Perhosymposium ja Perhonsidonnan SM-kilpailut Jyväskylässä 14.-15.11. 2009


Keski-Suomen Perhokalastajat ry järjestää Jyväskylässä 14.-15.11. Perhosymposiumin ja Perhonsidonnan SM-kilpailut. Tapahtumapaikkana on Sokos Hotelli Alexandra. Symposium on järjestyksessä 11. ja SM-kilpailut 26.

Perhosymposium on keskusteleva yleisötilaisuus, johon kaikilla on vapaa pääsy. Symposiumin alustajina on joukko tunnettuja tutkijoita ja urheilukalastuksen vaikuttajia. Lauantaina kysytään onko Suomen tunnetuin ja merkittävin lohijoki menetetty?

- Varman vastauksen lohen kohtaloon voi antaa vain tulevaisuus. Suomenpuoleisissa sivuvesissä rehottaa verkkokalastus, pääuomassa kalastaa kymmenentuhatta vapamiestä ilman lupa- ja saalisrajoituksia ja suuriin naaraisiin keskittyvä keväinen kulkutuspyynti jatkuu entisellään. Tämä on ensimmäinen kokopäiväinen, julkinen tilaisuus Suomessa, jossa alustajina on edustajia kaikista Tenon kalastuksen pääintressiryhmistä, kertoo kalabiologi Anssi Eloranta Keski-Suomen ympäristökeskuksesta.

Sunnuntain aiheena on Keski-Suomen maakuntakala järvitaimen, kalastuslain kokonaisuudistus ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön monet roolit.

- Merilohen viedessä yhteiskunnan huomion sisävedet tahtovat jäädä sivuosaan. Järvi-Suomessa eli ennen villinä kolme suurta lohikalalajia, mutta kaikki ne ovat nykyään laitostumassa, eikä positiivisia uutisia näistä juuri synny. Taimen voisi kuitenkin elinympäristönsä puolesta elää taas villinä ja elinvoimaisena ainakin joillakin reiteillä. Kalatalouden toimijoilta puuttuvat kuitenkin syvällisemmät pitkän ajan tavoitteet sisävesien kalakantojen käytöstä ja seurannasta. Keskustelua aiheesta sopisi käydä edelleen koko kansalaisyhteiskunnassa, toteaa tutkija Jukka Syrjänen Jyväskylän yliopistosta.

Symposium alkaa kumpanakin päivänä klo 10.00.

- Perhonsidonta on harrastuksena kiehtova ja monipuolinen. Uuden oppimista ja kehittämistä riittää kokeilunhaluisille. Harrastuksiin liittyy usein myös kilpailuelementti. Kansallisten kisojemme tarkoituksena on ylläpitää ja edistää suomalaista perhonsidontakulttuuria. Perhonsidontakilpailujen kuninkuuslajina voidaan oikeutetusti pitää kansallisia SM-kilpailujamme kilpailutilanteen haastavuuden takia. Aikapaineessa sidotut vaativat sidokset asettavat riman korkealle kokeneimmillekin kilpasitojille, luonnehtii kilpasidontaa kisojen päätuomari Kari Salmi.

Mestaruuksista kilpaillaan kaikkiaan neljässä yksilösarjassa. Lisäksi kilpaillaan joukkuemestaruudesta kolmihenkisin joukkuein, joiden kilpailijat on nimetty etukäteen. Lauantaina kisataan yleisessä ja nuortensarjoissa, sunnuntaina lohiperhosarjassa.

SM-kilpailut alkavat lauantaina klo 11.00 ja sunnuntaina klo 10.00


Linkki sivuille: www.perhosm.net


paluu tenojoki.fi arkistoon

Paluu tenojoki.fi