. Hyvin nousi vene sauvomalla läheltä Garnjargaa Onnelan suvannon rantaan, kun oli lohi veneessä.
Juhannusaattona oli aamupäivällä sadekuuroja ja klo 17 jälkeen tuli oikein rankkoja ja jatkuvampia sadekuuroja. Niiden johdosta vesi nousi 4 cm eilen aamuun mennessä ja pysytteli eilisen päivän paikoillaan. Viime yön aikana laski 2 cm ja on pysytellyt tämän päivää paikoillaan. Joten kokonaislasku ei ole 213 cm muuttunut. Veden lämpötila oli klo 18.15 +11,5 astetta.
Ilman lämpötilakin on ollut melko vaatimaton, eilen max. +10,6 astetta, tänään +12,4 astetta. Toissa yönä min. +8,5 astetta ja viime yönä min. +7,7 astetta.
Yritimme tänään patikoida Rasticaisan juurelle, mutta viime vuoden kevään tulvan viemää siltaa ei oltu rakennettu uudelleen. Vettä joessa oli niin runsaasti ettei kumisaappaan varret olisi riittänyt. Siellä oli kuitenkin aivan erilainen sää kuin täällä. Aurinko paistoi eikä siellä ollut satanut niin kuin täällä. Maa maastotiellä oli niin kuiva, että se oli halkeillut ja pölisi. Lämmintä oli hyvän joukon toistakymmentä astetta, kun tulimme kotiin oli +10,5 astetta ja pilvistä. Linnuntietä meiltä on matkaa sinne noin 20 km.
Menomatkalla klo 14 – 15 välillä näin Radnussa yhden veneen ja Onnelan suvannossa yhden, joten ei ollut tungosta. Syynä saattoi olla navakka luoteistuuli. On jäänyt mainitsematta, että Junttikarista näkyy muutama kivennokka. Hyviä vointeja ja kesän jatkoa kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 28.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Eilinen päivä oli kohtalaisen kesäinen lämpötila max. +14,8 astetta. Illalla alkoi kylmä tuuli puhallella ja joella tuli kylmä. Viime yö oli myös aika kylmä, lukemia en tiedä sillä olin ongella klo 23 saakka ja sitten tänään aamulla menimme klo 5.30 ongelle. Aamulla puhalteli kylmä tuuli ja sai panna päälle kaikki vaatteet mitä oli mukana joella. Tämän päivän max. lämpötila jäänee +11 asteeseen.
Jussin kanssa aloimme soutamaan Miljoonasuvantoa klo 19.00. Suvannon alapäässä sitten vapa notkahti ja rulla alkoi ”laulamaan”. Jussi pääsi väsyttämään lohta, joka punnituksessa osoittautui kunnon loheksi, painoi 13 kg ja oli naaraslohi. Lohi oli suorastaan hotkaissut Jussin n:o 4 3-haaraiseen koukkuun sitoman perhon, pihdeillä jouduin perhon irrottamaan. Menimme nukkumaan klo 23 jälkeen ja nousimme ylös klo 5, toivossa, että olisi aurinkoinen aamu. Ei ollut ja alavirran puolelta puhaltava tuuli teki soutamisesta kevyen, joka ei lämmittänyt. No, eka laskulla saimme Miljoonasuvannon alapäästä eurotintin. Kaksi isoa lohta kävi soutumme aikana pinnassa, mutta eivät huolineet perhojamme. Emme tarjonneetkaan muita kuin perhoja.
Pientä lohta oli liikkeellä aika hyvin, Sirman kohdalla olivat saaneet useita tinttejä ja lohijalkoja. Myös alempana olivat saaneet tinttejä ja lohijalkoja. Isompien lohien saajista emme saaneet tietoa. Ja sitä miten täällä Kivikoski – Kortsam seudulla ovat saaneet, minulla ei ole tietoa. En ole vielä kalastajia jututtanut.
Vesi on hiljalleen laskemassa, kokonaislasku taitaa olla 220 cm tienoilla, en ehtinyt vielä asiaa tarkistamaan. Hyviä vointeja ja kesänjatkoa kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 1.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Uusi lämpöaalto saapui tänään Utsjoelle, max. lämpötila Junttijoella +17,0 astetta, Kevolla +20,0 astetta. Viime yö oli kylmä, vain +4,0 astetta. Vesi jatkaa laskuaan, Junttikari näkyy jo reilusti ja meidän puronsuun yläpuolella oleva kivikin on jo näkyvissä. Vesi on laskenut kaikkiaan 243 cm, mutta silti onkivettä riittää ja patojakaan ei ole ilmestynyt kuin muutama.
Tämän päivän Lapin Kansassa oli kirjoitus, jossa vanha norjalainen kalastaja ”murehti” ettei nuoret ala enää kalastajaksi ja lähinnä lohen pyyntiin. Se on kyllä suomalisille paremminkin iloinen uutinen. Mitä vähempi Tanavuonossa ja Tenon suualueella on verkkoja, sen paremmin villiä lohta on Tenojoessa tulevaisuudessakin.
Lohta on saatu pitkin jokivartta siellä sun täällä. Suurin lohi Kortsamista 23 kg, Nollamista 12,5 kg, Niittyrannasta 15 kg, nämä ovat viime vuorokauden tietooni tulleita lohia. Isoja lohia on saatu jo aikaisemmin, kun käy katselemassa Uulan Säästössä olevaa saalistaulukkoa. Itse sain tänään tyytyä klo 15 tienoilla 3 kg lohijalkaan, otti itse sitomaani perhoon. On siinä rajoilla onko tintti vai jalka. Verkon läpi oli tämäkin jalka joutunut uimaan. Hyvin paljon on vioittuneita lohia nykyisin Tenossa tavattu. Näissä jutuissani saattaa tulla muutaman päivän katkoksia, sillä nautin kesästä lohestamalla ja vieraiteni kanssa Norjassa käyden. Paljoltihan tänne Utsjoelle on tullut jo sellaisia lohestajia, joilta muut saavat tietoa tilanteesta joella. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terv. Postipekka.

Päivä: 3.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Utsjoen Lohirieha on takanapäin ja saalis siinä jäi vaatimattomaksi. Jos joku ei vielä tiedä niin 5 tinttiä oli kilpailun saalis ja voitto heltisi 1640 gr. painoisella tintillä. Vieraskirjassa on kyllä kirjoituksia paremmista saaliista, joten en puutu lohisaaliisiin sen enempää.
Sää on ollut 2 päivää todella kesäinen, aurinko on paistanut pilvettömältä taivaalta. Viime yönä lämpötila oli +8,3 astetta ja max. lämpötila tänään +22,3 astetta, Kevolla on todennäköisesti ollut +24 astetta. Lämmintä ja kaunista on luvattu edelleen.
Vesi on laskenut nyt kaikkiaan 253 cm ja oli tänään klo 18.00 +17,4 astetta. Kävin tänään Tanan sillalta katselemassa lohia ja näimme useita lohia nousemassa ylöspäin.
Lämmintä ja hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 6.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Aurinko paistaa melkein taukoamatta, vähän oli eilen aamulla ja samoin tänä aamuna pilvisyyttä, mutta ennen puolta päivää aurinko on paistanut siniseltä taivaalta. Maanatain ja tiistain saalis oli tietojeni mukaan vain muutama tintti. Minulle ja vaimoni sukulaismiehelle suotiin kuitenkin eilen illalla ahkeran soudun jälkeen 11,3 kg painava naaras lohi Nollamista. Lohi otti klo 21 Nollamin alapäässä ja oli klo 21.15 veneessä. Jaa, että mihinkä otti, no se otti omatekoiseen pieneen ”villapaitaan”. Vesi laskee hiljalleen ja on laskenut kaikkiaan tähän aamuun mennessä 261 cm. Veden lämpötilan mittaaminen on nyt jäänyt vähän rästiin, mutta mittaan sen tänään ja ilmoittelen sen vielä tänään. Lämmintä säätä näkyy olevan joka puolella Suomea, joten hyvää jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 6.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kävin mittaamassa veden lämmön ja se oli klo 17.15 +18,6 astetta. Veden lämpöä meidän rannassa viilentää 2 puroa, joiden vesi on Tenon vettä viileämpää. 02.07 olleessa Lohikuninkuus kilpailussa kuulin, että isoilla lohilla on jo hammashuolia. Alkavat olla hampaattomia ja niin oli myös meidän saamamme lohi melkoisen hampaaton, vain leukaluiden etuosassa oli hampaat.
Tänään on ollut kaunis aurinkoinen ja lämmin päivä, lämpötila max. +22,1, Kevolla +25 astetta. Välillä on tuullut ja välillä tyyntä, varsinkin aamupäivä oli jokseenkin tyyni. Tenolla on hyvä soudella lämpimässä ja aurinkoisessa säässä, mutta mikäät lohimiehen toivesäät nämä eivät ole. Soutajia on Nollamissa riittänyt ja alku illasta oli jatkuvasti veneitä liikenteessä. Hyviä jatkoja kaikille terveisin Postipekka.
PS. on ollut hauska tavata juttujeni lukijoita täällä Tenojoella.

Päivä: 8.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Hellettä hellettä ja vieläkin hellettä on Tenon laaksossa. Lohet ovat laiskistuneet ja ottavat vain auringonkylpyjä. Utsjoki Kevo eilen ja tänään Suomen lämpimin paikka. Meillä Junttijoella varjossa Tenon puoleisella seinällä eilen +23,9 ja tänään sama lukema. Asumme kahden tunturipuron välissä ja lämpötilamme pysyttelee hieman alhaisempana.
Veden lasku on hidastunut, viimeisen vuorokauden lasku oli vain 3 cm. Nyt veden ei tarvitsisi laskea enää lainkaan, virkistävä sade, joka nostaisi vettä vaikka 10 cm, olisi paikallaan. Suvantoihin juroneet hampaattomat lohet lähtisivät liikkeelle ja suvantoa vaihtaessaan ottaisivat paremmin vieheisiin.
Kävin aamupäivällä Lohi Aslakin mökkien nuotiopaikalla juttuuttamassa onkimiehiä. Muutamia tinttejä oli porukalla saaliina kuluneella viikolla. Ensikertalainen oli oikein tyytyväinen kahteen tinttiin. On nauttinut komean Tenojoen maisemista, kauniista ja lämpimistä säistä. Harreja miehet olivat paistaneet ja kehuivat ettei makkaraa Tenolla paistella.
Kun sukulaismies eilen meni päiväunille, en viitsinyt sisällä istua vaan lähdin nauttimaan aurinkoisesta ja lämpimästä säästä. Ajoin Kivikoskelle, soudin sen ja Vitosen, mitään ei kuulunut, mutta 2 lohijalkaa ja useita tinttejä kyllä hyppäsi soudun aikana. Villen Villapaitaa tarjosin, vain smoltille se kelpasi. Tiistai illan lohi otti samaan no 8 3-haaraiseen perhoon. Samalla perholla olen saanut edellisinä vuosina tinttejä ja lohijalan.
Lämpimiä säitä ja hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 9.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Utsjoki Kevo +30 astetta klo 15.00, Junttijoella +26. Tenon vesi laskenut viimeisen vuorokauden aikana 4 cm, vesi +20 asteista klo 18.45 tänään. Joten Tenossa käydessä virkistyy, kun on sentään vähän viileämpää kuin ilma. Joella ei ole tungosta, yksi vene oli aamupäivällä Nollamissa ja yksi vene ajeli ylöspäin iltapäivällä, ei näyttänyt kalastajilta.
Lämpimiä ja kauniita ilmoja sekä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 13.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Helle on ainakin toistaiseksi ohi, lämpötila klo 17.25 +10,5 astetta, vettä on satanut jo useita tunteja melkein taukoamatta. Vesi on laskenut hyvin hiljalleen 4 cm ja korkeus alkaa olemaan normaali kesien lukemissa. Veden lämpö oli tänään klo 11 tienoilla +15,8 astetta ja vesisateen johdosta jäähtyy varmasti lisää.
Maanantai iltana toiveikkaita soutajia ja soudettavia oli jonotukselle saakka. Kävin soutamassa Nollamin kerran. Tarkoitus oli kauniissa säässä soutaa toisenkin kerran, mutta en viitsinyt jäädä jonottamaan vuoroa. Kävimme eilen ostamassa tyttären 6 vuotiaalle pojalle (kalakaverille) luvan ja lähdimme klo 14 jälkeen kotirannasta ajelemaan ylöspäin. Tarkoitus oli mennä Vitoseen, mutta voimakas ja puuskainen ylävirran puoleinen tuuli aiheutti muutoksen suunnitelmiin. Ajoinkin Nollamin lähtöpaikalle ja siinä istutin kalakaverin taakse istumaan pieni vapa kädessä, jossa oli 8 numeron Undertaker. Itselle otin 2 vapaa, toisessa oli Villen villapaita ja toisessa sen oma muunnokseni. Molemmat perhot olivat no 8 3-haaraisia. Pienen vesikuuron jälkeen alkoi aurinko paistamaan. Kalakaveri ei ehtinyt kysymään kuin muutaman kerran, koska se nappaa? Kalakaverin isä istui veneen etuosassa kamera valmiina kuvaamista varten. Kamera taltioi ajan klo 14.44, kun lohi nappasi muunnokseen, kameraan taltioitui useita hienoja tapahtuma kuvia väsytyksen aikana ja itse koukkauksen, joka tapahtui klo 14.53. Jussi laittanee sen kuvan joskus Tenojoki.fi sivuille.
Takaisin kotirannassa olimme vajaan 45 minuuttia lähdöstä. Lohi oli pyöreä kirkas, pituus 107 cm ja paino 10 kg. Kyllä oli kalakaveri jos itse soutajakin onnellinen. Tapani mukaan lopetimme kalastuksen siihen ja nautimme loppupäivästä saunoen ja päivän tapahtumaa muistellen.
Ennen joelle lähtöä kyselin sieltä tulleita yön ja päivän tapahtumista, eivät tienneet muuta saaduksi kuin muutama tintti. Viime yön ja tämän päivän tapahtumista en tiedä, sillä emme lähteneet vesisateessa soutamaan. Nyt puroista tulee jo runsaammin vettä, todennäköisesti vesi hieman nousee ja viilenee. Hyvää kesänjatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 22.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Paljon on ehtinyt vettä virrata Tenossa viimeisen kirjoitukseni jälkeen. On ollut pientä säpinää niin maalla kuin joella. Säät ovat olleet vaihtelevia, välillä on paistanut aurinko, välillä on ollut pilvistä ja vähän sateitakin. Ukonilman yhteydessä ja sen jälkeen ollut sade nosti vettä noin 5 cm. Nähtävästi latvoilla on satanut, kun vesi nousi uudelleen 2-3 cm vähäisen laskun jälkeen ja on nyt ollut pari päivää pysähdyksissä. Veden lämpötila laski huomattavasti kylmien säiden johdosta ja oli tänään klo 20.15 +14,8 astetta.
Lohi on alkanut liikkumaan ja soutajat ovat saaneet suuriakin lohia pitkin Tenoa. Viime viikolla Kaavassa asustaneet onkimiehet saivat hyvän saaliin, suurin lohi painoi 13 kg. Utsjoen kosken alla on kuulemma ollut kova kysyntä villapaidoista, osa on ollut vailla Villen villapaitaa ja osalla on tainnut olla tarvetta oikeasta villapaidasta, sen verran oli sää kylmä eilenkin. Ovat siellä kuulemma saaneet evänilsuilla, jotkut ovat saaneet pienellä Emmalla.
Minä olen uittanut vaappuja ja perhoja ja olen saanut kuluneella viikolla 7 kalaa. Tänään 10,75 kg lohi, eilen 2 tittiä pienempi 2 kg toinen 2,4 kg lisäksi naaras kyttyrälohi vähän yli 1 kg. Tiistaina ja keskiviikkona titit ja tiistaina uros kyttyrä lohi paino 2 kg, ainoa joka otti vaappuun. Tänään lohi otti Villen villapaidan muunnokseeni ja kaikki titit sain, yhtä lukuunottamatta, Villen villapaidalla. Joten olen onnistunut sitomaan halutun villapaidan, siihen on lisäksi ollut tärppejä. Melkein kaikilta kaloilta on perho pitänyt ottaa pihdeillä suusta. Tämän päivän lohi todella annettiin minulle. no 8 perho oli vähän suupielessä kiinni, mutta siima meni suun läpi toiselle puolelle ja oli siellä leukaluussa kiinni. Lähdin soutamaan Nollamin lähtöpaikalta klo 13.45 ja lohi oli jo klo 14.05 veneessä. Nollami on ollut minulle antoisa suvanto, sillä kaikki olen saanut siitä ja melkein kaikki iltapäivällä, jolloin olen saanut soudella yksin. Kyllä Tenossa lohta on, se tuli vain harvinaisen aikaisten hampaattomaksi. Lisäksi siellä on ehkä vähempi 10 kg seutuvilla olevia lohia, jotka ovat parempia ottamaan kuin 15 kg ja sitä suuremmat, joita siellä on nähty ja monet ovat saaneetkin. 20 kg ja sitä suuremmat ottavat normaalisti vasta elokuussa.
Hiljainen on joki soutajista ainakin näillä seutuvilla veneet ja mökit odottavat käyttäjiä. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 24.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Sää on muuttunut vähän syksyn tuntuiseksi. Eilen iltapäivällä hiljalleen alkanut vesi sade on jatkunut läpi yön ja on sadellut pieniä taukoja lukuun ottamatta koko päivän. Sade ei tänään ole ollut kuin tihkusateen luontoista. Sumupilvet roikkuvat tuntureiden ja vaarojen rinteillä. Vesi on noussut eilen illasta tänään klo 17.15 mennessä 9 cm ja tämän kesän alimmasta pisteestä noin 14 cm. Veden lämpö oli klo 17.15 +10,8 astetta. Huomiseksikin on luvattu sadetta, joten ainakin heinäkuun alin piste veden korkeudessa on ohi lopullisesti.
Alkavalla viikolla ovat lohet varmasti muuttaneet jo suvantojaan ja niiden pitäisi olla ottavammalla ”mielellä”. Niille luulisi kelpaavan muutkin vieheet kuin pienet perhot, kun vesi on noinkin paljon viilentynyt. Jos sade jatkuu ja vesi nousee, on siellä sitten roskat kalastajien riesana. Ken elää ja kalastaa, niin se näkee ja kokee.
Kävin eilen soutamassa Nollamin iltapäivällä, mitään ei näkynyt vain loiskaus kuului selän takaa. Vain yksi vene ajeli ylöspäin ja tuli sieltä takasin, kun olin lopettelemassa onkimista. Tänään ei ole kuulunut yhtään moottoriveneen ääntä, oudon hiljaista heinäkuun tässä vaiheessa.
Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 29.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Nyt ovat viimeisetkin lohet lähteneet uimaan kohti latvavesiä ja kutupaikkojaan. Toissa yönä alkanut vesisade, joka jatkui eilen lyhyitä taukoja pitäen pitkin päivää. Sade voimistui luoteistuulen kanssa kilvan iltaa kohden. Tuulta ja sadetta on jatkunut tänäänkin sen verran, että joelle ei ole ollut haluja. Vesi on noussut eilen illasta tänään klo 20.00 mennessä 24 cm, joten vesi on roskaista ja ruskeahkoa. Lohet ovat varmasti lähteneet liikkeelle ja mikäli vuonossa ei ole uutta nousemassa, niin alajuoksu tyhjenee lohista ja latvoilla on pyydettävää.
Maanantai iltana käväisin soutamassa Nollamia ja sain tunnin aikana 2 tittiä. Olisin vielä soutanut, mutta olisi pitänyt jäädä odottamaan vuoroa, niin tulin kotiin jo klo 20.05. Titit olivat ihan kirkkaita ja ottivat samaan perhoon jolla olen saanut nyt 2 lohta ja 4 tittiä. Kun perhollani ei ollut nimeä, niin tyttäremme tyttö nimesi sen Noidan lumoksi. Hän kyseli vielä onko muita nimettömiä perhoja, että voisi ne nimetä ja tehdä minulle luettelon. Sanoin perhoja oleva satoja, jolloin luopui nimeämisistä.
Seuraava kerran kävin soutamassa Nollamia keskiviikkona ja sain ekalaskulla titin Noidan lumolla. Toisella laskulla ei kuulunut mitään.
Ojasen Jussin kanssa soudimme eilen illalla sateessa ja puuskittaisessa luoteistuulessa Nollamin ja Vitosen, mutta mitään ei kuulunut eikä näkynyt. Lopetimme soutamisen klo 21 tienoilla, kun tuntui, että sielukin jäätyy.
Ahkeraa, Radnukuopassa rannalta, onkijaa kävin aamupäivällä jututtamassa. Hän oli juuri saanut noin kilon painoisen kirkkaan titin ja sai siinä jutellessamme toisen vähän isomman titin. Hän tiesi kertoa, että Yläkönkään alta olisi saatu 28 kg lohi. Aikanaan varmistunee senkin lohen paino ja kuinka paljon siinä on ollut dieettikiloja. Hän, joka jaksaa soutaa ja osaa laittaa oikean vieheen siimaansa, voi saada hyviäkin lohia. Veden nousu näyttää nyt pysähtyneen.
Kunhan sade ja puuskittainen tuuli asettuvat, käyn kyllä uittamassa vaappuja ja lusikoita. Pieniä saamaperhojani on turha laittaa roskien sekaan. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 10.8.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Elokuu on jo hyvää vauhtia kulumassa ja säätkin meillä täällä ovat muuttuneet vähän syksyn tuntuiseksi. Ne ovat olleet jo jonkin aikaa pilviset, kosteat, välillä tuulisetkin ja vähemmän lämpöiset. Auringosta ja helteestä ei ole kuin muistot jäljellä. Noista helteistä ei ole väliäkään, ne tuovat tullessaan ukkosmyrskyt ja vahinkoja tullessaan.
Tenon vesi on kahteen otteeseen noussut voimakkaasti, ensin nousi 30 cm ja ehti laskea noin 20 cm, kun tuli uusi nousu noin 25 cm. Junttikaristakin näkyi hyvin vähän. Jo ensimmäinen nousu aiheutti sen, että minun pienet ottiperhoni kävivät liian pieniksi. En ole saanut enää lohta en edes tittiä. Muutama tärppi on ollut, yksi vaappuun ja 2 Keräsen sitomaan 2/0 Black Doktoriin, jonka käsittelin ensin hammasharjalla. Vähän olen soudellutkin, viime viikolla kävin 3 kertaa soutamassa, kun vieraskin oli käymässä. Maanantaina kävin soutamassa Vitosen ja Nollamin, tulos oli, molemmissa paikoissa roskat kahdessa vaapussa. Vitosessa iso risu niin, että luulin jo kojamon siellä nykivät. Sen jälkeen en ole joella käynyt, rannassa olen käynyt seuraamassa miten vesi laskee. Hitaasti laskee, tänään klo 9.30 mennessä 8 cm ja veden lämpö oli +12 astetta. Taidan tänään käydä lusikkaa tarjoamassa, siihen ei roskat kovin helposti tartu.
Niin se on, että lohi annetaan ja niin se annettiin heinäkuussa veljeksille La&ldots;&ldots;.. He olivat soutamassa Nollamissa, toinen veljeksistä nakkeli pienellä virvelivavalla pientä salamanteri viehettä. Nollamin alapäässä sitten jysähti lohi salamanteriin ja veljeksille oli edessä ikimuistoinen lohen väsytys. Vapa oli hento virvelivapa ja rullassa 0,35 vahvuinen siima. Veljekset eivät pitkään aikaan nähneetkään minkälainen otus heillä on siiman päässä. Siinä taisi olla hermotkin kireällä, kun toinen väsytti ja toinen souti lohen perään, välillä voimienkin takaa. Evästä olisi pojilla pitänyt olla matkassa, sillä maisemat vaihtuivat ja matka kohti Jäämerta eteni virran ja soutamisen johdosta. Ei riittänyt Kylmäkaltio, ei Kortsami, ei pitkä Aittikoski eikä pitkä Aittisuvanto. Siinä livahti ohi Tiirasalmi ja niin meni Onnelan suvanto. Pojilla ei ollut pitkää köyttä, että olisivat voineet veneen kiinnittää Saamen sillan byloniin, kun pelottava Utsjoen koski lähestyi. Niin joutuivat, veljekset kuin ilvekset, seikkailemaan Utsjoen koskenkin alas. Kosken alla huokaisivat helpotuksesta, kun pääsivät kosken ehjänä alas. Poikain huokaistessa lohi päätti jatkaa vain matkaa. Ala-Niemelässä lohi viimein antautui koukattavaksi. Aikaa väsytykseen kului 3,5 tuntia ja väsytysmatkaa noin 12 – 14 km. Väsyttäjälle tuli virvelikyynärpää, käsi oli vielä viikon päästä melko toimintakyvytön. Yhden viikon hän käveli ontuen ja aluksi vähän valittaen. Käsi ja jalka menivät maitohapoille niin perusteellisesti. No millainen oli lohi? Se painoi 14 kg ja oli sellainen jurrikka, joita tänä kesänä on ollut muitakin, että eivät anna heti periksi. Uivat vain pohjia myöten ja seuraavat venettä. Onnittelin väsyttäjää ja sanoin, että kyllä sellaisen lohen vuoksi kannattaa vähän aikaa olla rampanakin.
Ei veljekset tottumattomia olleet, ovat pitkäaikaisia Tenon soutajia ja saamamiehiäkin vielä, 16 kg lohenkin ovat saaneet aikaisemmin.
Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 19.8.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Toista viikkoa on kulunut aikaa edellisestä kirjoituksestani, mutta mitään maata mullistavaa ei ole tapahtunut. Säät ovat olleet jokseenkin tasapaksuja, pilvisiä päiviä ja varsinkin viime viikolla päivät olivat utuisia, sumuisia ja sadettakin on saatu useina päivinä. Aurinko on paistanut vain kahtena päivänä, viime lauantaina 13.8 oli osittain aurinkoinen päivä ja eilen klo 16 tienoilla taivas oli muutaman tunnin selkeä ja aurinko paistoi. Tänään iltapäivällä pilvien raosta pääsi aurinko joskus pilkistämään. Myös kulumassa olevalla viikolla on sadekuuroja esiintynyt, niin tänäänkin. Lämpötilatovat pysytelleet melko tasaisena, +11,3 ja +13,6 asteen välillä. Yölämpötila viime viikolla olivat +10 yläpuolella, tällä viikolla ovat laskeneet +6,4 ja +6,8 asteen välille. Lauantaina 13.8, jolloin oli aurinkoista, lämpötila kohosi +18,2 asteeseen ja tänään +15,4 asteeseen.
Lohirintamalla on ollut hiljaista, tällä viikolla olen saanut tietooni Vitosen ja Nollamin tienoon saaliista 10 kg ja 14,5 kg lohet keskiviikkona sekä 4 tittiä, joista 2 kirkasta ja 2 mustaa. Nämä tiedot olen saanut Lohi – Aslakin mökeissä asuneilta kalastajilta. Itse olen käynyt tällä viikolla kolmena päivänä soutamassa. Tänään pisimpään, kun soudin Kivikosken 2 kertaa ja Vitosen kerran. Kivikoskessa en edes nähnyt lohia, Vitosessa selän takaa kuului titin molskaus ja oikein musta jalka hyppäsi vieheitäni pakoon. Soudinhan minä vielä Hannuväylänkin. Yleensä olen käväissyt soutamassa kerran Nollamin, kun siinä on näkynyt lohi käyvän vieheiden alla.
Vähän on ollut soutajia ja huomisen jälkeen vielä vähemmän. Mielestäni Tenon saisi rauhoittaa 20.8 lukien kaikilta, varsinkin tällaisena kesänä, jolloin kirkasta lohta ei ole nousemassa kuin nimeksi.
Tenolla on kuluneena kesänä ollut monenlaista tapahtumaa. Oli seurue johon kuului isä hänen poikansa oman poikansa kanssa ja vielä yksi saman kylän mies. Kaikki innokkaita pitkäaikaisia Tenon kävijöitä. isoisä sanoi pojanpojalleen, että hän ostaa yhden vuorokauden luvan ja lähdemme yhdessä ongelle. Isoisän poika lähti ongelle noin 10 km päähän Tenoa alaspäin. Niinhän siinä kävi, että isoisä ja pojanpoika saivat tartutettua 9 kg lohen ja saivat sen vielä veneeseenkin. Kun he pääsivät majapaikkaansa, poika innoissaan soitti isälleen, että he saivat 9 kg lohen. Isälle piti tarkoin kertoa mihin otti, missä otti ja kuka koukkasi. Poika kertoi, että hän nosti haavilla. Sitten meni puhelimeen isoisä ja kertoi, että heillä on täällä pieni ongelma. Kepalla on koukku sormessa eikä he saa sitä pois. Poika, joka on ”ihmisten leikkaaja”, kehotti Kepaa istumaan vain rauhassa ja odottamaan hän tulee kohta auttamaan. Poka saapui aikanaan majalle, jossa hänen poikansa oli juurta jaksain kerrottava uudelleen lohen saanti alusta loppuun. Potilas istui tuskissaan pöydän äärellä peukalo pystyssä, jossa koukku edelleen törrötti. Kun lohen onginta oli viimeinkin saatu pois päiväjärjestyksestä, oli potilaan vuoro päästä käsittelyyn. Edessä oli kaksi vaihtoehtoa, lähdetään Utsjoen terveyskeskukseen, josta saadaan puudutus tai potilas kestää miehuullisesti koukun poistokivut. Suorin tie on lyhyin tie ja potilas lupasi kestää ensin todella kovan kivun ja sitten vähemmän kovemman kivun. Koukku poistettiin ja potilas kesti, mutta onneksi naapureita ei ollut lähellä. Joten koukkujen kanssa on syytä olla varovainen Tenollakin.
Hyvää kesän jatkoa niille, joilla on vielä kesäiset säät. Meillä alkaa koivuissa olemaan jo ketunhäntiä. Terveisin Postipekka.

 

Paluu 2005

Kesä 2005 Postipekat

Paluu
Tenojoki.fi sivuille