Kesä 2005 kalastajatiedotteet

Paluu
Tenojoki.fi sivuille

Paluu 2005

Tenojoki.fi kalastajatiedotteet kesällä 2005

 

3.6

Kieli pitkällä odotetaan tietoja.... ei vaan mitään kuulu.

Ilmoitelkaa ihmeessä

 

5.6

Alakönkäällä on täysi tohina päällä. Kuluvalla viikolla on lohia tullut n.15-20 kpl ja perjantaina tuli ensimmäiset lohijalat ja titit. Kaloilla on ilmeisesti kiire ylös koska päästätyksiä ja tärppejä on ollut paljon (allekirjoittaneella 10 lohta kiinni ja vain kaksi kyytiin 9 ja9 kg). Koskenalus on täynnä meritaimenia ja talvikkoja,joten siellä kalastajat kannattaisi napsauttaa koukuista väkäset pois ja päästää talvikot takaisin. Vesitilanne on koskessa erinomainen, saa nousta tai laskea metrin ja paikkoja riittää. Luulempa että seuraavat viikot ovat erinomaisia koska vettä on paljon eikä kulkutuskaan haittaa kalojen nousua. Ai että millä. Jurmu vaappu, käynti laiska ja uinnin koko medium.

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

5.6

Ensimmäinen perhokala tenosta, taisi olla ronttonen ja alakönkäästä. Kalaa yllättävän hyvin, kala ui ihan rantoja, osaava perhokalastaja saattaa saada nyt huippusaaliita. Iltapäiväsoutu , avovaimo väsytteli ronttosen, joka tapettiin. Kaikilla soutajilla paljon tärppejä, ei pysy kiinni. Lohivuosi näyttää hyvältä...

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

6.6

Huomenta Matti Rytinki. Soitappa numeroon 050 3302550, terv. Kala-Harri. Raatataan vähän.

_________________

Pääasia että mies viihtyy

 

6.6

EI EI EI!!! Lohi se vaan nousee Tenoon ja meikäinen töitten kimpussa Savossa! Kyllä on nyt taas todettava jälleen kerran että työt ne vaan pirulaiset sotkee jaloja harrastuksia! Paskasta tuuria vaan teille kaikille jotka nyt jo pystytte olemaan pelipaikoilla! Nauttikaa olostanne!

_________________

Ankkalinnan Perhokalastajat, Kuopio

 

6.6

Deitti palstako tästä on tulossa?..."Moi, missä sä oot.......soita"

 

Tieto Karsjoelta.Sielläkin uutta kalaa syödään.Tiedonlähde, jo iäkäs, kertoi että kevään ja kesän tulo muistuttaa kaikinpuolin vuotta 1968. Ja sen kesän me hyvin muistamme, joten jäitä pipoon...muutama kala ei vielä kerro tulevasta mitään, mutta toivotaan parasta.

 

Muuten, ennen pidettiin kunnon lohimiesten keskuudessa pörrönä sellaista joka selvitti kaikki kalan saantinsa ja onkensa millä sai. Kylla näin taitaa olla vieläkin...eikä ne toisten vieheistä utele sen enempää.

 

 

-manu-(pörrö)

 

6.6

Vuosi -68 oli huono lohivuosi, kuten vuodet yleensäkin 60 luvulla. Alkukesästä jonkinlainen nousu, sitten aika verkkaista ja pienissä parvissa. Tinttejä ja lohijalkoja tuskin ollenkaan Syynä moiseen olivat ehkä luonnolliset vaihtelut kuten nyt, mutta suurin syy varmasti oli ylimitoitettu meripyynti jota nykyään ei harrasteta.

 

Jorpe:Nythän on tulossa sellainen "nilsukesä" jos vesi pysyy korkealla.(ei maksettu mainos) Lakkia on pidetty päässä aina tilanteen mukaan. Pidän sitä aina päässäni kun käyn messuilla katsastamassa "uutuusvaappuja"

Hyvä lakki, kiitos vielä.

 

-manu- (narsisti)

 

6.6

Sori Manu, mutta sainhan Matin kiinni näin tosi nopeasti. Ei pidetä deittejä tämän enempää.

Kyllä minä uskallan pörrön tittelin ottaa ja paljastaa ottipalikat ja -paikat kuka vain tahtoo kuulla. Kun olen tätä nuorempaa sukupolvea. Ei ole sekään hyvä että katkotaan viehe jo veneessä siimasta ja kerrotaan kyselijöille jonkun ihan väärän vieheen nimi. sitten tuo onneton soutaa sitä läkähdyksiin ja lähtee pettyneenä pois joelta kiroten tiedonantajan alimpaan hornaan. Kyllä se hyvää kalamiestapaa osoittaa että kertoo millä on saanut ja paikan voi paljastaa. Voihan olla että joku ensikertalainen saa siitä kipinän kun tulee tietoa ja sitä kautta kuntaan useiksi vuosiksi vakiovieras ja tuo rahaa matkailuyrittäjillekin.

En toki tahdo hyppiä kenenkään varpaille, joten kirjoitin tämän omasta puolestani. PItäköön jokainen oman kantansa siitä mitä paljastaa ja kenelle.

_________________

Pääasia että mies viihtyy

 

6.6

( Kaukana otsikosta , mutta ylläpitäjä varmasti siivoaa aikanaan)

 

 

Harrille: Ei mitään henk. tuossa deitti jutussa, huvitti vaan niin pirusti joten en voinut olla.....sori, ja pörrönä on ihan hyvä olla.

 

Moni ihmettelee, että mikä hemmetin lakki? No sellainen lippis jossa on pöntön etureunassa kalankuva ja teksti 20kg Team. Oikea pönötys lakki.

 

ammattilainen?= tänä kesänä kunkku, ensikesänä luuseri

Lopetan tältä erää tähän. Syksyllä sitten jos.....Kesää ja jyrkkiä polvikulmia veneessä, mutta pelastusliivit päällä. Tiedotelkaa tänne palstalle.

 

-manu- (moninkertainen luuseri)

 

 

6.6

Piti palata asiaan...

 

Moni on soittanut kysynyt oliko vuoden 68 jutussa myös ennuste tulevalle kesälle. Että huono tulossa? En ennustanut mitään siihen ei minulla lahjat riitä. Sen kuitenkin uskallan sanoa, että ei varmastikaan yhtä huono kalan saannin kannalta kuin edellinen. Mutta sitten...syssymmällä. Terve ja pysykää palstoilla....

 

-manu-(mikä lienee tyh....)

 

7.6

Sirmajärveltä napsahti eilen hieman iltayhdeksän jälkeen kirkas 8,8 kg loheksi kutsuttu ohjus. Sitä ennen olimma päästelleet koukuista taiten kolme talvikkoa, yksi varsinainen metriheikki. Talvikot tulivat Huuskimuksella kaksi ja yksi Wäylällä. Kirkas otti Turdus T2 vaappuun.

Tänä aamuna käytiin Rytingin Matin kanssa könkästä soutamassa ja kirkas 3,1 kg:n kala napsahti Jurmuun.

Illalla paistetaan lohta ja kunnioitetaan luontoa ja Tenoa että antoi kalan maistiaisiksi.

_________________

Pääasia että mies viihtyy

 

7.6

Heittäkääpä pois tuo tyhjän vänkääminen ja kertokaa siitä lohipuolesta tuoreita uutisia! Niin ja että kuinka monta metriä enemmän sitä vettä on kun vuosi sitten samaan aikaan? Huolettaa kun puolentoista viikon päästä on lähtö perhonheittoon. Ei taho tulla uni oikein iltaisin.

 

7.6

Nyt on sitte pakko rekisteröityä

terv. jussi

Ps. Poistin tuosta useita viestejä jotka olivat mielestäni sellaisia jotta ne eivät kuulu tänne.

_________________

terv. Jussi Ojanen

 

8.6

Vesi nousee, mutta ei enää kovin nopeasti. Uskon, että vesi lähtee laskuun parin päivän sisällä. Meidän vesisade taisi tulla tuntureilla lumena. Koskessa ja könkäässä on loistavia heittopaikkoja mm.Boratbokcajoen suu,kioskinkohdalta rantaväylä. Soutaen kalat ovat napanneet noista paikoista max 10 m.rannasta n.1,5m syvästä vedestä ja virtauskin on hyvä perhon heittoon. Kaloja on liikkeellä kaiken kokoisia. Eilen saatiin taas könkäästä perholla n.8 kg lohi. Allekirjoittanut kasteli ja palellutti itsensä eilen niin perusteellisesti, että pitää rokulipäivän. Ai niin joku kyseli"ronttonen=lohijalka.

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

9.6

Vesi on kääntynyt laskuun,kalaa joessa,taitaa tulla kalastuksellisesti hieno viikonloppu.Nyt erotellaan jyvät akanoista rantakalastuksessa:ottipaikat ovat vedessä vain muutaman tunnin,eli ottipaikat muutuvat nopeasti. ja joka on askeleen edellä muita korjaa potin.Alan soutamaan.Ollaan kontaktissa seuraavan kerran sunnuntaina.

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

12.6

Iltapäivällä taipui vapa Sparasulkosken ylöpuolella Aksokiven kohdalla. Arvuuttelin jonkun aikaa, että onkohan nousukas vai talvikko. Mutta kun eväkäs nykäisikin ylävirtaan 60-70 meträ, niin talvikkovaihtoehto putos pelistä pois. 10 min jälkeen koukkasin veneeseen ja digivaaka näytti lukeman 9,2 kiloa ja eikun selkäruotokeitolle...

 

13.6

Vesitilanne on koskessa sellainen, että Siirinsärkkä näkyy vähän. Vesi on laskussa, mutta pari lämmintä päivää lisää, niin Rastigaisa saattaa jopa kääntää veden nousuun. Kun Norjan isojen tuntureiden lumet tulee alas vetenä, se värjää Norjanpuolen joesta maitomaisen valkoiseksi. Silloin kannattaa keskittyä kalastamaan Suomen puolella. Veden lämpötila oli eilen 10 C. Kalantulon kannalta viikonloppu ei ollut häävi. Ilmeisesti ensimmäinen isompi lohiparvi oli jo ohittanut Alakönkään, koska kaloja saatiin vain yksittäisiä, joukossa isoja kojamoja. Isot kojamot keväällä tulevat yleensä parven hännillä. Olosuhteet Alakönkäällä ovat loistavat ja uskon että seuraavaksi tulevat titit ja lohijalat, toki seassa kunnon möllejäkin...

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

17.6

Kiitos manu kun ennustit huonoa niin saa olla rauhassa joella Very Happy

Onkohan ketään pörröä paikalla joka vois vähän paljastella kulkuttamalla saatuja saaliita, niitä kun olis mielenkiinoista tietää...

Nähdään manu saunan takana heinäkuussa.

 

T: Esa Riihimäeltä

 

17.6

Uusia kaloja tulossa. Allekirjoittanut kepitti 10,5 ja 5 kg. Veikkaan ettei huonompaan mene lähiaikoina, vaan paras nousu on alkanut. Tervetuloa!

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

22.6

Kaikenlaista kalaa nousee kokoajan.Pääasiassa sivujokien tinttejä.Särkiltä perhonheittäjät saavat hyvin.Koskisoutajat eivät juuri mitään(tavallisella monofiilisiimalla ei perhoa saa uppoamaan).Tämä on jokakesäinen tuttu ilmiö ja onneksi se ei kestä kuin muutaman päivän ja sitten vaappu rupeaa taas kelpaamaan.

_________________

Terv

Matti Rytinki

Takaisin alkuun                      

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti                        

 

 

25.6

Kalaa on kulkenut viime päivinä ylös runsaasti. Varmaan tänään Sirman korkeudella vavat taipuu. Koskessa kalat on ottanut pääasiassa perhoon ja Siirinsärkän ympärillä. Tänään alkoi ottaa myös vaappuun . Huomenna kannattaa pitää Nivajoen yläpuolella myös vaappuja perässä. Olen huomannut, että samat kalat jotka ottavat esim. koskessa tietynlaiseen vaapun uintiin tai perhoon, ottavat samoihin vieheisiin pitkin matkaa. Luulempa että ylätenolla tulee olemaan parempi vuosi kuin parina viimevuonna. Tällä viikolla veneessäni on nähty koko lohenkalastuksen kirjo,päästätyksiä,sähellyksiä,tuplatärppejä ja ylös-saatuja. Paljon parempi kalakesä, kuin viime kesä on menossa parasta-aikaa.

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

6.7

Olin lomalla melkein viikon, joten en kalastanut. Nyt ollaan back to bisnes. Kyllästyin tinttiralliin Boratbokcassa ja muutin ylös Piltamoon. Kalastin koskessa vajaan viikon ja ihmettelin missä on isot kalat. Joka vuosi sama moka, muuto myöhässä: isot kalat uivat kosken suu kiinni ja ottavat vasta könkäässä ja sen yläpuolella .Ylhäältä oli tullut lohia runsaasti ja ehdin vain parven rippeille. Aivan lohettomaksi en jäänyt. Nyt on helle ja yöt viileitä eli kalastus kannattaa ajoittaa puolenyön jälkeen, aamut ovat parhaita. Kuu myös kannattaa huomioida, nyt on musta kuu ja sen tuntee vavoissa, aamulla 10 ja 11 kg perhoilla. Puukalapuolella on ollut hiljasempaa. Nyt jos pitää helteitä pitempään kalat löytää parhaiten hapekkaasta vedestä, eli koskista ja sivujokien alapuolelta.

PS vuorovesi vuonossa menee kuunkierron mukaan ja se vaikuttaa kalan tuloon ja ottiin, tutkikaapa...

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

9.7

Helteitä pitelee ja veden lämpötila on jo 20 astetta. Suvannoilla hiljasta,mutta Piltamosta aina jotakin:"ainavarma Maukka" sai aamulla 10,8 ja allekirjoittanut 10 kg. Tuoreita nousukkaita, terävillä hampailla. Jos ensiviikoksi luvatut sateet tulevat, niin luulempa tulevaa viikkoa kesän parhaaksi tähän mennessä. Veden ei tarvitse nousta kuin pari senttiä, niin syvissä suvannoissa jurottavat lohet lähtevät liikkeelle ja ottavat onkeen. Ai niin, että millä? perhoilla 4 kolmihaara.

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

16.7

Vesi nousahti n.5 cm torstai aamuna.Allekirjoittanut oli nukkumassa kun muut sai kaloja.

Nälkätulva koskessa. Isoja kaloja menossa ,kesän rekortti meni rikki meikäläisellä, eli jotain aina. Luulen että ensi viikolla rekortti vielä paranee. Kuosmanen on Hannu Hanhi ja tulee ensi viikolla ja vielä täysikuu, saa nähdä miten käy. Tulevalla viikolla kuvataan uutta perhokalastus videota, eli kalastus jää vähemmälle. Video tulee telkkarista talvella ja on täyttä asiaa. Palataan asiaan

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

25.7

Kesän paras viikko Piltamossa tähän mennessä. Parin kilometrin pätkältä tuli loppuun 20 lohta, titit ja lohijalat päälle. Ei kuitenkaan mitään hirmuja,16 kg ja siitä alaspäin. Vesi nousahti viikon aikana 2 kertaa ja "humppaava"vesi on onkikalastajalle parasta aikaa. Koskenalla verkkokalastajat valittavat saaliin vähyyttä, vaikka kalaa menee kokoajan. Ilmeisesti verkkomiesten ongelma on ollut tänäkesänä hiekka, jota on kulkeutunut koskenalle runsain määrin. Viikon kunkku oli Piltamossa"ainavarma Maukka"6 lohella ja allekirjoittanut tuli vähän perässä. Ottipeleinä oli meikäläisellä perhot,Lohikas ja Jurmuvaaput. Vesi alkoi nousta eilenillalla,joten ensiyönä pitäisi "kajahtaa"...

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

26.7

Terve.

Kerroppa matti mistä se hiekka oikein tulee? Olen huomannut viimeisen parin vuoden aikana varsinkin yläkönkään alapuolen kalapaikkojen hiekottuneen. Selvästikkään hiekkapohjaisiksi muuttuuneet kuopat eivät ole niin lohien suosiossa vaan tummahko kivikko/moreeni pohja olisi parempi. Niin että nouseeko sitä hiekkaa jostain pohjasta satunnaisesti vai onko kenties jäätietä hiekotettu liikaa?? Shocked

_________________

... ei sen väliä saanko vai olen saamatta...??

 

28.7

Uutta kalaa ei ole paljon tulossa,joitakin tittejä. Piltamo tulvassa. Nyt kannattaa kalastaa suvannoissa, joissa on asentokalaa,sekä sellaisten suvantojen yläpuolisissa koskissa .Hiekkakysymys on mielenkiintoinen. Hiekka valuu aina ylävirrasta päin. Olen huomannut, että kun tulee suurin tulva jälkeen jäittenlähdön, kulkee hiekka pitkiä matkojakin ja asettuu seuraavaan tyveneen veteen, eli montuun. Siitä se valuu alaspäin ja jne. Mutta taas kunnon jäittenlähtö ja hiekka on tiessään.Hiekka pelkästään montun pohjalla ei estä lohta pysähtymästä, saatikka ottamasta,mutta jos virta pyörittää hiekkaa on paikka pilalla. Sen näkee aurinkoisella ilmalla, jos vesi kimmeltää hiekanjyväsistä ei paikkaa kannata onkia. Tällä viikolla on napannut meikäläisellä Jurmu ja Lohikas vaappuihin, "ainavarma Maukka" sai perholla.

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

8.8

Menneellä viikolla vesi nousi, laski ja taas kääntyi nousuun. Kalojen kanssa pärjäsi parhaiten alkuviikosta, mm.Marjarannan Joren kanssa 19.5 kg. Loppuviikosta tuli paljon päästätyksiä, syynä ehkä nouseva vesi. Luulempa ettei enää tänä vuonna tule mainittavampaa kalan-nousua, vaan kirkasta lohta saadaan harvakseen sieltä täältä. Nyt kannattaa keskittyä kalastamaan paikkoja, joissa on asentokaloja. Viimeviikolla nappasi allekirjoittaneella Jan,Lohikas ja Jurmu-vaappuihin.

_________________

Terv

Matti Rytinki

 

 

Paluu 2005

sivun alkuun

Kesä 2005 kalastajatiedotteet

Paluu
Tenojoki.fi sivuille